SMOK RPM40 Review

By | sept. 15, 2019

După o perioadă îndelungată, în care au predominat modurile mari și grele, se pare că a revenit moda setup-urilor compacte. Doar că acestea nu vin în formatul cu care probabil v-ați obișnuit, cu baterie de tip eGo și atomizor sau kit all-in-one, ci sub formă de POD, adică un device ultra compact cu rezervor interschimbabil integrat. Dispozitivele de acest fel au avantajul portabilității, a raportului preț/performanță foarte atractiv, dar și a costurilor foarte mici de întreținere. În plus, acestea pot fi adaptate atât pentru utilizatorii ce preferă să vapeze mouth to lung, cât și pentru cei cu lung inhale, producătorii oferind în general o largă varietate de POD-uri/coil-uri. O bună parte din vaperii adepți dispozitivelor POD au trecut pe săruri de nicotină, care facilitează absorpția mai rapidă de nicotină, însă mai sunt vaperi care se arată reticență față de sărurile de nicotină și care preferă lichidele obișnuite, de tip “freebase”. Pentru aceștia, unii producători oferă, după cum spuneam, coil-uri foarte aerisite, pentru lung inhale, prin urmare experiența livrată este relativ similară cu cea obținută pe un kit all-in-one sau pe un atomizor entry-level.

RPM40 este ultimul dispozitiv de la SMOK de acest fel, însă se abate nițel de la conceptul POD-urilor simple lansate până în prezent. POD-urile acestuia are coil-uri interschimbabile, astfel că se obține o reducere a costurilor de întreținere, iar puterea este reglabilă în intervalul 1 – 40 wați. Pentru că temperature control-ul nu a prea avut priză la public, SMOK a renunțat la el pe RPM40, însă a compensat printr-un display color TFT de 0.96 inci amplasat pe partea frontală. POD-urile incluse în pachet au capacități de 4.3 și 4.5 ml (2 ml pentru versiunea europeană datorită reglementărilor EU TPD), iar coil-urile incluse în pachet sunt de tip RPM Mesh 0.4 Ohm (lung inhale, preinstalată) și Nord DC 0.6 Ohm pentru mouth to lung. Acumulatorul are o capacitate de 1500 mAh și, după cum veți descoperi pe parcursul review-ului, face față cu brio chiar și unui regim de utilizare intensiv. În plus, dispozitivul se laudă și cu fast charging, putând fi încărcat de la 0 la 100% în mai puțin de o oră și 30 minute.

Înainte de a trece la analiza dispozitivului țin vă vă reamintesc că modurile electronice, atomizoarele și alte dispozitive asociate vaping-ului sunt interzise persoanelor ce nu au împlinit vârsta legală pentru fumat, în conformitate cu reglementările locale legate de vânzarea produselor din tutun și a derivatelor acestora. Producătorul specifică că în eventualitatea în care are suspiciuni cu privire la achiziția produselor sale de către minor va efectua verificări suplimentare pentru a stabili dacă clientul este sau nu eligibil pentru a cumpăra respectivele produse. Acestea fiind spuse, nu cumpărați și nu utilizați dispozitive de vaping dacă nu ați împlinit încă vârsta de 18 ani!

Poate fi găsit pe variantele de culoare Bright Black, Prism Chrome, Purple Red, Prism Gold, Prism Rainbow, White, Orange și Green. Costă 30,89 dolari la Fasttech, fără TVA, adică în jur de 135 Lei, iar livrarea este gratuită.

Specificații SMOK RPM40:

 • Dimensiuni: 25 x 25 x 99 mm
 • Greutate: 99 grame
 • Capacitate acumulator: 1500 mAh
 • Curent standby: <140 uA
 • Tensiune intrare: 3.3 – 4.2V
 • Tensiune ieșire: 0.5 – 4.1 V
 • Timp de declanșare: 0.001 secunde
 • Putere ieșire: 1 – 40 wați
 • Curent încărcare: până la 1 A
 • Tensiune încărcare: 5 V (USB)
 • Rezistență: 0.2 – 2.5 Ohm
 • Protecții: supraîncărcare (4.3 V) și supradescărcare (2.4 V)

Dispozitivul sosește într-un ambalaj relativ compact, cu elemente grafice minimaliste, și are dotările cheie menționate pe partea din față, lista specificațiilor pe spate și o serie de elemente de identificare, cum ar fi numărul serial, lotul, scratch code-ul și holograma de autenticitate, introdusă recent pentru toate produsele din portofoliul SMOK, pe lateral. Alături de dispozitivul propriu-zis, producătorul mai include în pachet  două POD-uri cu coil-uri detașabile, RPM standard POD (coil RPM Mesh 0.4 Ohm) de 4.3 ml și RPM Nord POD (coil Nord DC 0.6 Ohm) de 4.5 ml. Pe varianta EU TPD pe care o găsiți în magazinele din UE și, implicit, din România, sunt prezente aceleași coil-uri, doar că capacitatea este limitată la doar 2 ml, conform reglementărilor în vigoare EU TPD. De asemenea, în pachet mai găsim un cablu microUSB de încărcare, cu lungime de aproximativ 50 cm, un manual de instrucțiuni în limba engleză foarte bine structurat și un warranty card.

