SMOK Mag P3 Kit Review

By | dec. 17, 2019

Dacă ați dezvoltat o pasiune pentru vaping și obișnuiți să studiați în detaliu orice device nou apărut, probabil știți deja că pe lângă o electronică calitativă, stabilă și sigură, un mod electronic trebuie să aibă și o construcție cât mai solidă, atrăgătoare și ergonomică, care să se adapteze cât mai bine stilului vostru de utilizare. Altfel spus, degeaba primim o electronică bună dacă modul cântărește aproape un kilogram și nu se așează confortabil în palmă. Deși discutăm despre o industrie aflată în plin proces de dezvoltare, competiția acerbă i-a determinat pe producători să lanseze dispozitive din ce în ce mai performante, cu puteri de ordinul sutelor de wați, și din ce în ce mai compacte, mai solide, și mai atrăgător. Unul dintre exemplele reprezentative în acest sens este producătorul chinez SMOK, care, de-a lungul timpului, a explorat nenumărate concepte de design, spre a le face atractive cât mai multor categorii de utilizatori. Totodată, SMOK este și printre primele companii care a făcut trecerea la afișaje color, reușind astfel să ofere o îmbunătățire substanțială a experienței de utilizare. Pentru cei nefamiliarizați cu aceasta companie, SMOK este una dintre cele mai mare și inovatoare companii din industria vaporizatoarelor. Chinezii și-au concentrat eforturile în a dezvolta produse cât mai atractive, adaptate tuturor categoriilor de utilizatori, portofoliul companiei incluzând atât dispozitive de top, adresate vaperilor cu experiență, ce au tendința de a merge pe moduri puternice și atomizoare cât mai încăpătoare, cât și starter kituri sau moduri entry-level, destinate cu precădere începătorilor, care nu se simt încă pregătiți să arunce sume de ordinul sutelor de lei pe un setup de ultimă generație.

MAG P3 este ultima apariție de la SMOK pe segmentul modurilor electronice high-end și aduce câteva îmbunătățiri notabile față de modelele anterioare din serie. Păstrează design-ul de pistol (de unde și numele de Mag), însă de data această are un finisaj cauciucat, rugged, pentru rezistență și aderență sporită, și vine cu certificare IP67 pentru rezistența la lichide și praf. Funcționează cu doi acumulatori 18650 și poate asigura puteri de până la 230 wați. Pe lângă design-ul unic și performanțele de top, SMOK Mag P3 se mai laudă și cu un afișaj touchscreen color, luminos și cu rezoluție relativ ridicată, cu un circuit de încărcare dedicat de tip balanced, care vă scapă de grija unui acumulator dedicat, precum și cu o interfață grafică nouă și un nou chip denumit IQ-M, care reduce timpii de declanșare la doar 0.001 secunde. În plus, este disponibil și în variantă kit cu atomizorul TFV16 cu capacitate de 9 ml și două coil-uri foarte bune incluse în pachet: TFV16 Conical Mesh 0.2 Ohm (powered by nexMesh) și TFV16 0.12 Ohm Dual Mesh.

SMOK Mag P3 este disponibil pe variantele de culoare Black Red, Green Black, Gray Black, Red Black, Blue Black. Varianta kit poate fi achiziționată de la Fasttech la prețul de doar 72.50 dolari (fără TVA), adică în jur de 310 Lei.

Înainte de a trece la analiza produsului țin să vă amintesc că modurile electronice, atomizoarele și alte dispozitive asociate vaping-ului sunt interzise persoanelor ce nu au îndeplinit vârsta legală pentru fumat, în conformitate cu reglementările locale cu privire la vânzarea produselor din tutun și a derivatelor acestora. Producătorul specifică că în cazul în care are suspiciuni cu privire la achiziția produselor sale de către minori își rezervă dreptul de a efectua verificări suplimentare pentru a stabili dacă clientul este sau nu eligil pentru achiziționarea produselor sale. Acestea fiind spuse, nu cumpărați și nu utilizați dispozitive de vaping dacă nu ați împlinit încă vârsta de 18 ani.

