Review SMOK Nord 4

By | ian. 8, 2021

SMOK este unul dintre cei mai mari producatori de vaporizatoare, oferind un portofoliu extrem de bogat de produse, potrivit pentru toate buzunarele si nevoile. Lansarile n-au incetat sa curga nici spre sfarsit de 2020, iar ultimul membru al familiei de dispozitive SMOK este Nord 4, un kit pod compact, performant si accesibil. Acesta poate urca la puteri de pana la 80 W, vine cu doua pod-uri distincte, RPM si RPM 2, ambele cu capacitate de 4.5 ml (2 ml in cazul variantelor EU TPD) si dispune de un acumulator incapator de 2000 mAh. La pretul de achizitie de doar 31.95 dolari pot spune ca este un adevarat best buy, atat pentru incepatorii care nu se simt pregatiti sa faca investii intr-un setup de top, cat si pentru avansatii care cauta un setup alternativ cat mai compact.

Specificatii SMOK Nord 4 Kit:

  • Dimensiuni: 104.9 x 24.4 x 33.7 mm
  • Greutate: 115 grame
  • Interval putere: 5 – 80 W
  • Capacitate acumulator: 2000 mAh
  • Curent standby: < 50 uA
  • Incarcare: USB 5 V, pana la 1.4 A

Inainte de a trece la analiza dispozitivului tin sa va aduc la cunostinta ca modurile electronice, atomizoarele si alte dispozitive destinate vaping-ului sunt strict interzise persoanelor ce nu au implinit varsta legala pentru fumat. Producatorul mentioneaza ca in eventualitatea in care are suspiciuni cu privire la achizitia produselor sale de catre minori isi rezerva dreptul de a face verificari suplimentare pentru a stabili daca cumparatorul este sau nu eligibil pentru a cumpara respectivele produse. Acestea fiind mentionate, nu cumparati si nu utilizati dispozitive de vaping daca nu ati implinit inca varsta de 18 ani!

SMOK Nord 4 vine intr-o cutie compacta, cu spuma de protectie la interior si prevazuta cu elemente de verificare a autenticitatii (scratch code, serial si holograma producatorului) pe sectiunile laterala. Pe fata ne sunt prezentate specificatiile cheie, in timp ce pe spate avem continutul pachetului si cateva sfaturi de utilizare.

Pe langa dispozitiv, in pachet mai gasim doua poduri, RPM si RPM 2, ambele cu capacitate de 4.5 ml, doua coiluri, RPM Mesh 2 0.16 Ohm si RPM Mesh 0.4 Ohm, un cablu pentru incarcare USB tip C, manual de instructiuni si card de garantie. Varianta EU TPD ofera aceleasi accesorii si dotari, mai putin in ceea ce priveste capacitatea podurilor, care este limitata la 2 ml, in conformitate cu legile in vigoare.

La fel ca predecesorii sai din serie, SMOK Nord 4 aduce o constructie simpla si compacta, realizata aproape integral din policarbonat. Nu avem parte de certificare pentru protectie la lichide si praf, insa ne alegem cu un design placut, functional si foarte solid la prima vedere. De asemenea, pentru un kit atat de accesibil, calitatea materialelor si a imbinarilor este excelenta. Muchiile sunt usor curbate si nu exista elemente taioase, asadar dispozitivul se aseaza perfect in palma. Cu podul instalat, SMOK Nord 4 masoara doar 104.9 mm lungime, 24.4 mm grosime si 33.7 mm latime, fiind foarte similar cu alte dispozitive din clasa sa din acest punct de vedere. Ce nu-mi place e ca in continuare mare parte din suprafete aduc un finisaj glossy, iar asta il face sa prinda foarte usor zgarieturi si urme de amprente.

Si la greutate sta foarte bine, la urma urmei acesta fiind unul dintre principalele avantaje ale unui kit pod. Cantareste doar 115 grame si il puteti strecura cu mare usurinta cam peste in tot, inclusiv in buzunarul camasii sau intr-o geanta de tip plic.

Vine si cu display color pe partea dreapta, doar ca nu este unul color, asa cum gasim pe dispozitivele mai scumpe din portofoliul producatorului, ci nonocrom. In mod evident, nici functionalitatea nu este la fel de avansata. Ni se prezinta puterea selectata, rezistanta coil-ului, tensiunea livrata, nivelul de incarcare al acumulatorului, exprimat in procente si numarul de puff-uri, ce poate fi resetat in vederea monitorizarii intake-ului de nicotina. Cat despre calitatea ecranului, pot spune ca nu creeaza probleme. Este luminos si perfect lizibil in bataia soarelui. Fix langa display dam de cele doua butoane de ajustare plus si minus a caror rol este de a regla puterea. Modul nu poate opera in modul TC, insa la cat de nepopulara a devenit aceasta functionalitate nu putem spune ca ii simtim prea tare lipsa.

