De la Snake la Shadowgun: Evolutia jocurilor video mobile

By | mai 4, 2015

maxresdefault

Pe parcursul ultimilor 15 ani am asistat la cea mai importantă evoluție din istoria jocurilor video mobile. Ceea ce la început a fost doar un banal joc arcade format dintr-o adunătură de pixeli pe un ecran monochrome, s-a transformat ani mai târziu într-o industrie de miliarde de dolari la nivel global.

maxresdefault (1)

De la râme împinse pe ecran, am ajuns la jocuri cu grafică 3D complexă, gameplay captivant și interconectare cu jucători din întreaga lume. Iau drept exemplu titluri precum Shadowgun, Real Racing 3, World of Tanks Blitz, Clash of Clans și Dead Trigger 2 sau MMORPG-uri cum ar fi Avabel Online, Order & Chaos și Dungeon Hunter 4. Până nu demult era de neconceput ca jocurile rulate pe un terminal mobil să atingă fidelitatea grafică și profunzimea titlurilor de pe PC sau consolă. Evoluția smartphone-urilor a jucat un rol important în dezvoltarea jocurilor pe mobil și tind să cred că în următorii 10 ani vom asista la o migrare aproape completă a jocurilor video spre această platformă. Smartphone-urile si tabletele de top reușesc să atingă și poate chiar să depășească în anumite situații performanțele consolelor Playstation 3 sau Xbox 360, dezvoltate acum ~ 10 ani. Ca să ne facem o idee, un telefon dotat cu un procesor Qualcomm Snapdragon 801 Quad-Core și 2 GB de memorie RAM este capabil să ruleze orice joc disponibil pe platforma Android. Cu astfel de specificații hardware disponibile deja pe majoritatea telefoanelor de top, fie că ne place sau nu, evoluția tinde spre mobilitate.

Author: Razvan Balica

Pasionat de Android inca de cand am pus prima data mana pe un astfel de dispozitiv. Imi place sa experimentez diferite configuratii (a se citi ROM-uri custom) pentru a spori experienta de utilizare. Testez ultimele dispozitive mobile lansate si redactez recenzii de specialitate. Apreciez discutiile, comentariile si opiniile transmise intr-un mod civilizat si bazat pe argumente. In prezent utilizez un Huawei Nexus 6P cu CyanogenMod 13 si ElementalX custom kernel.