Referitor la construcție, RPM40 măsoară 25 mm lățime, 25 mm grosime și 99 mm grosime, așadar este ceva mai voluminos decât POD-urile lansate până acum de SMOK. La cele 99 grame ale sale și greutatea este peste medie, însă compensează prin calitatea foarte bună a construcției și prin acumulatorul cu capacitate de 1500 mAh. În ciuda micilor inconveniente legate de dimensiuni și greutate, SMOK RPM40 se așează foarte bine în palmă, are o aderență excelentă, mulțumită texturii de fibră de carbon de pe părțile laterale, și parcă nici nu deranjează atât de tare în buzunar pe cât m-aș fi așteptat.

De abia dacă îl simți în buzunarul pantalonilor și îl poți transporta fără probleme chiar și în buzunarul de la cămașă sau, în cazul domnișoarelor, într-o geantă de tip plic. Totodată, impresionează prin materialele de foarte bună calitate, care nu par să se zgârie sau să se mătuiască după o utilizare îndelungată.

Marea surpriză a acestui model este prezența display-ului color TFT cu diagonală de 0.96 inci. Ecranul asigură un contrast decent, unghiuri de vizualizare suficient de bune încât să nu afecteze lizibilitatea ecranului într-o utilizare normale și o luminozitate ridicată, lucru care permite utilizarea fără probleme chiar și în bătaia directă a razelor solare. Ca și funcționalitate nu este la fel de avansat precum un mod electronic high end, însă prezintă unele avantaje importante față de un device POD obișnuit. Are putere reglabilă între 1 – 40 wați și afișează cu o precizie destul de bună nivelul de încărcare al acumulatorului, rezistența coil-ului, precum și tensiunea livrată. În plus, dacă doriți să vă limitați intake-ul de nicotină, SMOK RPM40 are inclusiv un puff counter. Alături de display, pe partea frontală mai avem butonul de declanșare/pornire/oprire/blocare, precum și două taste + și – pentru schimbarea puterii sau a culorii predominante afișate pe ecran.

Principiul de funcționare este cel obișnuit SMOK, foarte simplu de altfel: cinci apăsări succesive pentru pornirea și oprirea dispozitivului, trei apăsări pentru blocarea tastelor și o apăsare pentru declanșare (limitată la opt secunde pentru protecție). Că tot am adus în discuțiile protecțiile, alături de protecția pentru timpul de fire, SMOK RPM40 mai are și protecții pentru supraîncălzire, scurtcircuit și supradescărcarea acumulatorului.  De asemenea, SMOK RPM40 se laudă și cu un nou chip, denumit IQ-R, care asigură timpi de declanșare de doar 0.001 secunde. Ajustarea puterii se face în funcție de preferințe, însă trebuie să țineți cont de recomandările oferite de producător pentru fiecare coil în parte. La prima vedere poate părea un pic mai complicat pentru un dispozitiv POD, mai ales pentru un începător, însă informațiile sunt ușor accesibile pe site-ul producătorului. De exemplu, pentru coil-ul Nord 0.6 Ohm, producătorul recomandă o putere optimă de 20 wați.

Pe părțile laterale sunt prezente canalele de aerisire, mult mai generoase decât pe implementările anterioare ale producătorului, lucru care facilitează un airflow superior și, implicit, un volum de abur mai mare. Portul microUSB beneficiază de o amplasare excelentă, la baza device-ului, acesta putând fi încărcat atât pe verticală, cât și pe orizontală. Încărcarea se realizează printr-un alimentator USB (sau port USB de la calculator) și, din spusele producătorului, poate urca la un curent de până la 1 A. Țineți cont că nu veți obține un avantaj sesizabil dacă utilizați un încărcător mai rapid de 1 A, însă, chiar și așa, fast charging-ul promovat de producător este de-a dreptul rapid. Acumulatorul de 1500 mAh se încarcă de la 0 la 100% în sub o oră și 30 minute și partea cea mai bună e că puteți utiliza dispozitivul chiar și pe parcursul încărcării. Legat de autonomie, rezultatele pot varia simțitor în funcție de rezistanța coil-urilor utilizate, de puterea selectată, dar și de regimul de utilizare. Cu coil-ul RPM Mesh 0.4 Ohm, utilizat la puterea recomandată de 25 wați și într-un regim mediu spre intensiv bateria a rezistat binișor pragului de o zi de utilizare. Pe coil-ul Nord DC 0.6 Ohm, la o putere de 20 wați, autonomia este chiar și mai bună și nu vă va crea probleme nici măcar daca obișnuiți să chain vape ore în șir.

