SMOK Novo 2 Kit Review

By | sept. 18, 2019

După mulți ani în care industria s-a axat pe moduri cât mai mari și mai performante, proiectate pentru cloud chasseri, producătorii au revenit într-un final la origini, adică la acele dispozitive mici și ușoare pentru începători. Aceștia nu vor și, în general, nici nu au nevoie de moduri cu puteri ridicate sau de tank-uri încăpătoare sub-ohm, cu airflow larg deschis și volum mare de aburi. De regulă, începătorii preferă o soluție cât mai simplă, compactă, ușor de întreținut și, de ce nu, accesibilă. Kit-urile starter sau cele all-in-one sunt de cele mai multe ori o alternativă atractivă, însă și acestea prezintă unele neajunsuri în ceea ce privește ușurința în utilizare, dimensiuni și autonomie. Așa și-au făcut apariția dispozitivele de tip POD, ce își propun să ofere un echilibru cât mai bun între dimensiunile dispozitivului, autonomie, volum de abur și ușurință în utilizare. Primele implementări de acest fel nu au fost tocmai perfecte, însă, după cum poate ați observat, industria vaporizatoarelor se dezvoltă extrem de repede și nu a durat mult până la apariția primelor device-uri care să ofere o experiență satisfăcătoare, similară cu cea livrată de un mod entry level sau dispozitiv all-in-one.

Pentru aceia dintre voi care nu sunt familiarizați cu conceptul de POD, acesta este constituit dintr-un mod foarte compact, de regulă în formă rectangulară, și dintr-un recipient de plastic pentru lichid care se inserează în dispozitiv. Unele POD-uri aduc un grad extins de personalizare, fiind uneori limitate la un singur tip de coil, în timp ce altele dispun de o largă varietate de coil-uri, pentru toate gusturile și nevoile. Majoritatea vaperilor ce migrează la POD-uri preferă în general sărurile de nicotină, care asigură o absorbție mai rapidă de nicotină și o experiență satisfăcătoare. În ciuda acestui lucru, producătorii au înțeles reticența unor utilizatori de a trece pe săruri de nicotină, așa că au venit pe piață și cu variante de POD-uri cu coil-uri sub-ohm ce pot fi utilizate fără probleme cu lichide obișnuite.

Novo 2 este ultima apariție de la SMOK pe acest segment de piață, iar acum câteva zile a sosit și la mine pentru review. Dispozitivul vine într-o construcție compactă, ușoară și atrăgătoare și suportă mai multe tipuri de coil-uri sub-ohm, pentru a putea fi personalizat după bunul plac al utilizatorului. În cazul dispozitivelor POD, specificațiile pot părea de multe ori înșelătoare, în sensul că, la prima vedere, nu ați crede că un mod cu putere de 10 – 15 wați poate asigura o experiență satisfăcătoare. Nimic mai fals. Având coil-uri cu suprafețe de contact relativ mici, acestea se încălzesc repejor și livrează un volum decent de abur, mai ales în cazul variantelor sub-ohm. Fără să exagerez, experiența este de multe ori similară cu cea livrată de un atomizor entry-level sau de un all-in-one. Desigur, există și coil-uri pentru cei mai tradiționaliști, ce preferă mouth-to-lung, sau pentru cei ce au făcut trecerea la săruri de nicotină. Pentru aceștia din urmă Novo 2 sosește cu un coil DC de 1.4 Ohm, în timp ce pentru lung inhaleri există varianta Mesh de 1 Ohm. Acestea fiind spuse, alegerea unui dispozitiv POD nu vă limitează la un anume stil de vapat și nu sunteți restricționați în ceea ce privește ajustarea volumului de abur sau a airflow-ului. De asemenea, POD-ul, adică recipientul cu lichid, are o capacitate de 3 ml în cazul variantei standard, non TPD, și de 2 ml pentru cea EU TPD, pe care o găsiți distribuită la nivel european. Capacitatea bateriei este de 800 mAh și recunosc că la prima vedere poate da motive de îngrijorare, însă, după veți descoperi în secțiunea dedicată, se descurcă formidabil în combinație cu cele două coil-uri incluse în pachet.

SMOK Novo 2 este disponibil la Fasttech la prețul de $20.76, fără TVA, adică în jur de 90 Lei la cursul valutar curent. Sunt disponibile o sumedenie de variante de culoare, unele dintre ele simple, altele cu modele resin multicolore.

Înainte de a trece la analiza produsului țin să vă amintesc că modurile electronice, atomizoarele și alte dispozitive asociate vaping-ului sunt interzise persoanelor ce nu au îndeplinit vârsta legală pentru fumat, în conformitate cu reglementările locale cu privire la vânzarea produselor din tutun și a derivatelor acestora. Producătorul specifică că în cazul în care are suspiciuni cu privire la achiziția produselor sale de către minori își rezervă dreptul de a efectua verificări suplimentare pentru a stabili dacă clientul este sau nu eligil pentru achiziționarea produselor sale. Acestea fiind spuse, nu cumpărați și nu utilizați dispozitive de vaping dacă nu ați împlinit încă vârsta de 18 ani.

