Oukitel K4000 Plus Review

By | oct. 6, 2017

Unul dintre principalele avantaje pe care le ai atunci când ești în ecosistemul Android este diversitatea. Diversitatea de a alege dintre sute de modele de smartphone-uri, distribuite pe absolut toate categoriile de prețuri și cu dotări care mai de care mai variate. Competiția tot mai acerbă a determinat producătorii să aplice politici de pricing din ce în ce mai agresive, astfel că, la momentul actual, poți găsi cu ușurință un smartphone decent chiar și pentru suma de 90 dolari (350 Lei).

Un astfel de smartphone este Oukitel K4000 Plus, despre care vă voi vorbi mai pe larg în rândurile ce urmează. Cu toate că nu își propune să câștige vreun concurs de frumusețe, Oukitel K4000 Plus este un telefon best buy. Terminalul are în dotare un display HD cu o diagonală de 5 inci, un SoC MediaTek MT6737 (Quad-Core, 1.3 Ghz), 2 GB de memorie RAM, 16 GB memorie internă (+ slot pentru card microSD), o cameră foto de 8 MP (software upscale la 13 MP), precum și un acumulator cu capacitate de 4.000 mAh, care asigură cam 2 zile de utilizare. În plus, pe Oukitel K4000 Plus avem parte și de conectivitate 4G în regim dual SIM, Wi-Fi în standardele b, g, n și ac și Bluetooth 4.0. Chiar dacă rulează Android 6.0, un sistem de operare lansat acum mai bine de 2 ani de zile, software-ul este extrem de bine optimizat, ștergând pe jos chiar și cu unele terminale ce costă de 2 ori mai mult. De data aceasta nu este un Android stock, așa cum ne-au obișnuit cei de la Oukitel, ci o distribuție software puternic cosmetizată, dar foarte lejeră atunci când vine vorba de consumul de resurse.

Eu l-am testat timp de aproape 3 săptămâni, timp în care l-am întors pe toate părțile, l-am îndesat cu multe aplicații și jocuri și i-am pus la încercare generosul acumulator de 4.000 mAh. Contrar a ceea ce credeți, nu am bătut cuie cu el, așa cum au făcut chinezii cu el în videoclipurile de promovare, însă l-am trântit de vreo câteva ori pe diverse suprafețe și trebuie să recunosc că a rezistat onorabil, cu foarte mici urme pe suprafețele metalice. Fiind un telefon dintr-o zonă de preț accesibilă, bundle-ul de accesorii va fi, în mod evident, unul sărăcăcios. În pachet avem următoarele: adaptor de priză european, cu ieșire de 5V la 1A, un cablu microUSB, o husă de protecție din silicon și o folie de protecție pentru ecran, ce vine preaplicată.

Pe partea de design aș zice că stăm destul de bine pentru un terminal din această gamă de preț. Avem o ramă metalică ce se întinde de-a lungul laturilor, sticlă 2.5 pe ecran și spate din policarbonat, care, apropo, este detașabil, permițându-ne astfel accesul la sloturile pentru SIM și card microSD. Terminalul măsoară în jur de 1.05 cm grosime, cântărește 220 grame și aduce un raport corp/ecran de 68%. Sincer să fiu, nu este chiar cel mai suplu sau ușor telefon pe care am avut ocazia să-l testez, însă având în vedere prețul și capacitatea acumulatorului, proporțiile nu par chiar atât de deranjante.

Pe partea frontală avem ecranul HD ce măsoară 5 inci în diagonală, difuzorul dedicat convorbirilor, senzorii de luminozitate și proximitate, camera foto secundară cu rezoluție de 2 MP, tastele capacitive de navigare, de back și de descidere a meniului de multitasking, precum și butonul fizic home, ce servește și ca scanner de amprentă. Din nefericire, butoanele capacitive nu sunt prevăzute cu iluminare și au o zonă de contact destul de restrânsă, așadar se impune o oarecare perioadă de adaptare. În schimb, butonul fizic home, impresionează printr-un feedback foarte bun, iar scanner-ul de amprentă montat pe acesta permite o deblocare facilă, rareori apărând erori la autentificare. Pe un eșantion de 100 deblocări succesive, rata de succes este cuprinsă între 97 – 98% – un rezultat onorabil pentru un smartphone low cost cum este acesta.

