Ce este un ROM custom si ce beneficii iti poate aduce

By | iun. 11, 2014

Multi utilizatori ai sistemului de operare Android au auzit despre ROM-uri custom, insa majoritatea nu au inteles exact ce inseamna si ce beneficii iti poate aduce.

Am prezentat la IlikeIT @ StirileProTV un ROM custom, mai exact CyangeonMod, insa nu am intrat in foarte multe detalii tehnice. Au fost prezentate in mare doar functii legate de productivitate si eye candy.

Ca sa intelegeti mai bine ce inseamna un ROM custom va explicam mai intai de la ce vine abrevierea ROM: read only memory. In cazul nostru este software-ul ce ruleaza si guverneaza dispozitivul nostru Android.

ROM custom = software personalizat asupra caruia s-au adus diverse imbunatatiri cum ar fi: performanta generala superioara, autonomie imbunatatita, precum si functii de personalizare avansate. Lista nu se incheie doar aici, pot exista si alte optiuni diverse in functie de ROM-ul ales. De exemplu, in caz de nu stiati, LG G2 vine cu o functie interesanta: tap2wake care “trezeste” telefonul printr-un simplu dublu tap pe ecran fara a apasa butonul de power. Exista ROM-uri custom ce implementeaza o functie similara chiar daca nu detineti un LG G2. Multe dintre functiile inovatoare pe care le vedeti pe smartphone-urile de top sunt pur si simplu implementari software.

De multe ori  producatorii si/sau operatorii de telefonie mobila nu acorda sustinere pentru produsele din generatii precedente, update-urile intarzie sa apara (daca apar) sau exista probleme de stabilitate si performanta. Exista si un motiv pentru lipsa sau intarziere update-urilor de software: interesul producatorilor in a vinde cat mai multe produse de ultima generatie care de multe nu ofera functii suplimentare ce te-ar putea determina sa faci un upgrade.

Majoritatea ROM-urilor custom iti ofera posibilitatea upgrade-ului la ultima versiune de Android chiar daca producatorul nu ofera inca actualizarea pentru modelul tau. Aici contribuie natura open source (sursa deschisa) a sistemului de operare Android, multi dezvoltatori terta parte fiind interesati sa dezvolte implementari software pentru diverse dispozitive populare.

Lipsa actualizarilor poate fi un motiv intemeiat pentru a trece la un ROM custom, insa pot exista si alte motive ce te-ar putea determina sa faci trecerea catre un ROM custom, cum ar fi: software din fabrica incarcat cu multe aplicatii inutile si consumatoare de resurse, interfata neatragatoare, performante inferioare sau autonomie redusa.

Personalizarea joaca si ea un rol important! Daca doresti ca dispozitivul tau Android sa fie unic ar fi recomandat sa treci pe un ROM custom. Optiunile sunt care de care mai diverse: personalizare avansata la nivel de interfata, precum schimbarea butoanelor de acces rapid din bara de notificari, crearea de profile care schimba in timp real diverse optiuni de conectivitate si sunet printr-o simpla atingere, posibilitatea setarii unor comenzi rapide direct pe ecranul de deblocare, personalizarea LED-urilor, a intensitatii vibratiilor si a numarului/tipului de butoane de navigare.

Poti chiar bloca permisiunile diverselor aplicatii. Mai exista cazuri in care esti deranjat de diverse numere de telefon, in aceasta situatie poti recurge la blocarea diferitelor contacte pentru apeluri si SMS direct din setarile CyanogenMod.

Exista ROM-uri populare precum AOKP, ParanoidAndroid, Carbon ROM, insa toate acestea necesita cunostinte ceva mai avansate si nu sunt recomandate incepatorilor.

Momentan ne vom axa doar pe CyanogenMod care ofera o instalare in pasi simpli si rapizi.

Pentru inceput va trebui sa accesezi get.cm de pe PC-ul tau dotat cu sistem de operare Windows si de pe smartphone-ul tau Android. Descarcati si instalati aplicatiile pentru fiecare platforma in parte.

In acest moment vei afla direct pe telefonul tau daca exista posibilitatea instalarii distributiei CyanogenMod. Daca totul e in regula ti se va cere sa faci un backup pentru toate datele importante, apoi sa continui cu procesul de instalare.

Atentie! Instalarea CyanogenMod poate duce la pierderea garantiei si la pierderi de date! Orice schimbare va fi realizata pe propria raspundere!

Dupa finalizarea procesului de instalare vei fi intampinat de o interfata specifica dispozitivelor Nexus, insa cu  imbunatatirile in materie de performanta si personalizare despre care am discutat. Mai toate functiile importante din CyanogenMod au fost prezentate in video-ul de mai sus.

Configurarea initiala se va realiza exact ca pe un telefon restabilit la setarile din fabrica si nu sunt necesare cunostinte/comenzi avansate, totul decurge simplu si rapid.

Momentan lista de dispozitive suportate se rezuma doar la dispozitive populare, aplicatia iti va spune exact daca dispozitivul tau este sau nu suportat.

Tu iti vei instala un ROM custom?

Cum este experienta ta cu un ROM custom in momentul de fata?

Ce ROM custom preferi?

Author: Razvan Balica

Pasionat de Android inca de cand am pus prima data mana pe un astfel de dispozitiv. Imi place sa experimentez diferite configuratii (a se citi ROM-uri custom) pentru a spori experienta de utilizare. Testez ultimele dispozitive mobile lansate si redactez recenzii de specialitate. Apreciez discutiile, comentariile si opiniile transmise intr-un mod civilizat si bazat pe argumente. In prezent utilizez un Huawei Nexus 6P cu CyanogenMod 13 si ElementalX custom kernel.