Protectie pentru dispozitivul vostru Android?

By | mai 11, 2012

Poate că de multe ori v-aţi întrebat dacă pe dispozitivul vostru Android aveţi nevoie de o protecţie anti malware, la fel ca pe un calculator cu sistemul de operare Windows instalat.

Răspunsul acestei întrebări este şi da.. şi nu. În principiu dacă instalaţi aplicaţii de pe Google Play nu ar trebui să aveţi nevoie de aşa ceva decât dacă ţinem cont de celelalte funcţii ale acestor programe. Însă dacă obişnuiţi să instalaţi aplicaţii din surse în care nu aveţi încredere deplină, o astfel de protecţie este foarte recomandată. Unele dintre aceste soluţii vin şi cu protecţie web pentru dispozitivul vostru Android, care va monitoriza pas cu pas traficul generat şi vă va avertiza în cazul accesării unui site suspectat de phishing sau malware.

Aproape toate aplicaţiile care vin de la firme de securitate renumite, au de asemenea alte funcţii şi mai interesante, cea mai importantă fiind cea de anti theft.

Ce este anti theft şi la ce ne ajută? Să zicem că după o noapte lungă petrecută în oraş, căutând telefonul după ce ne-am trezit constatăm că nu mai este în posesia noastră.

Ce facem în cazul ăsta? Păi nu prea mare lucru.. Asta dacă nu avem o aplicaţie anti theft instalată pe telefon. Însă dacă pe telefon în momentul în care a dispărut era instalată şi configurată o astfel de soluţie de securitate cu anti theft, şansele ca dispozitivul nostru Android să fie recuperat sunt destul de mari.

Să luăm ca exemplu soluţia oferită de compania BitDefender, care pe lângă funcţia de antivirus scan şi realtime antivirus, vine şi cu web protection, application audit (care arată permisiunile fiecărei aplicaţii în parte) şi anti theft. Ţineţi minte că toate funcţiile programului sunt accesibile doar pentru 14 zile, după care, dacă doriţi în continuare să beneficiaţi de toate funcţiile aplicaţiei va trebui să plătiţi o taxă de 10 dolari pe an. Eu zic o sumă minimă pentru funcţiile oferite.

Îndată ce constatăm dispariţia telefonului, accesăm pagina web de configurare oferită de companie de securitate pentru aplicaţia pe care o aveţi instalată, în cazul nostru My.bitdefender.com şi vom avea la dispoziţie funcţia de localizare exactă prin GPS a dispozitivului, precum şi funcţii de ştergere a datelor, de sirenă sau de mesaje de avertizare afişate curentului posesor.

Ţineţi minte că nu contează dacă s-a schimbat cartela SIM, important este ca telefonul să fie configurat pentru acces internet în reţea (de cele mai multe ori se face automat). Această soluţie nu trebuie ignorată, mai ales dacă aveţi date importante şi/sau un telefon destul de scump.

Author: Razvan Balica

Pasionat de Android inca de cand am pus prima data mana pe un astfel de dispozitiv. Imi place sa experimentez diferite configuratii (a se citi ROM-uri custom) pentru a spori experienta de utilizare. Testez ultimele dispozitive mobile lansate si redactez recenzii de specialitate. Apreciez discutiile, comentariile si opiniile transmise intr-un mod civilizat si bazat pe argumente. In prezent utilizez un Huawei Nexus 6P cu CyanogenMod 13 si ElementalX custom kernel.