Ce este Android?

By | aug. 31, 2011

Android este un sistem de operare pentru dispozitive si telefoane mobile construit in jurul nucleului Linux, dezvoltat initial de Google iar mai tarziu de Open Handset Alliance. Android permite programatorilor sa scrie cod Java si sa controlezze dispozitivul prin intermediul unor biblioteci dezvoltate de Google. Sistemul de operare a fost lansat de catre Google sub licenta Apache, o licenta de tip free software si open source.

Principalele avantaje ale sistemului de operare Android sunt urmatoarele:

  • Suportul pentru multitasking: Android poate rula mai multe aplicatii in acelasi timp (in contrast cu iOS de pe iPhone care ofera suport limitat pentru aplicatii native, gen Mail). Cu alte cuvinte folosint Android poti naviga pe internet, inregistra date cu ajutorul tehnologiei GPS si asculta muzica.
  • App Marketul din Android este superior celui detinut de Apple: Desi nu sunt la fel de multe aplicatii pentru Android in Market in comparatie cu iPhone, Marketul Android este open si aplicatiile se pot adauga fara acordul Google. In contrast Apple trece prin lupa orice aplicatie si aceasta poate fi inclusa in market doar cu acordul lor. De semenea in Android se pot instala sute de mii de aplicatii din Marketuri alternative sau postate de alti utilizatori pe internet fara nici o problema.
  • Utilizatorul poate alege platforma hardware pe care sa ruleze Android: Sistemul Android este suportat de o sumedenie de telefoane mobile, tablet pc-uri si alte dispozitive asemanatoare. Alegerea ramane in mana utilizatorului care isi poate alege platforma hardware in functie de buget si performantele dorite…. Cat costa un iPhone?
  • Pentru Android exista ROM-uri customizate: Exista un nucleu de utilizatori care dezvolta ROM-uri (imagini ale sistemului de operare Android) customizate ce pot fi instalate si rulate pe majoritatea dispozitivelor. Aceste ROM-uri aduc fie schimbari de design si functionalitate sau chiar versiuni noi ale sistemului de operare care in mod normal nu mai sunt dezvoltate de producatorul dispozitivului.
  • Android include integrarea cu Google si retelele de socializare: Search pe Google direct de pe Home Screen, integrare cu Gmail, Facebook, Twitter,etc… Toate instant!

[adsensefinal]

  • Widgets: Home Screen-ul Android se poate customiza cu o multitudine de widget-uri care usureaza accesul sau ofera diferite informatii utilizatorului.
  • Open Source: Principalul avantaj Android este faptul ca este open source. Astfel oricine isi poate modifica sistemul de operare dupa placul sau si poate scoate pana si ultima picatura de performanta din dispozitivul detinut.