Top 5 probleme întâlnite pe smartphone-urile Android și cum le poți remedia

By | mai 19, 2015
shutterstock_83530636

Sursă foto: ZDNet

Să ai acces la informații și la comunicare în timp real oriunde te-ai afla nu mai este un lux, ci o adevărată necesitate în zilele noastre. Cu toții ne iubim telefoanele inteligente. Ne țin la curent cu ultimele știri, ne îndrumă spre locația stabilită, ne țin în contact cu prietenii și familia și alungă plictiseala în orice moment al zilei.

Dar ce ne facem atunci când dragul nostru companion de buzunar se hotărăște că nu mai vrea să ne ajute?

Bateria nu mai rezistă la fel de mult ca înainte? Nu mai recunoaște cartela SIM? Performanțele lasă de dorit? Nu se mai conectează la rețeaua mobilă de date? Se încălzește?

Pentru a vă sări în ajutor v-am pregătit un top 5 cu cele mai întâlnite probleme pe smartphone-urile Android și cum le puteți remedia!

Bateria se descarcă repede?

Înainte de a arunca vina asupra acumulatorului, e bine să faceți câteva verificări la nivelul sistemului de operare. în 90% din cazuri este vorba despre o aplicație care utilizează în mod excesiv procesorul, modulul GPS sau conexiunea mobilă de date.

Pentru început instalați aplicația GSam Battery Monitor și verificați statisticile înregistrate după un ciclu complet de încărcare-descărcare. Dacă perioada de Held Awake este mult mai mare decât cea afișată în dreptul Screen, înseamnă că o aplicație vă trezește telefonul foarte des, chiar și atunci când nu îl utilizați.

Screenshot_2015-05-19-00-09-05

Accesând categoria Held Awake puteți vedea exact ce servicii consumă resursele și puteți alege astfel ce aplicații să păstrați și la ce aplicații să renunțați.

Screenshot_2015-05-19-00-09-00

O altă sugestie ar fi să dezactivați serviciul de localizare Google și cardurile Google Now. Astfel de servicii apelează în mod constant modulul GPS al telefonului și conexiunea mobilă de date. Rezultatul: consum ridicat de energie pentru o serie de funcții pe care cel mai probabil nici nu le utilizați în mod constant.

Screenshot_2015-05-19-00-23-07

Pentru dezactivarea serviciului de localizare Google și Google Now, accesați aplicația Setări Google din meniul telefonului și configurați fiecare opțiune după bunul plac. Dezactivarea completă a serviciilor de localizare va aduce un spor și mai important în ceea ce privește auotonomia, mai ales că aplicații precum Facebook Messenger sau WhatsApp solicită în mod frecvent locația utilizatorului.

Dezactivați conectivitatea 4G LTE când nu aveți nevoie de acces la internet de mare viteză!

Screenshot_2015-05-19-01-21-48

Dezinstalați aplicațiile pe care nu le utilizați! Majoritatea aplicațiilor gratuite încarcă reclame și le trimit sub formă de notificări chiar și atunci când nu le utilizați. Unele sunt atât de prost implementate încât generează un trafic mare de date sau mențin telefonul awake (trad. trezit) chiar și atunci când nu-l utilizați.

Utilizați modurile de economisire a energiei! Majoritatea smartphone-urilor din gama de mijloc și de top integreaza funcții avansate de economisire a energiei. În funcție de smartphone-ul pe care îl dețineți, aceste funcții poartă denumiri ca Power Saving Mode, Stamina Mode, Power Saver, ș.a.m.d.

Screenshot_2015-05-19-01-22-31

Dacă nu țineți neapărat să fiți notificați atunci când primiți un e-mail, puteți dezactiva sincronizarea automată a contului de e-mail din meniul Conturi și sincronizare. Sincronizarea automată presupune verificarea constantă a serverului de mail și în mod evident acest lucru se va resimți și asupra duratei de viață a bateriei.

Screenshot_2015-05-19-01-22-50

Deși este puțin probabil, dacă observați un consum exagerat de date și o descărcare rapidă a bateriei, telefonul vostru ar putea fi ținta unor atacuri informatice. Recomandarea mea ar fi să efectuați o scanare completă utilizând o soluție de securitate precum BitDefender Mobile Security.

Screenshot_2015-05-19-01-24-10

Dacă niciunul din sfaturile de mai sus nu a dat roade, vă recomand să faceți o copie de rezervă a datelor stocate în telefon și să efectuați o restabilire completă a setărilor din fabrică. La inițializare nu optați pentru restabilirea aplicațiilor din cloud, ci optați pentru o instalare curată. Instalați pe rând aplicațiile utilizate, urmărind atent evoluția consumului de energie odată cu instalarea fiecărei aplicații în parte.

