Asus ZenFone 2 ZE551ML [REVIEW]

By | iul. 28, 2015

20150728_172748

Taiwanezii de la Asus sunt renumiți pentru producția de componente hardware, laptopuri, tablete și echipamente de rețea, însă mai puțin pentru smartphone-urile din gama ZenFone lansate în ultimii ani. Până în prezent, seriile de telefoane ZenFone reușeau cu greu să impresioneze, în principal din cauza specificațiilor modeste și a design-ului nu foarte atrăgător. Din câte știu, au prins foarte bine pe piețele din Asia, însă în Europa și Statele Unite au ajuns doar pe canal neoficial, de unde și lipsa de interes a consumatorilor.

Asus ZenFone 2 își propune să schimbe regulile jocurile prin introducerea unui nou concept de design și a unor dotări hardware superioare, menținând în același timp și un preț de achiziție minim.

De exemplu, varianta de top cu procesor Intel Atom Z3580 Quad-Core la 2.3 Ghz, 4 GB RAM, display IPS 5.5 inci Full HD, conectivitate 4G LTE dual SIM, acumulator de 3000 mAh, cameră foto de 13 MP și 32 GB spațiu de stocare costă puțin peste 1500 lei, jumătate din prețul unui telefon de top venit din partea unui producător consacrat. În materie de performanță este situat undeva la nivelul unui Samsung Galaxy S5, depășindu-l nițel la capitolul autonomie.

Momentan, în România găsiți 5 variante de ZenFone 2, fiecare variantă fiind adresată unui anumit segment de utilizatori:

 • ZenFone 2 ZE551ML (varianta pentru piața din China) cu procesor Intel Atom Z3560 Quad-Core 1.8 Ghz, 4 GB RAM, display IPS 5.5 inci Full HD, conectivitate 4G LTE Cat4 dual SIM, acumulator de 3000 mAh fără tehnologie fast charge, cameră foto de 13 MP
 • ZenFone 2 ZE551ML (varianta globală) cu procesor Intel Atom Z3580 Quad-Core 2.3 Ghz, 4 GB RAM, display IPS 5.5 inci Full HD, conectivitate 4G LTE Cat4 dual SIM, acumulator de 3000 mAh cu tehnologie fast charge, cameră foto de 13 MP
 • ZenFone 2 ZE551ML cu procesor Intel Atom Z3560 Quad-Core 1.8 Ghz, 2 GB RAM, display IPS 5.5 inci Full HD, conectivitate 4G LTE Cat4 dual SIM, acumulator de 3000 mAh fără tehnologie fast charge, cameră foto de 13 MP
 • ZenFone 2 ZE550ML cu procesor Intel Atom Z3560 Quad-Core, display IPS 5.5 inci HD 720p, conectivitate 4G LTE Cat4 dual SIM, acumulator de 3000 mAh fără tehnologie fast charge, cameră foto de 13 MP
 • ZenFone 2 ZE550CL cu procesor Intel Atom Z2560 Dual-Core tactat la 1.6 Ghz, display IPS 5 inci HD 720p, conectivitate 4G LTE Cat3 Dual SIM, acumulator de 2500 mAh fără tehnologie fast charge, cameră foto de 13 MP

Observați cum taiwanezii de la Asus au ales să folosească denumirea ZenFone 2 pentru întreaga gama de telefoane noi lansate. Telefoanele sunt diferențiate doar prin numărul modelului, iar în anumite cazuri pot apărea diferențe semnificative la nivel de specificații chiar și în cazul aceluiași model (ZE551ML pentru China vs ZE551ML pentru restul lumii). Această clasificare este cel puțin ciudată și poate induce în eroare utilizatorii ce nu au cunoștințe foarte solide în domeniu.

Cei de la CEL.ro mi-au furnizat un sample de Asus ZenFone 2 ZE551ML destinat pieței din China (cu procesor Intel Atom Z3560 Quad-Core 1.8 Ghz, 4 GB RAM, display IPS 5.5 inci Full HD), însă se pare că recent au introdus în ofertă și varianta globală a lui ZenFone 2 ZE551ML. Varianta globală este un pic mai scumpă, însă oferă performanțe ceva mai bune. Vine cu un procesor Intel Atom Z3580 Quad-Core tactat la 2.3 Ghz și tehnologie fast charge care permite încărcarea completă a acumulatorului în mai puțin de 90 de minute. Personal vă recomand să optați pentru varianta globală chiar dacă bugetul vostru se limitează în jurul pragului de 1500 lei. Vine cu mai puțin bloatware preinstalat, nu aveți porțiuni de interfață în chineză, iar actualizările vin ceva mai repede. S-ar putea ca varianta chinezească să întâmpine probleme în cazul conectării la rețelele 4G din România, însă nu am apucat să studiez foarte mult acest aspect. Mi-a funcționat perfect pe rețeaua 4G LTE Vodafone România, însă nu pot confirma că merge la fel de bine și în cazul Orange sau Telekom.

