Umi Iron [REVIEW]

By | oct. 17, 2015

Piața telefoanelor chinezești a înregistrat creșteri colosale în ultimii ani de zile. Evoluția implementărilor hardware pe partea de procesare, precum și competiția acerbă dată de sutele de companii deja prezente în îndustrie au determinat crearea unei noi clase de smartphone-uri. Puternice, atrăgătoare și accesibile, cam acestea sunt cuvintele care definesc noua clasă de smartphone-uri chinezești.

Desigur, există și câteva probleme încă nerezolvate, cum ar fi lipsa unei garanții oficiale în țara noastră sau suportul software aproape inexistent. Cu toate acestea, mulțumită competiției, dezvoltatorii mici au început să pună un mai mare accent pe controlul calității și, în principal, pe un raport calitate/preț net superior produselor brand.

De exemplu, dacă ești pregătit să aștepți cam 2 săptămâni până la primirea produselor, la magazinele din China găsești tot felul de device-uri: de la tablete și smartphone-uri low-end cu prețuri ce pornesc de la 50 $ până la flagship-uri cu dotări hardware de top și prețuri de până în 300 $. Ține minte totuși că în anumite situații vei fi nevoit să achiți TVA-ul aferent comenzii. În țara noastră TVA-ul este de 24 %, așadar ar fi recomandat să îți pui deoparte încă 1/4 din suma achitată.

20151005_175026

Umi Iron este un smartphone mid-range dotat cu ecran Full HD de 5.5 inci, procesor MediaTek MT6753 Octa-Core pe 64 de biți tactat la 1.3 Ghz, 3 GB de memorie RAM, conectivitate dual SIM dual standby 4G LTE și cameră foto Sony IMX 214 de 13 MP. Alte specificații includ un generos acumulator de 3350 mAh, o cameră foto frontală de 8 MP și sistem de operare Android 5.1 Lollipop. În ceea ce privește design-ul, Umi Iron vine într-o construcție unibody realizată în totalitate din aluminiu, foarte solidă și foarte plăcută din punct de vedere estetic.

În funcție de magazinul ales, prețurile pot varia între 172.99 $-179 $ (670-700 RON). Îl găsiți la GeekBuying, CooliCool, To2c, Banggood și Pandawill.

20151005_175159

În termeni de design, telefonul impresionează prin construcția realizată în totalitate din aluminiu, marginile foarte înguste din jurul ecranului și grosimea de doar 7.9 mm. În ciuda ecranului de dimensiuni generoase, terminalul nu creează impresia de prea mare și, mulțumită spatelui ușor curbat, se așează foarte bine în mână.

20151005_175209

Frontal avem generosul ecran de 5.5 inci, senzorii de luminozitate și proximitate, senzorul de puls, camera foto secundară dotată cu LED flash (da, ați citit bine), respectiv difuzorul și microfonul pentru convorbiri. În zona inferioară, acolo unde se poate observa un mic decupaj, este amplasat un imens LED RGB dedicat notificărilor.

Deși nu se poate observa în fotografii, în zona inferioară se mai află și un set de taste capacitive activabile momentan doar din meniul setări/accesibilitate. Nu cunosc exact motivul pentru care aceste taste au fost ascunse, cert este că sunt acolo și pot fi activate începând cu firmware-ul stock v1.6. Din păcate, nu sunt iluminate și nici nu sunt imprimate cu simboluri distincte. Cel mai probabil au fost scoase din schemă undeva la sfârșitul procesului de dezvoltare.

Ecranul este de tip IPS LCD, măsoară 5.5 inci în diagonală și rulează la o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli. Raportând rezoluția la diagonală obținem o densitate a pixelilor de 400 PPI, suficient ca imaginea afișată să fie foarte bogată în detalii, fără distorsiuni sau alte probleme de afișare.

În schimb, calitatea reproducerii culorilor este una medie. În anumite condiții, imaginea poate avea o tentă ușor spălată, iar unele elemente pot părea denaturate. Aceeași impresie mi-a creat-o și display-ul de pe OnePlus 2. Nu m-aș mira ca Umi Iron să integreze chiar același panel LCD.

Cu toate acestea, reușește să compenseze prin luminozitatea relativ ridicată și unghiurile de vizualizare excelente.

