Google incepe sa blocheze accesul la suita sa de aplicatii pe terminalele fara certificare Android

By | mart. 29, 2018

Intr-un comunicat oficial transmis astazi catre cei de la Android Police, Google confirma ca a inceput blocarea accesului la suita sa de aplicatii pe terminalele ce nu au certificare GMS (Google Mobile Services). Pe lista aplicatiilor ce nu vor putea fi utilizate pe dispozitivele necertificate se numara inclusiv Google Play Store, YouTube si chiar si GMail. Problema este cel mai des intalnita pe telefoanele venite din partea unor producatori mai putin cunoscuti sau pe cele ce au bootloader-ul deblocat si ROM custom instalat.

Ciudat este ca aceasta certificare nu presupune absolut niciun cost pentru producatorii de terminale, singura conditie de obtinere a certificarii este ca producatorii sa respecte anumite reguli (includerea aplicatiilor Google pe homescreen, afisarea logo-ului “powered by Android” pe bootscreen etc.) Din fericire, exista o portita: in limita a 100 de inregistrari/cont Google, utilizatorii pot trimite codul IMEI al telefonului si pot ocoli aceasta limitare. Fiecare resetare a telefonului va epuiza insa o inregistrare.

Google sustine ca a luat aceasta masura in vederea imbunatirii experientei de utilizare la nivelul ecosistemului Android, dar si pentru a asigura un nivel sporit de securitate.