Ecranul, ce are o diagonală de 5 inci, este de tip LTPS și are o rezoluție de 1280 x 720 pixeli. Raportând rezoluția la diagonală, obținem o densitate a pixelilor de 293 PPI, un rezultat situat cam pe aceeași linie cu standardul Apple Retina. Imaginea afișată este extrem de bogată în detalii, fără distorsiuni sau alte neplăceri, indiferent de tipul conținutului afișat. Fiind un panel de tip LTPS, ne alegem cu o reproducere decentă a culorilor și cu un contrast acceptabil, însă unghiurile de vizualizare nu sunt atât de grozave, la înclinații de peste 30 grade ecranul căpătând o tentă gălbuie. Mai există și problema luminozității, care nu prea reușește să facă față bătăii razelor solare, însă acest detaliu poate fi considerat irelevant având în vedere că discutăm despre un telefon entry level. Cei interesați să obțină o calibrare cât mai bună a culorilor o pot face prin intermediul utilitarului MiraVision, care oferă o sumedenie de ajustări (saturație, ton culori etc.)

Pe partea din spate găsim camera foto cu rezoluție de 8 MP, LED flash-ul și difuzorul, care, fie vorba între noi, livrează o audiție de slabă calitate. Acesta urcă destul de sus în volum, însă distorsiunile sunt extrem de supărătoare, indiferent de scenariul de utilizare. De asemenea, grilajul difuzorului este extrem de înghesuit, putând fi acoperit cu foarte mare ușurință atunci când telefonul trece în plan landscape.

Prin detașarea capacului de pe spate ni se oferă acces doar la sloturile pentru microSIM și microSD, acumulatorul nefiind detașabil. Sunt încântat că s-a mers pe o astfel de soluție și pe un SIM tray hibrid, așa cum se practică de ceva vreme pe telefoanele dual SIM. Pe Oukitel K4000 Plus poți folosi concomitent cele 2 sloturi dual SIM și un card de memorie microSD.

Butoanele de volum și power sunt montate pe latura dreaptă într-o zonă ușor accesibilă. Impresionează printr-un feedback tactil la apăsare și răspund prompt comenzilor. Nu-mi place, însă, textură ușor tăioasă.

La bază avem microfonul dedicat convorbirilor și portul microUSB.

Jack-ul de 3.5 mm pentru căști este prezent în zona superioară și, spre deosebire de difuzorul de pe spate, livrează o audiție echilibrată, la volum relativ ridicat, atâta timp cât sunt utilizate căști cu impedanță mică, cum ar fi Apple EarPods. Desigur, performanțele DAC-ului și a amplificatorului integrat nu sunt chiar demne de a satisface urechea fină a unui audiofil, însă pentru un utilizator cu pretenții medii, calitatea audiției se poate dovedi satisfăcătoare. Oukitel K4000 Plus nu beneficiază de niciun fel de protecție împotriva contactului cu lichide și praf, așadar se impune o atenție sporită pe parcursul utilizării.

Sub capota lui Oukitel K4000 Plus găsim platforma MediaTek MT6737, compusă dintr-un procesor Quad-Core Cortex-A53 tactat la 1.3 Ghz și un GPU Mali-T720. Ansamblul este completat de 2 GB de memorie RAM, o cantitate suficientă pentru scenarii de utilizare obișnuite și multitasking moderat.

Am testat nenumărate terminale dotate cu această platformă și, așa cum mă așteptam, Oukitel K4000 Plus se comportă într-o manieră similară. Aplicațiile se deschid repejor, web browsing-ul decurge excelent, cât timp este utilizat browser-ul preinstalat, iar multitasking-ul, între 4 – 5 aplicații, nu ar trebui să aducă prea mari probleme de performanță.

Deși se descurcă decent în activități obișnuite, jocurile cu grafică 3D complexă îi vor da mari bătăi de cap procesorului grafic Mali-T720, care este destul de limitat după standardele actuale. Jocurile simple, precum Clash Royale, Cut the Rope și Piano Tiles, vor rula fără cusur pe Oukitel K4000 Plus, însă titlurile complexe, ca Need for Speed: No Limits, Grand Theft Auto: San-Andreas sau Dead Trigger 2, nu se vor bucura de un nivel de performanță prea grozav, numărul de cadre pe secundă scăzând foarte des sub bariera de 30 FPS.

Trăgând linie asupra performanțelor general, pot spune că MediaTek MT6737 este o platformă bine optimizată și gândită să fie cât mai eficientă din punct de vedere energetic, însă cu mari lipsuri atunci când vine vorba de aplicații grafice complexe. Procesorul nu are tendința de a se încălzi sau de a intra în thermal throttling nici măcar după ore întregi de benchmarking, așadar își va menține nivelul de performanță la un nivel constant, indiferent de modul și timpul în care este utilizat.

