SMOK FETCH PRO Review

By | mart. 26, 2020

Configurațiile mari, grele și puternice au dominat o bună perioadă de timp piață vaporizatoarelor, însă, în ultima perioadă, moda dispozitivelor ultra compacte pare că a revenit. După cum poate ați observat, acestea nu se mai găsesc sub forma tradițională, cu kit all-in-one, ci în format POD, adică un dispozitiv foarte compact cu rezervor interschimbabil integrat. Astfel de dispozitive sunt avantajoase din mai multe motive: prețul foarte accesibil, portabilitatea, performanțe decente chiar și pentru cei mai pretențiosi și costurile de întreținere mici. Desigur, există o largă varietate de device-uri POD, piața ajungând să fie chiar foarte aglomerată în ultima perioadă. Unele dintre dispozitive sunt optimizate pentru săruri de nicotină și utilizare mouth to lung, în timp ce altele sunt proiectate să servească mouth to lungerii. SMOK FTECH PRO este un nou dispozitiv POD de la SMOK. Ca puncte principale de atracție se poate lăuda cu puterea de până la 80 wați, cu suportul pentru acumulator 18650, cu cele două POD-uri RPM și RGC incluse, cu display-ul TFT color, dar și cu dimensiunile foarte compacte. În plus, este și primul POD de la SMOK cu port USB Type-C pentru încărcare. Este disponibil pe șase variante de culoare: Black, Green, Orange, Blue, Silver și Red. Îl puteți cumpăra de la Fasttech la prețul de 33 dolari (aprox. 145 Lei, fără TVA) cu livrare gratuită prin poștă.

Țineți cont că modurile electronice, atomizoarele și alte dispozitive asociate vaping-ului sunt strict interzise persoanelor ce nu au împlinit vârsta legală pentru fumat, în conformitate cu reglementările locale legate de vânzarea produselor din tutun și a derivatelor acestora. Producătorul specifică că în eventualitatea în care are suspiciuni cu privire la achiziția produselor sale de către minori va efectua verficări suplimentare pentru a stabili dacă clientul este sau nu eligibil pentru a cumpăra respectivele produse. Acestea fiind menționate, nu achiziționați și nu utilizați dispozitive de vaping dacă nu ați implinit vârsta legală pentru fumat!

Specificații SMOK FETCH PRO:

  • Dimensiuni: 93.5 x 46 x 22 mm
  • Greutate: 102 grame (fără acumulator)
  • Interval putere: 5 – 80 wați
  • Interval rezistență: 0.1 – 2.5 Ω
  • Curent standby: sub 200 uA
  • Încărcare: USB 5V, până la 2 A
  • Tensiune ieșire: 0.5 – 4.0 V
  • Tensiune intrare: 3.3 – 4.2 V

FETCH PRO sosește într-un ambalaj compact, cu ilustrații grafice simple și cu principalele dotări enumerate pe partea frontală. Pe spatele cutiei găsim lista completă a specificațiilor, iar pe lateral elementele de identificare, cum ar fi numărul serial și lotul, precum și holograma de autenticitate SMOK. La capitolul accesorii, în pachetul lui FETCH PRO găsim două POD-uri, unul de tip RPM POD cu capacitate de 4.3 ml și coil RPM Mesh 0.4 Ω preinstalat și unul de tip RGC POD cu coil RGB Conical Mesh 0.17 Ω Coil Powered by nexMesh, un cablu de încărcare USB Type-A to USB Type-C, un ghid de utilizare în limba engleză și un warranty card. În cazul variantei EU TPD, cu excepția POD-urilor limitate la 2 ml, restul accesoriilor sunt identice.

Legat de construcție, FETCH PRO adoptă un design rectangular, compact și cu o combinație de elemente lucioase și mate. Măsoară doar 93.5 mm lungime, 46 mm lățime și 22 mm grosime și cântărește 102 grame, însă asta fără acumulator. Pe față și spate avem  un material compozit mat cu logo-ul FETCH imprimat mare pe verticală și în rest un aluminiu cu finisaj lucios. Marginile dispozitivului sunt ușor curbate pentru un plus de ergonomie, iar construcția este realizată cu simț de răspundere, fără probleme pe la îmbinări. De asemenea, nu deranjează prin elemente tăioase și pare că a fost proiectată pentru a menține un aspect cât mai simetric.

