SMOK SCAR-P3 & SCAR-P5 Review

By | sept. 6, 2020

Din dorinta de a capta o cota de piata cat mai mare, producatorul chinez SMOK vine constant cu noutati pe segmentul vaporizatoarelor pod, cele mai populare de pe piata in momentul de fata. Ultimele aparitii sunt SCAR-P3 si SCAR-P5, doua kituri relativ performante la preturi destul de accesibile. Ambele pot urca la puteri de pana la 80 W, vin cu poduri incapatoare, de 5.5, respectiv 5 ml si ofera doua tipuri de poduri si o sumedenie de optiuni in ceea ce priveste rezistentele. Principala diferenta dintre cele doua modele este legata de tipul acumulatorului. SCAR-P3 are acumulator integrat de 2000 mAh, in timp ce SCAR-P5 vine cu suport pentru un acumulator de tip 18650. Ar mai fi de mentionat ca ambele modele au ecrane color si certificare IP67 pentru protectie la lichide si praf.

Sunt disponibile pe variantele de culoare Black, Fluid Black White, Red Stabilizing Wood, Fluid Blue, Green Stabilizing Wood, Fluid Red, Fluid 7-Color si Fluid Gold, iar preturile sunt dupa cum urmeaza: 37.99 dolari pentru SCAR-P3 si 44.99 dolari pentru SCAR-P5.

Specificatii SMOK SCAR-P3:

 • Dimensiuni: 110 x 32.3 x 27 mm
 • Greutate: 105 grame
 • Acumulator integrat 2000 mAh
 • Curent standby: < 120 uA
 • Interval putere: 5 – 80 W
 • Interval rezistenta: 0.2 – 2.5 Ohm
 • Incarcare: USB 5 V, pana la 1.1 A

Specificatii SMOK SCAR-P5:

 • Dimensiuni: 117.6 x 35.8 x 28 mm
 • Greutate: 101.5 grame (fara acumulator)
 • Acumulator: 1 x 18650 (nu este inclus in pachet)
 • Curent standby: < 100 uA
 • Interval putere: 5 – 80 W
 • Interval rezistenta: 0.15 – 2.5 Ohm
 • Incarcare: USB 5 V, pana la 1.3 A

Inainte de a analiza noilor modele de kituri pod de la SMOK tin sa va reamintesc ca modurile electronice, atomizoarele si alte dispozitive destinate vapatului sunt strict interzise persoanelor ce nu au implinit varsta legala pentru fumat, in conformitate cu reglementarile locale legate de vanzarea produselor din tutun si a derivatelor acestora. Producatorul mentioneaza ca in eventualitatea in care are suspiciuni cu privire la achizitia produselor sale de catre minori isi rezerva dreptul de a efectua verificari suplimentare pentru a stabili daca clientul este sau nu eligibil pentru achizitionarea produselor sale. Acestea fiind spuse, va recomand nu achizitionati si sa nu utilizati dispozitive de vapat daca nu ati indeplinit inca varsta legala pentru fumat.

Ambele kituri vin in ambalaje compacte cu elemente grafice minimaliste si au dotarile mentionate pe fata cutiei, lista accesoriilor pe spate si elementele de autenticitate pe lateral (holograma si scratch code). La capitolul accesorii, ambele modele sunt insotite de doua poduri, RPM si RPM 2, de doua coiluri, RPM 2 Mesh 0.16 Ohm si RPM Mesh 0.4 Ohm, de un cablu de incarcare, microUSB pe SCAR-P5 si USB Type-C pe SCAR-P3 si de manuale de instructiuni si warranty cards.

Podurile de pe SCAR-P3 au capacitate de 5.5 ml, in timp ce podurile de pe SCAR-P5 au capacitate de 5 ml, asadar nu sunt intercompatibile. Asa cum era de asteptat, modelele destinate pietei din UE sunt limitate la o capacitate de doar 2 ml.

Ambele dispozitive adopta un format semicilindric si arata cam la fel. Principala diferenta este la proportii, SCAR-P3 ceva mai compact, dar avand o greutate mai mare datorita acumulatorului integrat de 2000 mAh. SCAR-P3 masoara 110 mm inaltime, 32.3 mm latime si 27 mm si are o greutate de 105 grame, in timp ce SCAR-P5, modelul cu suport pentru acumulator 18650, masoara 117.6 inaltime, 35.8 mm latime si 28 mm grosime, iar greutatea 101.5 grame, fara acumulator. Ambele modele se aseaza foarte bine in palma si au aderenta excelenta, datorita combinatiei de material cauciucat si imitatiei de piele. Pentru dispozitive accesibile, pot spune ca finisajele sunt extrem de bune, neexistand elemente taioase sau imbinari imperfecte. Ce deranjeaza sunt suprafetele lucioase, predispuse la zgarieturi si la urme de amprente.