Rezultate benchmark-uri:

Acumulatorul Li-Po cu capacitate de 4.000 mAh, în combinație cu buna optimizare energetică a platformei MT6737, reușește să asigure o autonomie onorabilă, situată cu mult chiar și peste unele telefoane de top. În medie, pe Oukitel K4000 Plus, puteți obține cam 7 – 8 ore de utilizare continuă și între 18 – 24 ore de standby. În caz că vă întrebați, testul de autonomie este constituit dintr-un scenariu de utilizare normal, cu web browsing, chat și convoribiri telefonice, prin Wi-Fi și date mobile în regim mixt. Pentru cei preocupați de cifre exacte, am atașat și rezultatul obținut în PCMark Work 2.0 Battery Test, cu ecranul calibrat la aproximativ 200 niți. Aici, telefonul a obținut 13 ore și 58 minute de runtime.

În caz că nu sunteți mulțumiți de aceste rezultate, puteți oricând să comutați pe unul dintre modurile de economisire a energiei, prin care sunt limitate elementele de conectivitate și frecvența procesorului în vederea reducerii consumului de energie. Utilizând încărcătorul din pachet cu ieșire de 1A, telefonul se încarcă complet în decurs de aproximativ 4 ore. Desigur, acest rezultat poate varia în funcție de temperatura terminalului, de aplicațiile rulate și de nivelul de semnal pentru rețeaua mobilă.

Spațiul de stocare însumează 16 GB, însă, dintre aceștia, doar aproximativ 11 GB sunt disponibili pentru stocare efectivă de date, restul de 5 GB fiind rezervați sistemului de operare și aplicațiilor preinstalate. entru suplimentarea spațiului de stocare se poate opta pentru un card microSD, însă pe acesta pot fi stocate doar fișiere multimedia (fotografii, muzică și filme). În caz că vă întrebați, funcția adoptable storage, prin care se îmbină spațiul de stocare intern cu cel al unui card de memorie, spre a forma o singură unitate de stocare, nu este disponibilă în versiunea curentă de firmware.

Memoria internă este de tip eMMC 5.0 și, conform testelor realizate de utilitarul A1 SD Benchmark, asigură rate de transfer de 112.8 MB/s la citire și de 39.52 MB/s la scriere. În caz că nu știați, calitatea memoriei interne are o influență considerabilă asupra performanțelor generale ale terminalului, dar și asupra rapidității cu care sunt efectuate unele operațiuni cu fișiere (instalări de aplicații, transferuri de fișiere etc.). Rezultatele obținute de Oukitel K4000 Plus la acest capitol sunt neașteptat de bune, peste media dispozitivelor din această clasă de preț.

În materie de conectivitate, Oukitel K4000 Plus oferă 4G LTE Cat.4 (150 Mbps downstream și 50 Mbps upstream) în mod dual SIM, Wi-Fi b/g/n (doar pe 2.4 Ghz), Bluetooth 4.0 cu A2D și A-GPS. De menționat este că doar unul dintre SIM-uri poate opera în modurile 2G, 3G și 4G, celălalt fiind limitat doar la 2G. Terminalul este compatibil cu toate rețelele 2G, 3G și 4G din România, mai puțin cu Digi Mobil 4G, care operează în standardul FDD-LTE 2600 Mhz, band 38.

Pe parcursul perioadei de testare, telefonul s-a comportat exemplar, atât pe rețeaua mobilă a celor de la Vodafone, cât și pe Wi-Fi. Nu m-am lovit de probleme de conectivitate, totul decurgând conform așteptărilor. Prin date mobile 4G, am obținut rate de transfer de 80 – 90 Mbps, în timp ce prin Wi-Fi, printr-o conexiune cu bandă de 500 Mbps, vitezele în downstream au fost limitate undeva în jurul valorii de 50 Mbps. Limitarea vitezei de descarcare este specifică device-urilor entry level cu chipset MediaTek, așa că nu voi insista prea mult pe această temă.

Calitatea convorbirilor telefonice s-a menținut la un nivel mulțumitor, interlocutorii raportând la rândul lor o recepție perfect inteligibilă. Nici receptorul GPS nu mi-a dat prea mari bătăi de cap, Oukitel K4000 Plus reușind să obțină un lock 3D stabil, cu precizie de 3 – 4 metri, în mai puțin de 15 secunde. Nu au existat probleme nici în oraș, în zonele cu clădiri înalte, sau în condiții de vreme înnorată.