20151005_175040

Spatele este acoperit de un aluminiu soft, în stilul iPhone 6, foarte plăcut la atingere și foarte eficient din punct de vedere al aderenței. Găzduiește o cameră foto de 13 MP, ușor ieșită în relief și dotată cu dual LED flash, precum și un minuscul difuzor situat în zona inferioară.

Calitatea audio este capitolul la care Umi Iron nu prea reușește să exceleze. Sunetul este înfundat, înaltele nu sunt foarte prezente, iar bass-ul este aproape inexistent. Tind să cred că vinovat pentru acest lucru se face driver-ul audio nu foarte bine optimizat. Pe parcursul celor 3-4 săptămâni în care m-am jucat cu device-ul nu a venit nici un update care să remedieze această problemă. Voi actualiza recenzia de îndată ce această problemă va fi rezolvată (dacă va fi rezolvată).

Marginile terminalului sunt ușor tăioase, însă în ciuda ușorului disconfort creat pe parcursul unei utilizări îndelungate, acestea contribuie la o aderență superioară.

20151005_175052

Butoanele de volum și power sunt amplasate pe latura stângă. Deși au un feedback foarte bun și răspund prompt comenzilor, amplasarea lor îmi ridică câteva semne de întrebare. Chinezii dezvoltă produse ingenioase și performante, însă nu reușesc să înțeleg de ce au optat să pună setul de butoane fizice tocmai pe latura stângă. Când ai în mână un phablet, ideal este ca butonul de power/lock să fie localizat pe latura dreaptă, undeva la mijloc, ca să îl poți declanșa foarte ușor cu degetul mare de la mâna dreaptă.

Implementarea de pe Umi Iron mi-a dat mari bătăi de cap încă de la primul contact. Pur și simplu strică toată ergonomia device-ului. În plus de asta, dacă mai atașezi și husa flip dezvoltată de producător, aceasta va acoperi aproape complet butoanele, făcând aproape imposibilă declanșarea.

Latura dreaptă găzduiește sertarul 2 x nanoSIM/1 x nanoSIM + 1 x microSD. O implementare ciudată, nemaintâlnită până acum pe nici un alt smartphone. Deși poți utiliza telefonul în modul dual SIM dual standby, acest lucru impune renunțarea la cardul microSD. Dacă alegi să utilizezi un card microSD va trebui să renunți la unul dintre SIM-uri.

20151005_175130

Portul microUSB se găsește pe latura inferioară, în timp ce jack-ul de 3.5 mm pentru căști este situat pe latura superioară.

20151005_175140

Lăsând la o parte problemele date de amplasarea ciudată a butoanelor fizice și de configurația sloturilor nanoSIM și microSD, Umi Iron este un terminal solid, arătos și relativ compact în comparație cu alte telefoane din gama sa. Deși din fotografii pare a fi destul de masiv, trebuie să știți că are o greutate de doar 148 de grame și o grosime de numai 7.9 mm.

La bord găsim o configurație hardware destul de potentă: chipset MediaTek MT6753 (procesor Octa-Core cu arhitectură pe 64 de biți tactat la 1.3 Ghz + procesor grafic Mali-T720) și 3 GB de memorie RAM.

Screenshot_2015-10-17-21-16-39

Deși nu este chiar cel mai rapid chipset din partea dezvoltatorului chinez MediaTek, modul în care rulează diverse aplicații, jocuri și teste de benchmark este de-a dreptul impresionant. De-a lungul timpului am mai testat diverse implementări Octa-Core de la MediaTek și, sincer să fiu, nu am fost chiar impresionat: blocajele, întârzierile și erorile erau la ordinea zilei.

Din fericire, MT6753 se descurcă formidabil în cam orice activitate, fie ea intensivă sau nu. Cei 3 GB de memorie RAM contribuie și ei la o experiență de utilizare foarte fluidă. Astfel, vei putea deschide zeci de file în Google Chrome și vei putea comuta rapid între aplicații și jocuri de ultimă generație.

Că tot vorbim de jocuri, procesorul grafic Mali-T720 face față cu brio oricărui titlu nou lansat. L-am forjat la maxim cu Dead Trigger 2, Real Racing 3, Minecraft Pocket Edition și GTA San-Andreas și nu am observat vreun semn de oboseală. Framerate-uri perfect jucabile, 0 blocaje și 0 întârzieri!