Avantajul deviceurilor pod este portabilitate, iar niciunul dintre cele doua dispozitive nu dezamagesc din acest punct de vedere. Nici nu le simti in buzunarul pantalonilor si sunt de parere ca le poti transporta fara probleme chiar si in buzunarul de la camasa sau intr-o geanta de tip plic, in cazul domnisoarelor. Un alt avantaj este certificarea IP67, care asigura rezistenta la lichide si praf, modurile putand fi, in teorie, scufundate la adancimi de pana la un metru in apa timp de 30 minute. In plus, avand elemente cauciucate si plastic in constructie ar trebui sa faca fata destul de bine socurilor.

Fiind dispozitive relativ accesibile, nu ma asteptam sa vad displayuri colori, insa SMOK surprinde din nou si integreaza displayuri TFT color pe ambele modele. Acestea livreaza un contrast mai mult decat decent, unghiuri largi de vizualizare si luminozitate ridicata, cat sa puteti opera interfata chiar si in bataia directa a soarelui. La capitolul functionalitate, nu va asteptati sa aveti parte de aceleasi optiuni ca pe modurile electronice de top, insa ecranele si interfata intuitiva reprezinta avantaje importante fata de deviceurile pod din primele generatii.

Pot opera in intervalul 5 – 80 W, iar indicatorul pentru nivelul de incarcare al acumulatorilor pare foarte precis pe ambele variante. Pe langa puterea selectata, interfata ne mai prezinta si rezistenta coilui, tensiunea livrata, numarul de puffuri. Pe partea frontala, in imediata vecinatate a ecranului avem butonul de declansare, destul de compact pe ambele modele, insa bine amplasat si butoanele plus si minus, utilizate la schimbarea puterii. Cat despre principiul de operare, aflati ca este cel specific SMOK, foarte simplu de operat: cinci apasari succesive pentru pornire sau oprire, trei apasari pentru blocarea tastelor de reglarea butonului de declansare, apasarea simultana a tastelor plus si minus pentru blocarea ajustarilor si, bineinteles, apasarea butonului de fire pentru declansare, limitata la opt secunde din motive de siguranta.

Daca tot am ajuns sa discutam despre protectii, trebuie sa stiti ca pe langa limita de opt secunde la declansare, dispozitivele mai vin si cu protectii pentru scurtcircuit, supraincalzire si supradescarcare si supraincarcare a acumulatorului. Ar mai fi de mentionat ca noii membri din familia SCAR vin cu chipul IQ-80, optimizat pentru declansare ultrarapida, latente minime la nivel de interfata, performanta consistenta si eficienta energetica crescuta.

Ajustarea puterii o faceti in general in functie de preferinta, insa cu respectarea intervalelor de putere specificate pentru fiecare coil in parte. Informatiile sunt usor accesibile atat pe coiluri, cat si pe siteul producatorului. De exemplu, pentru coilul RPM 2 Mesh 0.16 Ohm producatorul specifica un interval de functionare de 25 – 50 W, cu o valoare optima situata la aproximativ 40 W, in timp ce pentru RPM Mesh 0.4 Ohm coil avem o putere recomandata situata in jurul valorii de 25 W.

Pe sectiunile laterale ale dispozitivelor gasim cele doua fante de aerisire, ceva mai largi decat pe implementarile pod anterioare de la SMOK, lucru care permite un airflow mai permisiv si, in mod implicit, un volum mai mare de abur. Dezavantajul este ca nu avem airflow ajustabil pe niciunul dintre noile modele. Cat despre porturile de incarcare, in mod inexplicabil, avem USB Type-C doar pe modelul SCAR-P3, SCAR-P5 incarcandu-se prin batranul microUSB.

Inclusiv amplasarea si curentii acceptati difera. SCAR-P3 are portul de incarcare la baza si accepta curenti de pana la 1.1 A, in timp ce SCAR-P5 il are pe sectiunea laterala, sub display si accepti curenti de pana la 1.3 A. Ambele dispozitive au conectica USB acoperita de un capacel cauciucat pentru a asigura protectia la lichide si praf, insa nu stiu cat de bine vor rezista acestea dupa o utilizare indelungata.

La testul practic, ambele modele par sa se incarce destul de repede, SCAR-P3, cel cu acumulator integrat de 2000 mAh, avand nevoie de aproximativ doua ore de la 0 la 100%, in timp ce SCAR-P5, cu un acumulator SONY VTC5 cu capacitate de 2600 mAh, are nevoie de vreo doua ore si 30 minute. Nu e cea mai rapida incarcare pe care am vazut-o pana acum pe un mod electronic, insa avand in vedere segmentul entry-level din care fac parte aceste dispozitive nu e rau deloc.

In plus, ambele pot fi utilizate in regim passthrough inca din primele minute de la conectarea alimentatorului si nu se supraincalzesc pe parcursul incarcarii. SCAR-P5 dispune de o portita la baza care tine un acumulator de tip 18650. Deschiderea se face foarte simplu, prin apasarea unui buton de pe sectiunea laterala. De mentionat ar mai fi ca contactele sunt placate cu aur pentru a reduce la minim caderile de tensiune si ca au simbolul polaritatii evidentiat in interior.