Pe partea de fotografiere, terminalul dispune de un senzor de 8 MP, urcat, printr-un algoritm de upscalling, la 13 MP. Cum accentul este pus pe raportul preț/performanță și pe autonomie, nu aveam așteptări prea mari de la camera foto. În general, focalizarea este destul de lentă, iar pozele realizate au o tentă ușor încețoșată și un nivel ridicat de zgomot. Aplicația de fotografiere este cea standard de la MediaTek, cu întreg arsenalul de moduri de înfrumusețare, însă fără opțiuni mai avansate, cum ar fi compensarea expunerii, ISO, apertură sau alte controale manuale.

Iată câteva sample-uri la rezoluție originală:

Oukitel K4000 Plus rulează Android 6.0 Marshmallow, personalizat printr-o distribuție software proprietară, denumită Oukitel OS V1.0. Chiar dacă s-a mers pe o experiență bogată în funcționalități, puternic cosmetizată și cu multe aplicații preinstalate, dispozitivul este foarte fluid la navigarea prin prin interfață, rareori fiind prezente momente de lag sau întreruperi ale tranzițiilor. Distribuția este, totodată, și foarte stabilă. Pe parcursul testării nu m-am lovit de bug-uri sau alte neplăceri. Din nefericire, faptul că avem de-a face cu o distribuție software personalizată, și nu una stock, îngreunează și mai mult un eventual proces de update. Acestea fiind spuse, există șanse minime ca Oukitel K4000 Plus să vadă vreun update, chiar și de securitate.

Launcher-ul preinstalat aduce un set de iconițe foarte animate, cu ușoare influențe iOS, și nu are app drawer. Așadar, aplicațiile sunt ordonate pe homescreen-uri, în stilul iOS. Producătorul nu s-a oprit aici și a personalizat și zona de notificări și toggle-urile aferente, precum și meniul setări, presărat cu o groază de ajustări și funcții inteligente.

Există posibilitatea personalizării interfeței, prin intermediul pachetelor de teme, a profilelor audio, dar și a display-ului, prin intermediul utilitarului MiraVision. Avem și o serie de aplicații de securitate, prin care putem restricționa accesul la diverse fișiere, precum și un utilitar de curățare a cache-ului și a aplicațiilor rămase în fundal, pentru a îmbunătăți performanța generală a sistemului. Terminalul oferă și un serviciu propriu de backup în cloud, prin care puteți să faceți copii de rezervă pentru agendă, SMS-uri, calendar ș.a.m.d.

Desigur, este prezent și manager-ul de permisiuni, integrat nativ în Android 6.0. Oukitel a integrat și un utilitar prin care se pot limita aplicațiile inițializate la startup – funcție extrem de utilă pentru un terminal cu doar 2 GB de memorie RAM.

Concluzie

Oukitel K4000 Plus este, fără îndoială, unul dintre cele mai atractive telefoane chinezești entry level disponibile la acest moment pe piață. În mod evident, printre punctele sale de atracție nu se numără design-ul sau cameră foto, însă experiența livrată este extrem de bună, mai ales dacă o raportăm la prețul de achiziție. Acumulatorul de 4.000 mAh asigură o autonomie neașteptat de bună, iar configurația hardware face față cu brio oricărui task.

Îl găsiți la Gearbest, Coolicool și TomTop la prețul de 90 dolari (350 Lei).

Pro:

 • Autonomie
 • Conectivitate
 • Construcție solidă
 • Display
 • Raport preț/performanță

Contra:

 • Cameră foto
 • Greutate
 • Design
 • Construcție și design
 • Platformă hardware
 • Cameră foto
 • Autonomie
 • Software
 • Conectivitate
 • Raport preț/performanță
4.2
Author: Razvan Balica

Pasionat de Android inca de cand am pus prima data mana pe un astfel de dispozitiv. Imi place sa experimentez diferite configuratii (a se citi ROM-uri custom) pentru a spori experienta de utilizare. Testez ultimele dispozitive mobile lansate si redactez recenzii de specialitate. Apreciez discutiile, comentariile si opiniile transmise intr-un mod civilizat si bazat pe argumente. In prezent utilizez un Huawei Nexus 6P cu CyanogenMod 13 si ElementalX custom kernel.