Pentru că în anumite regiuni coil-urile ajung cu întârziere sau au constant probleme de disponibilitate, SMOK a venit cu o rezolvare îngenioasă. Cu toate că are și un line-up de coil-uri dedicate, RPM40 suportă și toate coil-urile din seria Nord. Astfel, utilizatorii au acces mai ușor și mai ieftin la consumabile și, de ce nu, există mai multe posibilități de a adapta dispozitivul după bunul plac. Cât despre coil-urile incluse în pachet, că doar pe acestea am apucat să le testez, nu am ce reproșuri să le aduc. La fel ca pe Trinity Alpha, coil-urile se fixează în POD fără niciun fel de filet, iar POD-ul se introduce în dispozitiv și este menținut în poziție de un mecanism de blocare simplu, dar foarte solid. Pentru umplere, POD-urile au un căpăcel cauciucat în lateral, foarte ușor de desfăcut, însă are dezvantajul că la fiecare reumplere trebuie să scoateți POD-ul din dispozitiv. După cum se poate vedea și în fotografia de mai sus, nu există niciun element intermediar între contactele modului și coil, prin urmare căderile de tensiune sunt minime. Totodată, ambele piese se îmbină perfect și nu există riscul detașării accidentale, nici măcar în buzunare strâmte.

POD-ul cu RPM Mesh 0.4 Ohm, adică cel preinstalat, are o capacitate de 4.3 ml și este destinat preponderent lung inhalerilor. Are o structură mesh aranjată pe verticală, un canal de aerisire destul de larg și, implicit, un volum decent de abur, însă nu se remarcă printr-o aromă excepțional de bună. Coil-ul se declanșează aproape instant, chiar și la o putere de doar 15 wați și, totodată, se alimentează foarte bine cu lichid, chiar și cu cele vâscoase. Este foarte similar cu ceea ce am întâlnit pe tank-urile entry-level și pe device-urile all-in-one. A rezistat onorabil după o săptămână de chain vaping intensiv, fără urme accentuate de degradare. Estimez că rezistă undeva la 2-3 săptămâni.

POD-ul cu Nord DC 0.6 Ohm are o capacitate de 4.5 ml și este ceva mai restrictiv, însă nu intră tocmai în categoria coil-urilor pentru mouth to lung. Volumul de abur este parcă un pic mai scăzut, iar datorită canalului de aerisire mai îngust se poate observa un ușor șuierat la inhale, însă se prezintă ceva mai bine pe partea de aromă. Se alimentează perfect indiferent de tipul de lichid utilizat, inclusiv cu cele vâscoase de tipul 80/20 VPG, și nu apar dry hit-uri sau denaturări ale aromei. Bumbacul nu se îmbâcsește repede, ba chiar rezistă în jur de două săptămâni sau chiar mai mult dacă nu folosiți lichide dulci.

Concluzie

SMOK RPM40 este un vaporizator POD performant și accesibil, potrivit atât pentru vaperii începători, care nu sunt dispuși să facă investiții serioase într-un setup high-end, cât și pentru cei mai avansați, aflați în căutarea unui device echilibrat, ușor de întreținut și cât mai ușor de transportat. Experiența oferită este neașteptat de bună pentru un setup cu preț de până în 150 Lei, mai ales în combinație cu POD-ul cu coil RPM Mesh 0.4 Ohm, prin care oferă performanțe relativ similare cu cele ale unui atomizor entry-level. Totodată, SMOK RPM40 oferă și o autonomie excelentă, cu mult peste ceea ce întâlnim în clasa dispozitivelor POD.

Poate fi găsit pe variantele de culoare Bright Black, Prism Chrome, Purple Red, Prism Gold, Prism Rainbow, White, Orange și Green. Costă 30,89 dolari la Fasttech, fără TVA, adică în jur de 135 Lei, iar livrarea este gratuită.

 • Rating
5.0