Asus ZenFone 2 este și primul smartphone care sosește cu 4 GB de memorie RAM. Eu văd această caracteristică mai degrabă ca pe un artificiu de marketing. Deși aplicațiile de tip task manager raportează de obicei că memoria RAM a dispozitivului tău este aproape plină, puțini știu că încă de la primele versiuni ale sistemului de operare Android, memoria se alocă în mod dinamic, în funcție de necesitate. În concluzie, dacă îți sunt raportați doar 50 MB liberi, asta nu înseamnă neapărat că telefonul este gâtuit, ci cel mai probabil că acea cantitate de memorie este direcționată către activități ce pot fi optimizate pentru un consum mai mic de energie. Pe scurt, nu prea vei simți nevoia să ai 4 GB de memorie RAM pe un smartphone. Cei 4 GB de memorie RAM își vor face simțită prezența doar în cazul unei utilizări multitasking agresive care să presupună comutarea rapidă între foarte multe jocuri sau aplicații. Da, este un avantaj să ai 4 GB de memorie RAM pe un smartphone, însă de cele mai multe ori nici nu vei vedea diferența.

Eu am testat Asus ZenFone 2 ZE551ML pe o perioadă de aproximativ 3 săptămâni, timp în care am încărcat pe el toate aplicațiile uzuale și cele câteva jocuri pe care le mai butonez din când în când. Deși vine cu un procesor Intel Atom despre care, sincer să fiu, nu aveam o părere foarte bună, telefonul zboară în absolut orice activitate. Nu apar blocaje, întârzieri sau framedrop-uri, iar jocurile de ultimă generație rulează perfect. Mi-a plăcut foarte mult și bateria, care a rezistat cu brio unei utilizări medii pe parcursul a 2 zile.

Veți afla impresiile și concluziile mele în rândurile ce urmează.

20150728_173241

Deși au fost adăugate câteva mici elemente de construcție și design, Asus ZenFone 2 păstrează în mare parte “ADN”-ul care a definit gama de telefoane ZenFone. Construcția este tot din plastic, în jurul ecranului avem aceleași rame de dimensiuni generoase, iar capacul este detașabil. Deși construcția nu este de tip unibody, la fel ca și în cazul lui Motorola Moto G, veți avea acces doar la sloturile pentru SIM și la slotul pentru card microSD, acumulatorul neputând fi detașat. Pe mine nu m-a deranjat acest aspect, mai ales că Asus ZenFone 2 se descurcă destul de bine în ceea ce privește autonomia.

ZenFone 2 ZE551ML măsoară 10.9 mm grosime și cântărește în jur de 170 de grame. Proporțiile nu sunt chiar rele pentru un telefon din gama sa de preț, însă sunt sigur că se putea mai bine, mai ales în ceea ce privește spațiul irosit de pe partea frontală. În ciuda construcției realizate în totalitate din materiale plastice, telefonul arată bine, se simte bine în mână și nu alunecă.

20150728_172742

Frontal avem ecranul IPS de 5.5 inci Full HD, tastele capacitive de navigare, difuzorul dedicat convorbirilor, LED-ul de notificări, senzorii de proximitate și luminozitate, respectiv camera frontală de 5 MP. Sincer să fiu, aș fi preferat ca butoanele de navigare să fie integrate direct în interfața telefonului și să se renunțe cumva la acea porțiune care le găzduiește. Nu arată bine și irosește destul de mult spațiu, transformând un telefon de 5.5 inci într-o mini paletă de ping-pong.

20150728_172910

Dacă raportăm cei 1920×1080 pixeli ai ecranului, obținem un raport de aproximativ 400 PPI (pixeli per inch), suficient ca imaginea afișată să fie bogată în detalii, fără distorsiuni sau alte neplăceri legate de claritate. Culorile în schimb, nu sunt foarte bine calibrate și prezintă o tentă ușor spălată, indiferent de ajustările realizate în utilitarul Splendid Display.