Puterea poate fi ajustata in intervalul 5 – 80 W, ceea ce nu e deloc rau pentru un kit atat de compact. De asemenea, indicatorii pentru nivelul de incarcare al acumulatorului si rezistenta sunt relativ precisi, bateria descarcandu-se gradual pe parcursul unui ciclu de incarcare, fara sa existe taieri bruste ale alimentarii la niveluri de incarcare inferioare. Butonul de declansare este pozitionat pe partea din fata a dispozitivului. Acesta aduce un feedback foarte tactil, insa se apasa foarte usor si nu are tendinta de a se declansa accidental in buzunar sau in alte spatii inguste. In imediata sa vecinatate gasim unul dintre cele doua inele de reglare a airflow-ului.

Modul de operare este cel caracteristic SMOK, foarte intuitiv de altfel: cinci apasari consecutive pentru pornirea si oprirea modului, trei apasari consecutive pentru blocarea tuturor butoanelor fizice si o apasare pentru declansare, limitata la opt secunde din motive de siguranta. Alte protectii demne de mentionat ar mai fi cele de scurtcircuit si de supradescarcare a acumulatorului. In general, puterea trebuie sa o ajustati in functie de preferinte, insa cu respectarea limitelor indicate de producator pentru fiecare coil in parte. In cazul nostru, pe RPM 2 Mesh 0.16 Ohm coil avem un interval de 25 – 50 W si un sweet spot de 40 W, in timp ce pe RPM Mesh 0.4 Ohm Coil puterea recomandata este de 25 W. Aceste informatii sunt in general prezentate direct pe coil sau daca nu, le gasiti ori pe pachet, ori pe site-ul SMOK.

Airflow-ul este asigurat de cele doua canale de aerisire reglabile prezente pe fata si pe spata device-ului. Sunt relativ generoase ca dimensiuni, se ajusteaza prin rotire si faciliteaza o ajustare destul de precisa. O alta surpriza placuta este prezenta portului USB tip C, prezent la baza dispozitivului. O pozitionare de acest fel faciliteaza utilizarea in regim passthrough, care permite utilizarea modului inca din primele minute de incarcare. Incarcarea este relativ rapida, Nord 4 acceptand, din spusele producatorului, curenti de pana la 1.4 A. Bineinteles, incarcarea la curenti ridicati se face doar in prima parte a ciclului de incarcare, curentul scazand gradual pentru protejarea acumulatorului. Pentru incarcare de la 0 la 100%, SMOK Nord 4 are nevoie de aproximativ o ora si 45 minute. Cat l-am testat nu m-am lovit deloc de episoade de supraincalzire, iar asta ar trebui sa ajute pe termen lung la durata de viata a acumulatorului.

Cat despre performantele generale, pot spune ca avem un curent de calitate, excelent in raport cu pretul de achizitie al dispozitivului. In combinatie cu coil-urile incluse in pachet, SMOK Nord 4 asigura o iesire stabila, fara prezenta unor degradari sesizabile pe masura ce acumulatorul se descarca. Nu am observat intrari in PWM, nici macar pe coil-ul cu rezistenta de 0.16 Ohm. Acum sa discutam despre autonomie. Cu coil-ul RPM Mesh 0.4 Ohm setat la puterea recomandata de 25 W am reusit sa obtin aproape doua zile de utilizare spre intensiva, insa pe RPM Mesh 2 0.16 la 40 W, asa cum era de asteptat, rezultatele au fost ceva mai slabe, acesta din urma reusind sa obtina doar o zi de autonomie in regim de utilizare mediu spre intensiv.