Chiar dacă nu vine în formatul cu care suntem obișnuiți în cazul dispozitivelor POD, FETCH PRO rămâne un device extrem de compact, putând fi strecurat fără probleme în buzunarul pantalonilor sau a cămășii și chiar și într-o geantă plic pentru domnișoare. Din cauza suprafețelor lucioase însă, trebuie menționat că prinde destul de repede urme de amprente, dar vopseaua nu pare să aibă de suferit, cel puțin nu într-o perioadă de două săptămâni cât l-am testat eu. Un alt lucru care nu-mi place e aderența, însă n-ar trebui să reprezinte o problemă prea serioasă având în vedere proporțiile extrem de compacte.

Unul dintre punctele de atracție a device-ului este display-ul TFT color. Acesta oferă un contrast bunicel, unghiuri de vizualizare largi, cât pentru o utilizare normală, dar și o luminozitate relativ ridicata, care face fata chiar și bătăii directe a razelor solare. La capitolul funcționalitate însă, nu vă faceți așteptări prea mari. Nu este la fel de avansat ca un mod electronic high-end, însă este superior unui device POD din primele generații. Puterea poate fi reglată în intervalul 5 – 80 wați, iar indicatorul pentru nivelul de încărcare al acumulatorului este cât se poate de precis – arată o descărcare graduală a acumulatorului și nu ne lovim de închideri bruște ale alimentării când acumulatorul apare aproape descărcat.

În plus, ne este afișată rezistența coil-ului, tensiunea livrată, dar și numărul de declanșări, ca să vă țineți evidența la intake-ul de nicotină. De asemenea, există protecții pentru detectarea precisă a rezistenței atomizorului, tăierea alimentării după 10 secunde, în cazul declanșărilor accidentale, protecție scurtcircuit, protecție supraîncălzire, dar și protecție pentru prevenirea supradescărcării acumulatorului. Pe partea din față, în imediata vecinătate a ecranului avem cele două butoane plus și minus pentru ajustarea puterii. Reglarea puterii se face în funcție de preferințe, dar cu respectarea intervalelor de putere recomandate de producător pentru coil-ul instalat. Poate părea puțin complicat pentru un novice, însă aceste informații sunt foarte ușor de identificat pe pagina de produs de pe site-ul SMOK. De exemplu, pentru RPM Mesh 0.4 Ω puterea maximă recomandată de producător este de 25 wați, în timp ce pentru RGC Conical Mesh 0.17 Ω Coil avem un interval de putere cuprins între 40 și 80 wați.

Declanșarea se face printr-un firebar ce se întinde pe toată latura din partea stângă. Acesta asigura o declanșare facilă și un feedback tactil, plăcut la apăsare, însă nu are tendința de a se apăsa accidental atunci când dispozitivul se află în spații înguste, ca de exemplu în buzunarul pantalonilor.

Pe laturile modului modului se află canalele de aerisire, două la număr, ceva mai mari decât ceea ce am văzut pe implementările anterioare ale producătorului. Acest lucru asigură un plus de versatilitate, mai ales că airflow este ajustabil printr-un inel de la baza POD-ului. Astfel, prin schimbarea coil-ului și restricționarea airflow-ului, FETCH PRO poate fi adaptat rapid dintr-un setup lung inhale într-unul mouth to lung foarte capabil.

FETCH PRO marchează și o premieră în rândul device-urilor POD de la SMOK – este primul cu conectică USB Type-C pentru încărcare. Conform specificațiilor listate de producător, device-ul acceptă încărcarea prin USB 5 V la curenți de până la 2 A, cu mențiunea că timpii de încărcare pot varia simțitor în funcție de tipul acumulatorului, de gradul de uzură al acestuia, dar și de temperatura ambientală. Într-un test practic, realizat cu un acumulator SONY VTC6 dus până la limita inferioară de 3.3 V, adică 0%, FETCH PRO l-a încârcat complet în aproximativ două ore. Nu e excepțional de bine, însă e benefic pentru durata de viață a acumulatorului, mai ales că pe parcursul încărcării dispozitivul și acumulatorul nu s-au încălzit mai deloc.

Acumulatorul se introduce prin portița glisantă de la bază, iar aici suntem întâmpinați de contacte placate cu aur și marcate sugestiv cu simbolurile polarității. Contactul este ferm, acumulatorii nu zdrăngăne deloc în interior, iar portița nu are tendința de a se deschide accidental. La capitolul performanță am fost mulțumit în mare parte, curentul livrat fiind stabil și neavând o degradare sesizabilă a calității pe măsură ce acumulatorul este descărcat. Excepție sunt însă intrările ocazionale în PWM, adică pulsații, pe coil-ul de 0.17 Ω la puteri de peste 60 – 70 wați și cu bateria sub nivelul de 30%. Autonomia variază destul de mult în funcție de calitatea acumulatorului utilizat, însă în cazul meu, cu SONY VTC6 de 3000 mAh, a fost mai mult decât decentă. Cu coil-ul RPM Mesh de 0.4 Ω preinstalat, configurat la o putere de 25 wați și utilizat într-un regim intensiv, bateria a rezistat până la sfârșitul zilei și chiar mai mult în anumite cazuri. Pentru RGC Conical Mesh 0.17 Ω însă, la 55 wați, deja spre după-amiază era necesară schimbarea/încărcarea acumulatorului.