In ceea ce priveste performanta electronicii, chiar nu am ce sa le reprosez. Curentul livrat de ambele modele este curat si stabil si nu se observa o degradare sesizabila pe masura ce acumulatorii se descarca. O mica exceptie ar fi intrarea ocazionala in pulsatii pe coilul RPM Mesh 2 0.16 Ohm la puterea maxima de 50 W si cu bateria descarcata sub 20%. Cat despre autonomie, ambele modele se comporta surprinzator de bine, insa tineti cont ca aceasta poate varia simtitor in functie de coilul utilizat, de puterea setata, de acumulatori, dar si de regimul de utilizare. In cazul meu, cu Sony VTC5 cu capacitate de 2600 mAh, nu pot spune ca am observat diferente majore intre SCAR-P3 si SCAR-P5 la acest capitol. Cu coilul RPM Mesh 0.16 Ohm, setat la puterea de 40 W, intr-un regim de utilizare mediu spre intensiv ambele variante au trecut cu bine testul de o zi de utilizare. Pe coilul RPM Mesh 0.4 Ohm, configurat la 25 W, autonomia este, asa cum era de asteptat, mult mai buna, in cazul unui regim de utilizare mediu ambele modele ajung la aproape doua zile autonomie.

Noile modele propun doua variante de poduri si coiluri. RPM pod este mai mult pentru cei ce prefera o configuratie echilibrata, cu un volum mai redus de abur si un consum mai mic de energie, in timp ce RPM 2 este proiectat pentru lung inhale, avand coiluri mai mari, cu rezistente mai joase si canale de aerisire si mouth pieceuri mai largi. In cazul lui SCAR-P3, capacitatea podurilor este de 5.5 ml, in timp ce pe SCAR-P5 este de 5 ml. Asa cum am mentionat si anterior, daca veti achizitiona modelele specifice pietelor din UE, capacitatea va fi limitata la 2 ml.

Podurile vin cu prindere magnetica in patru puncte si tin coilurile printr-un sistem de prindere fara filet. Nu gasim elemente intermediare intre coiluri si contactele modurilor, iar contactele sunt placate cu aur pentru a tine la minim caderile de tensiune. In plus, avem umplere prin exterior pe ambele modele, canalele de umplere fiind prevazute cu un capacel cauciucat.

Cat despre performantele coilurilor, propun sa incepem cu podul RPM 2 si al sau coil RPM 2 Mesh 0.16 Ohm. Acesta are un canal de aerisire vertical foarte larg, imbracat in mesh si este optimizat pentru lung inhale, volum cat mai mare de abur si aroma intensa. Producatorul specifica un interval de putere de 25 – 50 W si un sweet spot de 40 W. Exceleaza in ceea ce priveste airflowul si volumul de abur, insa nu pot spune ca impresioneaza la capitolul aroma, aceasta fiind ceva mai fada decat pe celalalt coil prezent in pachet. Pe de alta parte, se alimenteaza foarte bine cu lichid, neexistand momente de dry hit nici macar dupa o sesiune intensiva de chain vaping si nu curge absolut deloc, nici macar pe lichide foarte apoase. Durata de viata este, de asemenea, foarte buna, neexistand o degradare sesizabila dupa doua saptamani de utilizare,

Podul RPM accepta coilurile standard RPM, care in prezent sunt sapte la numar daca includem si baza RBA. Pentru acesta, in pachet gasim coilul RPM Mesh 0.4 Ohm, care vine tot cu o structura mesh aranjata pe verticala, insa este putin mai restrictiv la capitolul airflow. In ciuda acestui lucru, livreaza un volum decent de abur si ofera o aroma intensa, mult mai buna decat pe RPM 2 Mesh 0.16 Ohm. Se declanseaza aproape instant la puteri cuprinse intre 20  -25 W si nu intampina probleme la alimentarea cu lichid – nu curge pe lichide apoase si nu da dry hituri pe lichide foarte vascoase. Il consider un coil de daily use, fiind echilibrat din mai toate punctele de vedere. Totodata, rezista onorabil la utilizare si nu pare sa se degradeze simtitor dupa utilizarea de lichide dulci.

Concluzie

Oferind optiunea de a alege dintre acumulator integrat sau acumulator de tip 18650, noii membri din familia SMOK SCAR reprezinta optiuni foarte atractive pentru vaperii aflati in cautarea unei configuratii pod accesibile. Ambele modele livreaza performante mai mult decat decente, au poduri incapatoare cu umplere externa si ofera foarte multe optiuni pe partea de coiluri, inclusiv o baza RBA pentru aceia dintre voi interesati sa-si construiasca propriile rezistente. Principalele dezavantaje sunt lipsa airflowului ajustabil si incarcarea prin microUSB pe SCAR-P5.

SMOK SCAR-P3 si SCAR-P5 sunt disponibile pe opt variante de culoare: Black, Fluid Black White, Red Stabilizing Wood, Fluid Blue, Green Stabilizing Wood, Fluid Red, Fluid 7-Color si Fluid Gold. SMOK SCAR-P3, cel cu acumulat integrat, costa 37.99 dolari, in timp ce SMOK SCAR-P5 are un pret de 44.99 dolari. Din motive inexplicabile, de data aceasta, modelul cu acumulator integrat este cu aproape 10 dolari mai ieftin si reprezinta cea mai atractiva din punctul meu de vedere.