Asa cum am vazut si pe celelalte device-uri pod lansate de SMOK in ultima perioada, Nord 4 aduce doua tipuri de pod-uri si coil-uri pentru a acoperi cat mai multe categorii de utilizatori. Totodata, rezolva si problema disponibilitatii coil-urilor in anumite regiuni, cele de tip RPM 2 nefiind inca prea raspandite in randul magazinelor de profil. Prima iteratie, RPM Pod, vine cu o oferta mai bogata de coil-uri, insa, dupa parerea mea, nu reprezinta o optiune tocmai buna pentru cei interesati sa obtina un volum cat mai mare de abur. La polul opus, RPM 2 este optimizat mult mai bine pentru lung inhale, venind cu canale de aerisire mai largi si rezistente ceva mai joase. Ambele pod-uri au capacitate de 4.5 ml, exceptie facand, asa cum am mentionat si la inceputul acestui articol, variantele EU TPD ale dispozitivului, care sunt limitate la 2 ml. Un aspect important pe care trebuie sa-l aveti in vedere este ca aceste pod-uri nu sunt intercompatibile cu coil-urile, cele noi, RPM 2, avand o constructie diferita a bazei si dimensiuni ceva mai mari. Ca si pe modelele lansate anterior, pod-urile se ataseaza de dispozitiv printr-un sistem de prindere magnetic in patru puncte, in timp ce coil-urile intra fara filet, procesul de mentenanta fiind simplificat la maxim. Un alt avantaj este ca intre mod si coil-uri nu exista elemente intermediare si ca avem contacte placate cu aur, astfel caderile de tensiune ar trebui sa fie neglijabile.

Ce nu e tocmai placut e sistemul de umplere, care in continuare presupune scoaterea podului din device pentru a avea acces la capacelul cauciucat de umplere. Nu e o implementare tocmai comoda, insa trebuie sa tinem cont ca o implementare cu umplere externa ar fi adus unele incoveniente in materie de dimensiuni.

Ajungand la capitolul performanta, incepem cu analiza pod-ului RPM 2 si a coil-ului preinstalat RPM 2 Mesh 0.16 Ohm. Coil-ul aduce un canal de aerisire vertical foarte larg, cu pereti acoperiti intr-o structura mesh, fiind optimizat pentru productie mare de aburi si o reproducere fidela a aromei. Intervalul de putere este de 25 – 50 W, iar sweet spot-ul, din spusele producatorului, este de 40 W. Am apreciat airflow-ul larg si mai ales volumul de abur, insa aroma nu pot spune ca m-a impresionat prea tare. Performantele generale ale acestui combo sunt ceva mai bune decat un atomizor accesibil clasic, insa exista un oarecare dezavantaj pe partea de aroma. De apreciat e si ca se alimenteaza extrem de bine cu lichid, neavand probleme cu lichide vascoase sau apoase. Nu apar scurgeri, dry hit-uri sau gusturi ciudate nici dupa o perioada de utilizare indelungata. Durata de viata a coil-ului as zice ca variaza intre 2-3 saptamani, in functie de modul de utilizare, de lichide si de puterea selectata.

Dupa cum am mentionat si mai sus, celalalt pod, RPM, accepta doar coil-urile RPM din prima generatie, care sunt in numar de sapte daca luam in calcul si baza RBA. In cutia lui Nord 4, pentru pod-ul RPM gasim coil-ul RPM Mesh 0.4 Ohm, care aduce tot o structura mesh pe verticala, insa are un canal de ventilatie ceva mai ingust. Astfel, volumul de abur nu este la fel de mare ca pe RPM 2 Mesh 0.16 Ohm, insa avem parte de o aroma mult mai placuta. Nu am observat intarzieri de declansare la puterea recomandata de 25 W, iar alimentarea cu lichid se face foarte bine indiferent de vascozitatea lichidului. La fel, fara dry hits, gusturi neplacute sau scurgeri. Este un coil ceva mai echilibrat, numai bun pentru utilizare day to day. Durata de viata este relativ similara, incepand sa degradeze aroma si volumul de abur dupa cam 2-3 saptamani.

Concluzie

Fara urma de indoiala, SMOK Nord 4 este un kit cu raport pret/performanta nemaipomenit. Pe langa design-ul placut, compact si solid, Nord 4 se mai face remarcat si prin performantele foarte bune, prin portofoliul bogat de coil-uri, asigurat prin doua atomizoare de tip pod, dar si prin autonomia excelenta. In plus, de aceasta data avem si control pentru airflow, display si putere ajustabila pana la 80 W. Din punctul meu de vedere, este un kit foarte atractiv atat pentru incepatori, cat si pentru vaperii cu pretentii ce cauta un setup cat mai compact.

SMOK Nord 4 Kit poate fi achizitionat de la Fasttech la pretul de 31.95 dolari. Poate fi gasit pe 12 variante de culoare: Blue Grey Armoir, Red Grey Armor, Rasta Green Armor, 7-Color Armor, Black Armor, White Armor, Fluid 7-Color, Fluid Black Grey, Leather Brown, Leather Red, Leather Blue si Leather Black.