Compatibilitatea cu coil-urile NORD a fost abandonată și în cazul lui FETCH PRO, SMOK optând în schimb pentru noile coil-uri RPM și RGC. Nu mă înțelegeți greșit, chiar și într-o industrie cum este cea a vaping-ului e nevoie de inovație constantă, însă producătorul chinez parcă prea schimbă standardele ca pe șosete, iar asta generează confuzie și frustrare printre consumatori. Lanțurile de distribuție sunt încă greoaie pentru consumabile, iar dacă tocmai ai achiziționat ultimul POD sau atomizor există șanse foarte mari să nu găsești coil-uri compatibile la nivel local, singura opțiune fiind de multe ori achiziția din China. La fel ca multe alte device-uri POD de la SMOK, FETCH PRO aduce două tipuri de POD-uri, cu suport pentru rezistențe RPM și RGC.

Făcând abstracție de inconvenientul menționat mai sus, avem și unele avantaje: airflow reglabil printr-un inel la bază, introducerea simplă a coil-ului, fără filet sau alte sisteme de prindere complicate, și contact direct cu contactele dispozitivului, lucru care ar trebui să elimine eventualele căderi de tensiune. Ce nu-mi place la POD-urile de pe FETCH PRO e umplerea care se face prin scoaterea unui căpăcel din interior. Prin urmare, pentru refill trebuie să scoateți de fiecare dată POD-ul din dispozitiv.

POD-ul RPM are o capacitate de 4.3 ml (2 ml pentru varianta EU TPD) și vine cu coil-ul RPM Mesh 0.4 Ω preinstalat. Acesta din urmă are ca public țintă lung inhalerii și dispune de o structură mesh aranjată pe un canal vertical destul de larg. Nu se face remarcat printr-o aromă excepțional de bună, însă livrează un volum decent de abur și un throat hit plăcut. Utilizat la puterea recomandată de 25 wați, coil-ul se declanșează instant și nu are probleme de alimentare cu lichid, dry hit-uri sau scurgeri, indiferent de tipul lichidului utilizat. Ca performanță generală pot spune că e destul de similar cu un atomizor entry-level sau cu un device all-in-one. De asemenea, nu pare să se degradeze mai deloc după o săptămână de utilizare intensivă.

POD-ul RGC are o capacitate ceva mai redusă, de 4 ml, și are coil-ul RGC Conical Mesh 0.17 Ω Powered by nexMesh preinstalat. Este tot o structură mesh aranjată pe verticală, însă canalul de aerisire este mai larg, rezistență mai mică și puterea recomandată între 40 – 80 wați. Față de RPM Mesh 0.4 Ω, experiența este considerabil mai bună, cu sacrificiul unui consum mai mare de energie și de lichid. Aburii sunt mai pufoși, aroma este reprodusă mai plăcut, iar throat hit-ul este ceva mai soft. Contrar așteptărilor, se alimentează la fel de bine cu lichid și nu dă dry hit-uri nici după o sesiune de câteva minute de chain vaping. Cât despre durata de viață, coil-ul pare să reziste binișor – l-am folosit cam două săptămâni în mod constant și nu a apărut o degradare considerabilă a volumului de abur sau a aromei.

Verdict

SMOK FETCH PRO oferă simplitatea device-urilor POD combinată cu flexibilitatea modurilor cu acumulator detașabil. Astfel, ne alegem cu un dispozitiv foarte compact ce oferă un nivel de performanță mai mult decât decent în raport cu prețul de achiziție. În plus, avem parte de un plus de versatilitate grație celor două tipuri de coil-uri suportate – RPM și RGC. Capacitatea ridicată pentru lichid, încărcarea prin USB Type-C și declanșarea prin firebar sunt alte avantaje demne de menționat. Există, bineînțeles, și unele lipsuri, iar aici mă gândesc în principal la sistemul de umplere cu lichid, care necesită scoaterea POD-ului la fiecare refill.

În total sunt disponibile șase versiuni de culoare: Black, Green, Orange, Blue, Silver și Red. SMOK FETCH PRO poate fi cumpărat de la Fasttech la prețul de 33 dolari (aprox. 145 Lei, fără TVA) cu livrare gratuită prin poștă.

  • Rating
5.0