Cum sa instalezi un ROM custom pe Sony Xperia Z2 [TUTORIAL]

By | aug. 4, 2014

sony-xperia-z2-cyanogenmodFlexibilitatea Android e pur si simplu impresionanta. Poti personaliza fiecare functie sau element din interfata pana la cel mai mic detaliu, poti avea cea mai noua versiune de Android chiar daca producatorul nu a oferit inca actualizarea si poti obtine diverse optimizari la nivel de performanta si autonomie. Posibilitatile sunt practic nelimitate atunci cand discutam despre un sistem de operare open source precum Android.

Am discutat in urma cu ceva vreme despre ROM-uri custom si nu voi intra din nou in detalii. Daca ai ajuns aici, cel mai probabil esti familiarizat cu ecosistemul si libertatea pe care ti-o ofera sistemul de  operare Android si vrei sa afli cum poti instala un ROM custom pe telefonul tau.

Recomandarea mea in materie de ROM-uri custom ramane CyanogenMod. Chiar daca momentan nu sunt disponibile decat build-uri nightly pentru Xperia Z2 (Sirius), teoretic instabile, experienta de utilizare s-a dovedit a fi foarte fluida si nu am intampinat dificultati sau erori pe parcursul testelor.

Atentie! Deblocarea bootloader-ului si instalarea unui ROM custom duce la pierderea datelor! In anumite situatii poate duce si la pierderea garantiei in functie de clauzele stipulate in certificatul de garantie al producatorului/distribuitorului! Continuati pe propria raspundere!

Urmati pasii cu atentie exact in ordinea in care apar!

 • Faceti un backup complet! In momentul deblocarii bootloader-ului se vor sterge toate datele stocate pe dispozitiv.
 • Descarcati toate prerechizitele! Ultimul build CyanogenMod pentru Xperia Z2 poate fi descarcat de aici, iar pachetele Google Apps de aici. Recomandat ar fi sa descarcati o versiune M snapshot a CyanogenMod in eventualitatea in care este disponibila. Mai aveti nevoie si de aplicatiile ADB si driverele USB pentru Xperia Z2.
 • Notati IMEI-ul telefonului. Il puteti gasi pe cutia telefonului, in meniul setari sau tastand *#06# in aplicatia de apelare. Accesati pagina Unlockbootloader – Developer World, selectati Xperia Z2 si continuati. Introduceti adresa voastra de e-mail si accesati link-ul primit prin e-mail.
 • In casuta de text introduceti primele 14 cifre ale IMEI-ului si continuati. Salvati integral textul de forma forma fastboot -i 0x0fce oem unlock 0x*un  numar serial*.
 • Dezarhivati arhivele cu fisierele ADB si driverele USB descarcate anterior intr-o locatie usor accesibila ( preferabil desktop). Opriti complet telefonul si asteptati minim 5 secunde!
 • Conectati un cablu microUSB la calculator. Tineti apasata tasta volume up si introduceti cablul microUSB in telefon. Accesati Device Manager din Windows dupa care dati dublu click pe S1 Fastboot. Accesati tab-ul driver, update driver, browse computer for driver, selectati locatia unde ati dezarhivat arhiva USB_drivers si continuati pentru a instala driver-ul fastboot. Daca instalarea are loc cu succes treceti mai departe! Pe Windows 8/8.1 va trebui sa dezactivati semnarea driverelor inaintea instalarii driverului!

 • Accesati folderul unde ati descarcat arhiva ADB Files, tineti tasta shift apasata, click dreapta intr-o zona libera si selectati Open comand line here. Copiati textul salvat anterior de forma fastboot -i 0x0fce oem unlock 0x*un  numar serial* in fereastra de linie de comanda si apasati tasta Enter. De indata ce primiti un mesaj de confirmare, scoateti cablul microUSB din telefon si porniti-l.
 • Toate datele din telefon au fost sterse! Treceti rapid prin procesul de prima configurare. Conectati din nou telefonul la calculator si copiati fisierele de forma cm-11-20140803-NIGHTLY-sirius.zip si gapps-kk-20140606-signed in radacina memoriei interne telefonului.
 • Extrageti fisierul boot.img din arhiva de forma cm-11-20140803-NIGHTLY-sirius.zip in folderul ADB Files. Intrati in meniul Setari al telefonului -> Despre telefon si apasati in mod repetat de 10x pe Numar de compilare pentru a activa optiunile de dezvoltator. Accesati Optiuni dezvoltator din meniul Setari si bifati Depanare USB. Acum conectati telefonul la calculator, acordati incredere dispozitivului atunci cand este conectat si rulati Boot into Fastboot Mode din folderul ADB Files. Apasati tasta Enter in repetate randuri, urmand pasii de pe ecran. Daca ati urmat corect pasii acum telefonul ar trebui sa se reporneasca in modul fastboot.
 • Tineti apasata tasta Shift si click dreapta intr-o zona libera din folderul ADB Files, selectati Open command line here si copiati textul fastboot -i 0xfce flash boot boot.img in fereastra CMD dupa care apasati tasta Enter.
 • Tastati urmatoarea comanda fastboot -i 0xfce reboot. Telefonul ar trebui sa reporneasca! De indata ce observati ca se aprinde LED-ul de notificari, apasati una din tastele de volum si asteptati sa se incarce modulul CWM Recovery.
 • Ar trebui sa fiti intampinat de un astfel de meniu

 • Pentru navigare vom utiliza tastele de volum si tasta power. Tastele de volum pentru a schimba selectia, iar tasta power pentru a selecta selectia curenta.
 • Pentru inceput vom accesa meniul Wipe data/factory reset si vom confirma cu Yes.
 • Revenim la meniul principal, accesam Install zip -> Choose from ZIP card ->0/, iar pe rand selectam fisierele de forma cm-11-20140803-NIGHTLY-sirius.zip si gapps-kk-20140606-signed , urmand sa confirmam instalarea pentru fiecare.

 • Revenim la meniul principal si selectam optiunea Reboot system now. Cam asta e tot! Enjoy! :D

Procedura este identica pentru orice ROM custom atata timp cat utilizam build-uri special compilate pentru Xperia Z2. Recomandarea mea ar fi sa ramaneti la CyanogenMod, momentan este singurul ROM AOSP stabil pentru Xperia Z2.

Author: Razvan Balica

Pasionat de Android inca de cand am pus prima data mana pe un astfel de dispozitiv. Imi place sa experimentez diferite configuratii (a se citi ROM-uri custom) pentru a spori experienta de utilizare. Testez ultimele dispozitive mobile lansate si redactez recenzii de specialitate. Apreciez discutiile, comentariile si opiniile transmise intr-un mod civilizat si bazat pe argumente. In prezent utilizez un Huawei Nexus 6P cu CyanogenMod 13 si ElementalX custom kernel.