Specificații SMOK Novo 2:

 • Dimensiuni: 88.3 x 24.5 x 14.5 mm
 • Greutate: 43 grame
 • Capacitate acumulator: 800 mAh
 • Consum: <20 uA (idle) / <50 uA (load)
 • Tensiune intrare: 3.3 – 4.2 V
 • Tensiune ieșire: 3.0 – 4.0 V
 • Curent de încărcare: până la 0.55 A
 • Tensiune încărcare: USB 5 V
 • Putere: 6 – 25 wați, în funcție de coil (neajustabil manual)
 • Protecții: voltaj supraîncărcare 4.3 V, curent supraîncărcare 1 A, tensiune supradescărcare 2.4 V

Device-ul vine într-o cutie de carton compactă, cu elemente grafice viu colorate pe față, specificații cheie pe spate și elemente de identificare, cum ar fi serial, număr lot, scratch code și hologramă de autenticitate, pe lateral. Alături de mod, în pachet mai primim un cablu microUSB pentru încărcare, două coil-uri, un manual de instrucțiuni sumar și un warranty card. Cele două coil-uri incluse în pachet sunt de tip Novo 2 Mesh 1.0 Ohm și Novo 2 DC 1.4 Ohm MTL, iar ca achiziție separată mai puteți găsi Novo Pod Ceramic 1.4 Ohm, Novo Pod Mesh 0.8 Ohm, Novo Pod 1.2 Ohm, Novo Pod 1.5 Ohm, Novo 2 Mesh 1.0 Ohm și Novo 2 Quartz Coil 1.4 Ohm. Acestea din urmă nu mi-au fost puse la dispoziție de producător pentru review, fiind probabil încă în stadiu de preproducție.

Revenind la dispozitivul propriu-zis, acesta se aseamănă izbitor de mult cu modelul din generația anterioară și cu SMOK Nord, pe care l-am testat acum câteva luni. Este realizat dintr-un policarbonat glossy, dar foarte solid, iar ca dimensiuni are 88.3 mm înălțime, 24.5 mm lățime și 14.5 mm grosime, cu tot cu POD-ul atașat. De asemenea, cântărește puțin peste 40 grame, o surpriză extrem de plăcută pentru cei care s-au săturat de setup-uri grele și voluminoase.

Novo 2 se așează numai bine în palmă, mulțumită muchiilor ușor curbate, și asigură o aderență excelentă. Poate fi strecurat cu mare ușurință în buzunarul pantalonilor, în borsete înguste și chiar și în buzunărelul de la cămașă. Mai mult, fiind realizat dintr-un plastic destul de dur, nu se zgârie prea ușor și nici nu prinde urme de amprente. Șoc și groază, însă, nu are buton de declanșare, ci doar un LED minuscul pentru a verifica nivelul de încărcare al acumulatorului. La un nivel de peste 70% acesta luminează verde, între 30-70% portocaliu și sub 30% roșu. Eliminarea butonului de declanșare nu este tocmai un aspect negativ, așa cum mă așteptam, ba chiar dimpotriva. Se declanșează aproape instant la inhale, astfel că nu mai trebuie să-l blocați sau să-l opriți pentru a preveni declanșările accidentale. Dispozitivul este pregătit atunci când POD-ul este introdus în slot. Spre deosebire de SMOK Nord, însă, POD-urile nu au coil-uri detașabile, ci trebuie înlocuite cu totul atunci când sunt epuizate. Partea bună e că sunt relativ ieftine, cam la același preț cu un coil, și se introduc în device foarte simplu, fără filete sau alte mecanisme sofisticate. Este atât de simplu și intuitiv încât chiar și cineva care nu a mai avut niciodată pe mână un vaporizator s-ar putea descurca.

Umplerea cu lichid se face prin partea laterală a POD-ului, prin desprinderea unui căpăcel cauciucat, iar capacitatea este, după cum v-am menționat și mai sus, de 3 ml pentru versiunea standard și de 2 ml pentru cea EU TPD, disponibilă la noi în țară. După umplere este recomandat să așteptați cam 2-3 minute pentru ca bumbacul să se îmbibe foarte bine cu lichide. În acest mod scăpați de grija potențialelor dry hit-uri și a problemelor legate de aromă. POD-ul, odată introdus, are o secțiune transparentă îngustă prin care puteți urmări nivelul lichidului. Eu v-aș recomanda să-l țineți la minim 30% pentru a evita neplăcerile. Cât despre calitatea construcției recipientului, aflați că este neașteptat de bună pentru un device entry level ca acesta. Nu a curs deloc pe parcursul celor câteva zile de testare și nici nu a creat alte probleme. Contactul cu pinii de la baza dispozitivului este perfect, îmbinările sunt realizate cu simț de răspundere și nu există elemente care să zdrăngăne pe parcursul utilizării. Repet, construcția este excelentă pentru un vaporizator atât de ieftin.