Rezultate teste de benchmark:

Pe lângă rezultatele impunătoare obținute în jocuri și teste de benchmark, platforma MediaTek MT6753 este foarte eficientă și din punct de vedere energetic. În mod implicit asta înseamnă că nici nu se va încălzi prea tare atunci când este pusă la treabă. De exemplu, după aproximativ jumătate de oră de killărit în Dead Trigger 2 spatele device-ului era încă rece, iar bateria s-a descărcat în proporție de doar 12 %.

Screenshot_2015-10-17-21-35-21

Umi Iron are în dotare un generos acumulator Li-Ion cu capacitate de 3350 mAh. Din testele efectuate pe parcursul a mai multor zile, a reieșit o perioadă de utilizare continuă de aprox. 4 ore și în jur de 11-12 ore de standby. Terminalul a fost conectat la rețeaua de date Vodafone 4G, precum și la diverse rețele Wi-Fi, în funcție de necesitate. În tot acest timp am navigat pe internet, am redactat e-mail-uri, am urmărit videoclipuri HD pe YouTube și am rulat chiar și câteva jocuri solicitante (15-20 de minute). La o utilizare moderată ar trebui să reziste cu brio minim o zi.

Screenshot_2015-10-17-21-35-43

Capacitatea de stocare însumează 16 GB, dintre care doar aprox. 11.5 GB sunt disponibili pentru stocare efectivă de date. Se poate utiliza un card microSD de până la 64 GB pentru stocarea fotografiilor, fișierelor multimedia și diverselor fișiere adiționale necesare jocurilor și aplicațiilor. Țineți minte totuși că aplicațiile vor putea fi instalate doar în memoria internă a telefonului.

Umi Iron vine cu opțiuni de conectivitate complete: Wi-Fi b/g/n (2.4/5 Ghz), 4G LTE Cat.4 (până la 150 Mbps downstream/50 Mbps upstream), Bluetooth 4.0 cu A2DP și A-GPS. Spectrele de frecvență GSM suportate sunt: GSM (2G) 900/1800/1900 Mhz, WCDMA (3G) 900/1900/2100, 4G LTE (FDD) 1800/2100/2600 Mhz, fiind așadar compatibil cu toate rețelele 2G/3G/4G din România, mai puțin cea aparținând Digi Mobil.

Pe parcursul testelor am întâmpinat câteva probleme pe parcursul convorbirilor. Se pare că problemele audio nu ne dau pace nici aici. Mai exact, interlocutorii au raportat un sunet înfundat, neclar și încet. Din câte am înțeles de pe diverse forumuri de discuții, o configurație defectuoasă a driverului audio declanșează toate aceste neplăceri. La momentul redactării acestui articol nu este disponibil un update care să remedieze multiplele probleme legate de calitatea sunetului.

Screenshot_2015-10-17-21-48-53

Pe rețeaua de date Vodafone 4G am obținut viteze de transfer de până la 77 Mbps, iar pe Wi-Fi, prin intermediul unei conexiuni cu viteze de transfer de până la 500 Mbps și a unui router TP-Link Archer C2 am atins în jur de 120 Mbps.

Receptorul GPS se comportă exemplar. Se conectează foarte repede la sateliții GPS și nu am întâlnit deconectări aleatorii sau alte probleme.

Telefonul aduce o configurație foto destul de interesantă: senzor Sony IMX 214 de 13 MP pe spate cu dual LED flash și senzor de 8 MP cu LED flash pe față. Cel din urmă permite realizarea unor autoportrete destul de reușite chiar și pe timp de noapte.

Dovada:

IMG_20150920_204623

Acum să revenim la camera foto principală. Deși se dorește a fi un senzor foto destul de performant, Sony IMX 214 cu cei 13 MP nu prea a reușit să mă impresioneze. Lipsa stabilizării optice de imagine și ușoara denaturare a culorilor îl trag foarte mult în jos.

Camera foto este ideală pentru fotografii ocazionali, însă după o utilizare îndelungată experiența livrată poate deveni frustrantă. Focalizează cu dificultate și are tendința să supraexpună imaginile. În plus, nivelul zgomotului este îngrijorant de mare, chiar și în condiții ideale de luminozitate.

Iată câteva cadre neprelucrate:

Experiența software este susținută, la momentul redactării acestui articol, de Android 5.1 Lollipop. Îmi place foarte mult că în cazul lui Umi Iron nu s-a optat pentru o cosmetizare excesivă, ci s-a păstrat o experiență foarte apropiată de cea stock Android, cu mici funcții și îmbunătățiri adăugate.