Specificații mod SMOK Mag P3:

 • Dimensiuni: 72.3 x 36 x 91.6 mm
 • Greutate: 251.5 grame
 • Interval putere: 1 – 230 wați
 • Tensiune intrare: 6.4 – 8.4 V
 • Tensiune ieșire: 0.5 – 8.2 V
 • Tensiune încărcare: 5 V
 • Curent încărcare: până la 1.8 A
 • Timp de declanșare: 0.001 secunde
 • Rezistență: 0.1 – 2.5 Ohm (mod putere variabilă) / 0.05 – 2 Ohm (mod control temperatură)

Specificații atomizor SMOK TFV16:

 • Capacitate: 9 ml
 • Înălțime: 64.5 mm
 • Diametru: 32 mm
 • Greutate: 94 grame
 • Material: oțel inoxidabil
 • Conector: standard, 510

Kit-ul sosește ambalat într-o cutie de carton, cu o reprezentare grafică a modului pe partea frontală, date de identificare pe latura inferioară și specificații pe lateral. La fel ca în cazul celorlalte moduri de la SMOK, Mag P3 Kit este bine protejat la interior, printr-un strat de spumă și un blister solid, pentru un plus de siguranță pe parcursul transportului.

În pachet găsim modul, atomizorul TFV16 cu capacitate de 9 ml (TFV Mini V2 Tank de 2 ml în țările UE), două coil-uri (TFV16 0.2 Ohm Canonical Mesh și TFV16  0.12 Ohm Dual Mesh), o husă de protecție pentru sticla atomizorului, o sticlă de rezervă pentru atomizor, un cablu USB pentru încărcare, un manual de instrucțiuni și câteva o-ring-uri de rezervă.

Din punct de vedere al design-ului, SMOK Mag P3 se aseamănă izbitor de mult cu SMOK Mag, iar asta nu e neapărat un lucru rău. Design-ul confortabil și relativ compact pentru un mod dual 18650 a fost completat de o suprafața cauciucată, extrem de aderentă și cu o rezistența sporită la șocuri, de un ecran color mai mare, acum și cu control tactil, precum și de certificarea IP67, prin care avem garanția rezistenței la lichide și praf (până la un metru adâncime în apă timp de 30 minute). Pentru un mod cu astfel de dotări, aș zice că proporțiile sale sunt foarte bune: 91.6 mm înălțime, 72.3 mm lățime și 36 mm grosime. Greutatea, pe de altă parte, este însă cam mare: 251.5 grame fără acumulatori și atomizor.

Grație design-ului ergonomic, SMOK Mag P3 se așează nemaipomenit de bine în palmă, iar finisajul cauciucat și striațiile de pe părțile laterale asigură o aderență impresionant de bună. În plus, nu prinde ușor urme de amprente și nu are tendința se zgârie, nici măcar atunci când intră în contact cu obiecte ascuțite în buzunar (chei, monede etc.).

Nu se decojește pe la margini și nu pare să se degradeze estetic după două săptămâni de utilizare de intensivă. Cu toate acestea, greutatea rămâne un mare minus. După cum ziceam și mai sus, modul cântărește 251.5 grame, iar împreună cu tank-ul TFV16 de 94 grame și acumulatori ajunge la aproape 500 grame. Nu e chiar cel mai portabil mod, atârnând destul de greu în buzunarul pantalonilor, însă nici cel mai rău din categoria sa.

Din comoditate prefer firebar-urile întinse pe toată suprafața laterală și nu butoane mici, amplasate dubios, însă SMOK Mag P3 aș zice că e excepția de la regulă. Indiferent de cum îl ții în mână degetul arătător va pica în mod natural pe trigger, care, apropo, se declanșează relativ ușor și are un feedback tactil, foarte plăcut la apăsare.

Pentru un plus de aderență, partea opusă butonului de declanșare aduce aceeași textură striată, realizată dintr-un material cauciucat soft. Ce-mi mai place e switch-ul firebar-ului, care, deși se declanșează foarte ușor în utilizare, nu are tendința de a se apăsa accidental în buzunar.

