Cum să restabilești IMEI-ul pe un dispozitiv cu chipset MediaTek

By | iun. 30, 2015

Recent, când am instalat o nouă versiune de firmware pe Siswoo Cooper I7, imediat după boot am obsevat că telefonul nu se mai conectează la rețeaua de telefonie mobilă. După câteva minute bune de depanări și reinstalări de firmware, am constat că în dreptul IMEI 1 și IMEI 2 era afișată sintagma “invalid”.

Așa cum susțin membrii comunității XDA, se pare că unele dispozitive MediaTek își păstrează informațiile legate de IMEI și serial number într-o zona NVRAM care se șterge odată cu firmware-ul în cazul unui upgrade/reflash.

Soluția prin care puteți restabili IMEI-ul este relativ simplă și nu impune rootarea dispozitivului. Pentru început va trebui să notați IMEI-ul(-urile) imprimate sub baterie și/sau pe cutia telefonului. Soluția ar trebui să funcționeze pe marea majoritate a dispozitivelor dotate cu chipset MediaTek, aici intrând desigur și telefoane venite din partea Allview, Evolio, E-Boda, etc.

După ce ați notat IMEI-urile, instalați aplicația Engineer Mode MTK Shortcut din magazinul Play. Pe unele dispozitive mai vechi era posibilă accesarea interfeței MediaTek Engineering Mode prin tastarea codului *#*#307#*#* în aplicația de apelare, însă odată cu lansarea noilor chipset-uri, cei de la MediaTek au limitat această funcționalitate. Din informațiile mele, aplicația menționată mai sus rulează pe toate dispozitivele cu chipset MediaTek lansate până în prezent.

mtk-imei-7

Sursă foto: ChinaPhoneArena

Odată ce aplicația este instalată, accesați meniul Engineer Mode -> Engineer Mode ( MTK ) -> CDS Information -> Radio information.

mtk-change-imei-6

Odată ajuns aici, selectați Phone 1 și introduceți în câmpul de text comanda AT+ EGMR=1,7,IMEI unde înlocuiți IMEI cu IMEI-ul notat adineauri. Apăsați pe butonul SEND AT COMMAND si reporniți telefonul.

Dacă telefonul vostru este Dual-SIM va fi nevoie sa repetați procedura și pentru cel de-al doilea IMEI.

Accesați din nou meniul Radio Information, doar ca de data aceasta va fi nevoie să accesați rubrica Phone 2. Aici, tastați comanda AT+ EGMR=1,10,IMEI-2 unde înlocuiți IMEI-2 cu al 2-lea IMEI al telefonului. Apăsați SEND AT COMMAND și reporniți telefonul.

Întreaga procedură a durat în jur de 2 minute pe Siswoo Cooper I7. Unele dispozitive, preponderent cele B brand, vor pierde aceste informații la restabilirea setărilor din fabrică, așadar va fi nevoie să repetați procedura de fiecare dată când resetați telefonul.

ATENȚIE! NU este recomandată împrumutarea IMEI-ului de la alte telefoane sau generarea acestuia în mod aleator. Pot apărea conflicte majore la nivelul operatorului de telefonie mobilă.

Dacă întâmpinați probleme vă aștept în rubrica de comentarii! :D

Author: Razvan Balica

Pasionat de Android inca de cand am pus prima data mana pe un astfel de dispozitiv. Imi place sa experimentez diferite configuratii (a se citi ROM-uri custom) pentru a spori experienta de utilizare. Testez ultimele dispozitive mobile lansate si redactez recenzii de specialitate. Apreciez discutiile, comentariile si opiniile transmise intr-un mod civilizat si bazat pe argumente. In prezent utilizez un Huawei Nexus 6P cu CyanogenMod 13 si ElementalX custom kernel.