Screenshot_2015-05-19-01-24-26

Nu mai recunoaște cartela SIM?

În majoritatea situațiilor este vorba despre un contact imperfect sau despre o cartelă SIM defectă. Pentru început, scoateți cartela SIM, ștergeți-o bine cu un prosop moale și reintroduceți-o în telefon.

În eventualitatea în care problema persistă, pentru a exclude cartela SIM din ecuația problemei, încercați cartela SIM în alt telefon sau introduceți o altă cartelă SIM compatibilă.

În anumite situații, firmware-ul telefonului se poate face vinovat pentru nerecunoașterea cartelei SIM. Indicat ar fi să optați pentru o revenire la setările din fabrică, urmând ca în eventualitatea în care problema încă se manifestă, să apelați la resoftarea telefonului, personal sau într-un service autorizat.

Telefonul merge greu?

Pentru început verificați aplicațiile și serviciile ce rulează în fundal! Puteți accesa submeniul aferent aplicațiilor rulate din meniul Setări al telefonului, rubrica Aplicații -> Aplicații în execuție.

Screenshot_2015-05-19-00-49-01

Aici puteți vedea exact câtă memorie RAM utilizează fiecare serviciu în parte și puteți elimina aplicațiile care înregistrează un consum important de resurse. Dacă aveți un telefon cu 1 GB de memorie RAM sau mai puțin, recomandarea mea ar fi să dezactivați serviciile de push notifications ale Facebook pentru a conserva utilizarea memoriei RAM.

Alte aplicații cunoscute pentru utilizarea de resurse în fundal sunt: WhatsApp, Shazam și Instagram.

De asemenea, luați în calcul și faptul că unele aplicații pot avea un impact negativ asupra performanței telefonului chiar dacă nu utilizează o cantitate însemnată de memorie RAM. Le puteți identifica în meniul Setări al telefonului, rubrica Baterie/Energie. Dacă se fac remarcate printr-un consum de energie exagerat de mare sau printr-o utilizare îndelungată a procesorului, cel mai probabil aveți de-a face cu o aplicație prost optimizată.

În ultimă instanță, dacă tot nu ați reușit să îmbunătățiți performanțele dispozitivului urmând sfaturile de mai sus, puteți opta pentru instalarea unui ROM custom. ROM-urile custom sunt distribuții alternative de Android care de obicei sunt mult mai bine optimizate decât ROM-urile stock și pot oferi opțiuni extinse de personalizare. Puteți citi mai multe despre ROM-uri custom aici. Disponibilitatea unor astfel de distribuții variază în funcție de telefonul pe care îl dețineți.  Recomand acest pas doar persoanelor cu cunoștințe medii spre avansate!

Nu se conectează la rețeaua mobilă de date?

în 99% din cazuri este vorba despre o configurare eronată a setărilor de acces la internet. Puteți consulta acest articol pentru a afla care sunt setările necesare utilizării internetului mobil în rețelele operatorilor din Romania.

Se încălzește?

Dacă telefonul se încălzește în mod exagerat chiar și atunci când se află în standby, concomitent cu descărcarea rapidă a bateriei, cel mai probabil există una sau mai multe aplicații care previn intrarea telefonului în modul deep sleep. Pentru verificări puteți utiliza GSam Battery Monitor, exact cum am descris în capitolele de mai sus.

Țineți minte că o încălzire excesivă a telefonului după o perioadă îndelungată de utilizare este perfect normală și nu este cazul să vă faceți griji. De obicei telefoanele de top au tendința să se încălzească mult mai repede în situații stresante datorită procesoarelor puternice pe care le au sub capotă.

De exemplu, după o oră de Asphalt 8, HTC One M8-ul meu se încălzește destul de puternic în zona posterioară.

Dacă țineți neapărat, puteți monitoriza temperaturile dispozitivului utilizând aplicația CPU-Z.

 

Dacă întâmpinați alte probleme sau doriți detalii suplimentare cu privire la instrucțiunile prezentate mai sus, sunteți bineveniți în rubrica de comentarii! :D

Author: Razvan Balica

Pasionat de Android inca de cand am pus prima data mana pe un astfel de dispozitiv. Imi place sa experimentez diferite configuratii (a se citi ROM-uri custom) pentru a spori experienta de utilizare. Testez ultimele dispozitive mobile lansate si redactez recenzii de specialitate. Apreciez discutiile, comentariile si opiniile transmise intr-un mod civilizat si bazat pe argumente. In prezent utilizez un Huawei Nexus 6P cu CyanogenMod 13 si ElementalX custom kernel.