Cum ziceam și mai sus, afișajul este mare, color, luminos și vine cu control tactil. Măsoară 1.9 inci în diagonală, ceea ce e destul de mult pentru un mod electronic, are o densitate ridicată de pixeli, astfel că nu veți putea distinge în mod individual pixelii, și are un contrast și o luminozitate care asigură o lizibilitate foarte bună chiar și în bătaia razelor solare. Interfața grafică a fost regândită pentru a simplifica interacțiunea cu dispozitivul și pentru a oferi mai multe informații utile. Are inclusiv slide to unlock, ca pe smartphone-uri, iar pe pagina principală afișează puterea și butoanele de ajustare aferente, rezistența atomizorului, tensiunea livrată, curentul și numărul de puff-uri (declanșări), pe care le puteți reseta și limita. De asemenea, modul vine cu suport pentru temperature control (cu preseturi pentru fire din Ti, Ni și SS), stealth mode, care ține display-ul dezactivat în vederea reducerii consumului de energie, și profile configurabile pentru comutare rapidă între diverse intervale de putere. Totodată, sunt prezente și modurile soft, norm și hard, care, în funcție de opțiune, ajustează boost-ul în primele secunde de declanșare. Pentru cei cu copii, este prezentă și opțiune passcode, care permite blocarea dispozitivului cu un cod de deblocare. Poate cea mai importantă noutate pe partea de electronică este noul chip IQ-M ce asigură timpi de declanșare de doar 0.001 secunde.

Modul operează cu doi acumulatori 18650, montați în serie și ținuți în poziție printr-o portiță ce se deschide prin apăsarea unui buton din zona inferioară. Sistemul de prindere este foarte solid, nu există nimic care să zdrăngăne și nici nu are tendința de a se deschide accidental. Contactele acestuia sunt placate cu aur, spre a reduce căderile de tensiune, și sunt inscripționate cu simbolul polarității. A dispărut, din păcate, sistemul de susținere de tip încărcător, prezent pe SMOK Mag, însă, pe de altă parte, acest lucru a adus o ușoară scădere a greutății.

Încărcarea și upgrade-ul de firmware se fac prin portul microUSB (da, nu avem USB tip C, din păcate) de pe pe partea din spate, care vine acoperit cu un căpăcel cauciucat. Nu știu cât de bine va rezista acesta din urmă după o utilizare îndelungată, însă e bine că îl avem pentru protecția la contactul cu lichide. Conform specificațiilor oficiale, modul acceptă o tensiune de intrare de 5 V, aferentă standardului USB, și curenți de până la 1.8 A, iar încărcarea se face în regim load balanced, adică ambii acumulatori sunt încărcați în același ritm, fără ca unul să aibă o tensiune mai mare sau mai mică decât celălalt. Astfel, se previne degradarea premătură a acumulatorilor.

Cât despre timpul de încărcare, acesta poate varia destul de mult, în funcție de încărcătorul utilizat, de acumulatori și de temperatura ambientală, însă, în general, circuitul de încărcare de pe SMOK Mag P3 încarcă acumulatori destul de redepede. Cei doi acumulatori Sony VTC5 cu capacitate de 3000 mAh utilizați pentru testare au nevoie de aproximativ două ore și 30 minute pentru încărcare de la 0 % (3.3 V) la 100% (4.2 V) utilizând un alimentator USB cu ieșire de 2 A. De asemenea, circuitul de încărcare este destul de precis și stabil și nu supraîncarcă acumulatorii și nici nu se supraîncălzește. Faptul că vine inclusiv cu load balancing vă oferă un plus de siguranță și vă scapă de achiziția unui încărcător extern dedicat.

Pe partea superioară a device-ului avem conectorul pentru atomizor, montat pe arc, pentru compatibilitate extinsă cu o largă varietate de atomizoare. Este prevăzut cu un filet solid, ranforsat printr-un inel de aluminiu, care îl menține în poziție chiar și atunci când este aplicată o forță substanțială.