La baza device-ului găsim portul microUSB pentru încărcare, a cărui amplasare am găsit-o foarte potrivită pentru utilizare în regim passthrough. Nu incomodează deloc pe parcursul utilizării și nici nu vreau să-mi imaginez cum ar fi fost un port de încărcare amplasat pe lateral, așa cum încă se mai practică pe la competitori. Cât despre încărcare, aceasta se realizează la un curent de maxim 550 mA, cu ajutorul unui port USB de calculator sau a unui încărcător dedicat. E important de știut că dspozitivul are integrate și o serie de elemente de protecție, de curent de supraîncărcare (limitare la 1A), de tensiune de supraîncărcare și de supradescărcare pentru acumulator, așadar există șanse mici să-l defectați dacă utilizați un încărcător de putere mare. De asemenea, țineți cont că nu veți obține un avantaj sesizabil dacă utilizați un încărcător mai rapid, însă, chiar și așa, acumulatorul se încarcă extrem de repede. De la 0 la 100% durează în jur de o oră și 30 minute, iar partea și mai bună e că puteți să-l utilizați fără probleme chiar și pe parcursul încărcării. Cât despre autonomie, aceasta este foarte bună, mai ales pe coil-ul MTL de 1.4 Ohm, prin care obțineți cel puțin o zi de utilizare intensivă. Pe cel de lung inhale autonomia nu se înrăutățește foarte mult, însă este posibil ca la o utilizare ceva mai intensivă să fiți nevoiți să-l mai încărcați câte puțin până la sfârșitul zilei. În ciuda acestui lucru, aș zice că autonomia este de-a dreptul impresionantă, mai ales dacă avem în vedere acumulatorul de doar 800 mAh și proporțiile compacte.

Impresionat am fost și de experiența livrată de cele două coil-uri din pachet. Până nu demult priveam dispozitivele POD ca pe o soluție foarte accesibilă, dar dezamăgitoare, bune pentru ieșirile în oraș și cam atât, însă ultimele apariții de la SMOK, Nord și Novo 2 au reușit să-mi schimbe această părere. Cum ziceam, kit-ul vine în pachet cu două POD-uri cu coil-uri de 1 Ohm pentru lung inhale și de 1.4 Ohm pentru mouth to lung.

Cel mouth to lung este, așa era de așteptat, mai restrictiv și cu un volum nu foarte mare de abur, însă este mai economic în ceea ce privește consumul de lichid și de energie și aduce o aromă mai profundă. Are o rezistență simplă, spiralată pe verticală, fără prea multe artificii, și își face treaba foarte bine în combinație cu sărurile de nicotină. Ar mai fi de menționat că se alimentează foarte bine cu lichid, nu dă dry hit-uri, și are o durată de viață destul de îndelungată. Eu l-am folosit intensiv pe parcursul unei săptămâni întregi și nu a dat încă semne de degradare.

Pod-ul cu coil de 1 Ohm are o structură mesh aranjată tot pe verticală, însă în acest caz, datorită rezistenței ceva mai mici și a canalului de aerisire mai generos, avem parte de un volum impresionant de abur și de un airflow mai larg, însă aroma pare a fi un pic mai fadă, lucru normal, de altfel, pentru coil-urile de lung inhale. Rezistența aduce, totodată, timpi de declanșare ceva mai mici și o alimentare excelentă cu lichid indiferent de tipul acestuia. Puteți utiliza fără probleme chiar și lichide vâscoase, de genul 80/20 VPG, fără nici cea mai mică urmă de dry hit. Experiența livrată aș încadra-o la nivelul unui kit all-in-one sau a unui atomizor compact. Nu prea am ce reproșuri să-i aduc, pentru că acum acel șuierat la inhale, specific POD-urilor, nu mai este atât de evident. Referitor la durata de viață a coil-ului, aceasta este relativ similară cu cea a celui de lung inhale. Nu s-a degradat mai deloc pe parcursul celor 5-6 zile de utilizare.

Concluzie

Fără doar și poate, SMOK Novo 2 este un kit atractiv atât pentru vaperii începători, care nu vor sau nu-și permit să facă investiții serioase într-un setup de ultimă generație, cât și pentru cei avansați, care caută un dispozitiv simplu și performant, cât mai ușor de transportat. Experiența oferită este surprinzător de bună pentru un device de tip POD, coil-ul de lung inhale de 1.0 Ohm reușid să-mi depășească toate așteptările. După cum am menționat și în rândurile de mai sus, și autonomia bateriei este excelentă, iar dacă folosiți dispozitivul intensiv în combinație cu coil-ul de 1.4 Ohm nu veți avea nevoie de priză până la sfârșitul zilei. Dispozitivul este foarte echilibrat raportat la prețul de achiziție, însă, dacă ar fi să-i caut nod în papură și să menționez câteva aspecte negative, acestea ar fi lipsa unei secțiuni transparente mai mari la nivelul POD-ului pentru urmărirea nivelului de lichid și cablul USB foarte scurt.

SMOK Novo 2 poate fi achiziționat de la Fasttech la prețul de $20.76, fără TVA, adică în jur de 90 Lei la cursul de schimb actual. Sunt disponibile o sumedenie de variante de culoare, unele dintre ele simple, altele cu modele resin multicolore.

 • Rating
5.0