Conform legislatiei europene ROOT-ul si software-ul custom NU duc la pierderea garantiei

By | nov. 12, 2012

Unul din cele mai neplacute aspecte cand vine vorba de rootarea dispozitivelor Android si instalarea ROM-uri custom este pierderea garantiei. Desi pe majoritatea dispozitivelor se poate reveni la soft-ul oficial fara a lasa nici o urma a modificarilor facute inainte de a fi duse la garantie exista totusi situatii in care acest lucru este imposibil din cauza defectelor aparute (ecran care nu se mai aprinde, port mini-USB defect, etc) . Dar faptul ca ati modificat sau schimbat software-ul pe un dispozitiv nu este un motiv suficient pentru a duce la pierderea garantiei, atat timp cat acesta a fost cumparat in Uniunea Europeana.

Conform Directivei 1999/44/CE orice dispozitiv care indeplineste anumite criterii (telefoane, tablete, computere, routere, etc.) si este vandut unui consumator in interiorul Uniunii Europene trebuie insotit de o garantie ca acesta isi va mentine standardul de calitate asteptat de la un asemenea produs pe o perioada de 2 ani.

Un telefon sau o tableta este un exemplu de dispozitiv mentionat mai sus care este alcatuit din mai multe componente, de la carcasa exterioara la ecran, radio, batterie pana la software-ul care ruleaza. Daca unul dintre aceste componente nu mai functioneaza in decurs de 2 ani, vanzatorul este obligat sa le repare sau sa le inlocuiasca. Mai mult, aceste reparatii nu il vor costa nimic pe consumator, fiind suportate in totalitate de catre vanzator (Directiva 1999/44/CE, Articolul 3).

Daca dispozitivul se defecteaza in primele 6 luni se pleaca de la ideea ca defectul a fost prezent din fabrica iar consumatorul nu trebuie sa dovedeasca nimic. Daca dispozitivul se defecteaza dupa primele 6 luni dar inainte de cei 2 ani cat este valabila garantia tot sunteti acoperiti. Diferenta care apare acum este ca vanzatorul poate spune ca defectul a fost cauzat de folosirea necorespunzatoare de catre cumparator insa acesta trebuie sa dovedeasca acest lucru. In general, in cazul unui litigiu se pleaca de la premiza ca atat timp cat nu sunt urme de abuz a dispozitivului acesta a fost defect de la inceput.

Acum sa revenim la problema noastra: Atat timp cat vanzatorul nu poate dovedi ca modificarea rootarea, modificarea software-ului sau instalarea de ROM-uri custom pe dispozitivele Android este cauza defectului, inca sunteti sub incidenta garantiei obligatorie de 2 ani. Cea mai buna metoda de verificare daca este sau nu vina software-ul este un flash la versiunea oficiala pentru a vedea daca problema mai este prezenta. Daca problema persista este clar ca nu este un defect cauzat de software.

Majoritatea producatorilor scriu in certificatele lor de garantie ca schimbarea software-ului sau rootarea dispozitivelor va duce la pierderea garantiei .Acestea sunt certificate de garantie voluntara. Ceea ce trebuie sa intelegeti este ca UE impune o garantie statutara care este obligatorie si pe care vanzatorul este obligat de lege sa o ofere (Directiva 1999/44/CE, Articolul 7.1) in pe o perioada de 2 ani, in paralel cu garantia voluntara (pe care poate alege sa o ofere sau nu sa o ofere) . Prin urmare daca ati pierdut garantia voluntara oferita de producator prin rootarea dispozitivului vostru Android conform legislatiei Europene  sunteti in continuare acoperiti de garantia statura, obligatorie, pe o perioada de 2 ani de la achizitia produsului.

In cazul in care vanzatorul va refuza dreptul vostru la reparatia sau inlocuirea dispozitivului il puteti reclama la Oficiul pentru Protectia Consumatorului sau chiar in instanta.

In concluzie este dreptul nostru sa facem ce dorim cu software-ul dispozitivelor Android si sa il modificam/schimbam dupa bunul plac si necesitatile noastre fara a fi nevoiti sa suportam costul reparatiilor pentru telefoane cu microfoane stricate sau tablete cu pixeli morti doar fiindca am instalat o versiune mai noua de Android pe care producatorul nu vrea sa o suporte. Inchei cu o replica dintr-o serie destul de celebra de reclame TV:

Glumiţi! Ştiţi cine sunt eu? Sunt cetăţean european şi am drepturi!