Ajungând la capitolul performanță, aflați că SMOK Mag P3 livrează curenți curați și stabili, fără urme sesizabile de intrare în PWM, nici măcar la puteri apropiate de maximul de 230 wați. Indiferent de nivelul de încărcare al acumulatorilor, ieșirea este curată și stabilă. Coil-urile de TFV16 incluse în pachet nu stresează foarte mult electronica modului, acesta operând în parametri optimi pe tot parcursul testării. Deși nu mă declar un fan înrăit al temperature control-ului, de dragul testării, am pus la punct și un build TC, cu un coil de SS pe RBA. S-a comportat binișor, fără variații neplăcute sau tăieri bruște ale alimentării. Pe lângă faptul că livrează un output foarte stabil, modul impresionează și printr-o eficiență energetică foarte bună. Într-un regim de vapat mediu spre intensiv pe tank-ul TFV16 din pachet și cu coil-ul TFV16 Conical Mesh cu rezistență de 0.2 Ohm, la o putere de 60 wați, am reușit să ating o zi de utilizare foarte intensivă și cam o zi și jumătate de utilizare medie spre intensivă, ceea ce nu e deloc rău pentru un mod dual 18650. Ar mai fi de menționat și că atunci când acumulatorii sunt descărcați, modul poate opera și în regim passthrough, fiind gata de utilizare în mai puțin de cinci minute de la conectarea alimentatorului.

Tank SMOK TFV16

Referitor la design-ul exterior, SMOK TFV16 îmbină o construcție foarte similară cu cea a predecesorului său, TFV12. Remarcăm sistemul de umplere top filling, cu buton de blocare, controlul airflow-ului cu inel circular la bază și prevăzut cu două decupaje de aerisire destul de mari și sticla concavă, ieșită în exterior cam cu 2 mm, prin care se asigură capacitatea crescută de 9 ml. O parte din secțiunile metalice vin cu striații, menite să asigure o dezasamblare mai ușoară. Mărimea canalelor este aproape identică cu cea de pe TFV12, nimic spectaculos la acest capitol, principala noutate fiind prezentă la nivelul bazei, care acum are contacte placate cu aur și nu mai are filet, aspecte ce simplifică procesul de asamblare și reduc căderile de tensiune. Partea cea mai supărătoare este că nu puteți utiliza coil-urile de pe modelele anterioare din seria TFV, așadar va trebui să vă faceți noi stocuri odată cu migrarea spre noul model de atomizor. Inclusiv contactele care se atașează de mod sunt prevăzute cu contacte placate cu aur, prin urmare oxidarea și căderile de tensiune ar trebui să fie de domeniul trecutului. La rândul lor, filetele sunt de foarte bună calitate și pe parcursul celor două săptămâni de testare nu mi s-a întâmplat nici măcar o dată ca atomizorul să rămână înțepenit.

Drip tip-ul sau muștiucul, cum este denumit pe meleagurile noastre, este de această dată detașabil, însă vine într-un format proprietar, lucru care vă limitează la opțiunile oferite de producător. E bine însă că acesta este realizat dintr-un plastic care reduce la minim transferul de căldură de la secțiunile metalice, prin urmare nu vă va arde la buze după o sesiune de chain vaping. Grație design-ului modular, simplu și funcțional, atomizorul poate fi complet dezasamblat, lucru ce facilitează o mentenanță fără bătăi de cap. De asemenea, dacă la un moment dat ți se va întâmpla să-l trântești de pământ și să ți se spargă sticla, o poți înlocui foarte ușor cu cea de rezervă inclusă în pachet.

Pe atomizoarele mai vechi ale producătorului, ca de exemplu TFV4 și TFV8 mă loveam foarte des de probleme la umplere dacă utilizam pipete sau sticluțe cu vârf gros, însă pe SMOK TFV16 nu mai există această problemă datorită canalelor de umplere destul de măricele. Observați că nu mai este prezentă acea garnitură de la îmbinarea cu top cap-ului cu atomizorul, însă, în ciuda acestui lucru, atomizorul nu scapă lichid și se închide perfect după fiecare umplere. Inelul de control al airflow-ului este situat, după cum spuneam, la bază și permite o ajustare foarte precisă, însă nu vă așteptați să-l ajustați pentru mouth to lung. Este un tank destinat exclusiv lung inhalerilor și nu are o bază RBA disponibilă încă.