Software-ul este foarte bine pus la punct, astfel că nu am întâmpinat blocaje, întârzieri sau erori pe parcursul celor 3-4 săptămâni de testare.

Cele mai importante funcții și aplicații preinstalate:

 • U Health: foarte similar cu S Health de pe smartphone-urile Samsung. Măsoară ritmul cardiac, radiațiile UV emise de Soare și nivelul stresului. Cum Umi Iron nu are integrat un pedometru, nu poate însă estima distanțele parcurse sau numărul de calorii consumate;
 • Eyeprint ID: Scanează detaliile feței în vederea securizării accesului. Nu a funcționat atât de bine pe cât mă așteptam;
 • Root: Vine cu acces root direct din fabrică și cu aplicația SuperSU preinstalată;
 • Diverse opțiuni de personalizare pentru LED-ul RGB de notificări;
 • Profiluri audio personalizabile;
 • Mod de economisire a energiei;
 • Manager permisiuni pentru fiecare aplicație în parte și manager aplicații pornite la inițializarea sistemului;
 • Anti-theft (localizare, blocare și ștergere date de pe dispozitiv de la distanță);
 • Planificare pornire/oprire automată.

umi-rootjoy

De asemenea, cei de la Umi îți pun la dispoziție și un utilitar foarte simpatic prin care poți crea backup-uri pentru datele stocate în memoria telefonului. Aplicația se numește RootJoy și momentan este disponibilă doar pentru sistemul de operare Windows. În plus, compania s-a arătat deschisă și către distribuții alternative Android, astfel că la momentul redactării acestui articol poți opta pentru utilizarea distribuției FlymeOS de la Meizu direct din aplicația amintită mai sus. Nu știu încă exact dacă utilizarea aplicației invalidează sau nu garanția. Voi reveni cu detalii de îndată ce voi primi informații concrete din partea reprezentanților companiei.

Concluzie

La sfârșit vine întrebarea: Merită cei 180 $? Categoric! Construcția complet metalică, configurația hardware puternică și experiența software foarte bine pusă la punct transformă Umi Iron într-un smartphone best buy.

UPDATE: Câștigătorul concursului este Dobrescu Alin. A fost validat și va intra în posesia premiului în termen de o săptămână.

Apropo, v-am pregătit și un concurs prin care puteți câștiga un smartphone Umi Iron. Tot ce trebuie să faceți este să distribuiți acest articol în mod public pe Facebook, să apreciați pagina de Facebook AndroidGeek.ro și să răspundeți printr-un comentariu (aici, NU pe Facebook) la întrebarea: Ce apreciați cel mai mult la Umi Iron?

Concursul se desfășoară în perioada 17.10.2015-27.10.2015, iar câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți utilizând platforma Random.org. Vor fi luate în calcul doar răspunsurile originale!

Orice tentativă de fraudă (înscrieri multiple de pe aceeași adresă IP, nume false, etc.) va duce automat la descalificare! Validarea câștigătorului se va face exclusiv pe baza actului de identitate.

Concursul se adresează doar cetățenilor români aflați pe teritoriul României. Eventualele costuri de transport vor fi suportate integral de către organizator. Succes!

Pro:

 • Construcție și design
 • Platformă hardware puternică
 • Autonomie ridicată
 • Software bine pus la punct
 • Root direct din fabrică

Contra:

 • Cameră foto mediocră
 • Probleme audio

Telefonul l-am prezentat și la IlikeIT @ ȘtirileProTV:

 • Construcție și design
 • Performanțe
 • Autonomie
 • Cameră foto
 • Raport calitate/preț
4.6
User Rating 5 (2 votes)
Sending
Author: Razvan Balica

Pasionat de Android inca de cand am pus prima data mana pe un astfel de dispozitiv. Imi place sa experimentez diferite configuratii (a se citi ROM-uri custom) pentru a spori experienta de utilizare. Testez ultimele dispozitive mobile lansate si redactez recenzii de specialitate. Apreciez discutiile, comentariile si opiniile transmise intr-un mod civilizat si bazat pe argumente. In prezent utilizez un Huawei Nexus 6P cu CyanogenMod 13 si ElementalX custom kernel.