Lansarea lui Mag P3 Kit marchează și lansarea unui nou tip de coil de TFV16, Conical Mesh Coil, pe care îl găsim inclus în pachet alături de cel standard, TFV16 Dual Mesh Coil. Din punctul meu de vedere, ambele tipuri de coil-uri sunt superioare celor de TFV12 în termeni de aromă, volum de abur, airflow și timpi de declanșare. La momentul publicării acestui articol, pentru SMOK TFV16 există patru tipuri de coil-uri: TFV16 Conical Mesh Coil (0.2 Ohm), TFV16 Mesh Coil (0.17 Ohm), TFV16 Dual Mesh Coil (0.12 Ohm) și TFV16 Triple Mesh Coil (0.15 Ohm).

Primul coil pe care îl analizăm este cel preinstalat, TFV16 Conical Mesh 0.2 Ohm. Este un coil optimizat pentru încălzire rapidă, throat hit accentuat și consum ceva mai mic de energie. După cum sugerează și numele, la interior are o structură mesh din kanthal aranjată pe un canal conic. Airflow-ul și volumul de abur nu sunt tocmai la ele acasă pe acesta, însă, într-adevăr timpul de declanșare și throat hit-ul sunt cu mult peste media. Acestea fiind spuse, tind să-l încadrez în categoria coil-urilor numai bune de utilizare zilnică. Nu creează un volum imens de abur, livrează o aromă decentă, se încălzește repejor și nu descarcă exagerat de repede acumulatorii. În plus, pare că se alimentează perfect, chiar și cu lichide vâscoase de genul 90/10 VPG, nu dă dry hit-uri și nici nu curge pe lichide mai puțin vâscoase, de tipul 50/50 VPG. Îmi place foarte mult și faptul că nu se îmbâcsește și nu strică repede aroma – dupa aproape două săptămâni de vapat intensiv nu s-a degradat mai deloc.

Celălalt coil inclus în pachet, TFV16 Dual Mesh 0.12 Ohm, este optimizat mai mult pentru airflow și aburi din plin și mai puțin pentru aromă. Are două canale de aerisire generoase cu fire în mesh la interior și se laudă că se alimentează foarte bine cu lichid, ca să poți face chain vaping liniștit. Producătorul specifică un interval de funcționare între 80 – 160 wați, cu un sweet spot de 120 wați. Face ce promite, adică norișori imenși, însă cu sacrificiul unei descărcări destul de rapide a acumulatorilor. Alimentarea cu lichid este exemplară, chiar și cu lichide mai vâscoase, iar durata de viață nu este așa mică pe cât mă așteptam. După o săptămână de chain vaping bumbacul încă e curat și livrează cam același volum de abur.

Concluzie

Dacă vă aflați în căutarea unui mod electronic modern, performant și cu un design unic și rezistent, atunci SMOK Mag P3 poate fi o alegere potrivită. În plus, acesta beneficiază de certificare IP67, pentru protecție la lichide și praf, oferă încărcare rapidă și sigură a acumulatorilor și vine cu un ecran color cu touchscreen pe care cu siguranță îl veți îndrăgi. În combinație cu tank-ul SMOK TFV16 inclus în pachet, SMOK Mag P3 reușește să livreze un nivel de performanță superior, peste medie, care cu siguranța va satisface nevoile oricărui vaper cu pretenții.

SMOK Mag P3 este disponibil pe variantele de culoare Black Red, Green Black, Gray Black, Red Black, Blue Black. Varianta kit, prezentată în cadrul acestui articol, poate fi achiziționată de la Fasttech la prețul de doar 72.50 dolari (fără TVA), adică în jur de 310 Lei.

 • Rating
5.0