Deși unghiurile de vizualizare sunt foarte bune, nu pot spune același lucru și despre luminozitatea ecranului. Dacă ar fi să-l cumparăm cu majoritatea telefoanelor mid-range și high-end de actualitate, ZenFone 2 are poate cel mai întunecat ecran. Nu se descurcă mai deloc în lumina directă a Soarelui și creează dificultăți în a distinge conținutul afișat chiar și în mediile nu foarte luminoase. O bilă neagră pentru ZenFone 2 la capitolul display.

20150728_172946

Partea posterioară găzduiește camera foto de 13 MP, dual-LED flash-ul, butoanele de volum și difuzorul. Deși ar fi firesc ca difuzorul să se întindă pe întreaga fâșie rezervată pe capac, cei de la Asus au ales o abordare cel puțin ciudată. Difuzorul ocupă doar o treime din spațiul rezervat, iar din punct de vedere al calității nu a reușit să mă impresioneze. Volumul nu este ridicat, înaltele sunt distorsionate indiferent de volumul selectat, iar bass-ul inexistent. Ca de obicei, mă iau de amplasarea pe partea posterioară, acolo unde poate fi acoperit cu ușurință pe parcursul utilizării.

Suprafața ce acoperă capacul posterior prezintă o textură ce imită foarte bine metalul, este plăcută la atingere și contribuie la o aderență sporită. După cum am specificat și mai sus, pe spate găsim și butoanele de volum. Nu îl văd neaparat ca pe un avantaj și nu prea reușesc să înteleg de ce nu s-a optat și pentru montarea butonului de power în aceeași zonă.

20150728_173031

Butonul de power este situat pe latura superioară și mi-a dat mari bătăi de cap până ce am descoperit funcția double tap to wake. Ținând cont că discutăm despre un phablet de 5.5 inci, datorită amplasării, pornirea și oprirea ecranului se va realiza cu o oarecare dificultate, mai ales dacă nu optați pentru utilizarea gesturilor.

Un telefon cu design atrăgător, însă nu perfect. Este un pic cam masiv pentru un phablet de 5.5 inci și în anumite situații poate crea senzația de prea mare. Să nu uităm totuși că discutăm despre un terminal de 1500 Lei asupra căruia s-au efectuat câteva mici ajustări pentru a menține un preț de achiziție redus.

Sub capotă, Asus ZenFone 2 dispune de un chipset Intel Atom Z3560 cu procesor Quad-Core tactat la 1.8 Ghz și GPU PowerVR Rogue G6430. Cele 4 nuclee asigură performanțe ideale în cam orice aplicație, fie ea de productivitate sau multimeda și, în majoritatea cazurilor, se descurcă formidabil și în jocuri de ultimă generație. Am testat Real Racing 3, Asphalt 8, GTA San-Andreas și Dead Trigger 2, iar rezultatele au fost promițătoare: zero framedrop-uri și absolut niciun blocaj.

Screenshot_2015-07-25-02-58-35

Împreună cu cei 4 GB de memorie RAM, procesorul livrează o experiență fluidă la deschiderea și comutarea între aplicații. Am rămas surprins de cât de multe aplicații pot fi deschise simultan fără a fi necesară reîncărcarea acestora în momentul comutării. De exemplu, în eventualitatea în care rulați simultan jocuri intensive precum Real Racing 3 și GTA San-Andreas, în momentul în care comutați între ele, jocurile vor fi exact în stadiul în care au fost lăsate la ultima accesare. La fel este și în cazul în care aveți zeci de aplicații deschise.

Se pare că cei de la Intel au reușit cumva să ridice ștacheta pe segmentul procesoarelor mobile, concurând în prezent cu soluțiile de top ale Qualcomm și MediaTek.

În ceea ce privește testele de benchmark, rezultatele înregistrate sunt similare cu cele ale unor telefoane de top lansate anul trecut.

Pe parcursul testelor am observat doar o ușoară încălzire a dispozitivului, însă nimic care să tragă semnale de alarmă. Chiar și după mai bine de o oră de Dead Trigger 2 și Clash of Clans, telefonul s-a menținut la o temperatură stabilă, astfel că nu a existat un disconfort pronunțat în utilizare.

Rulând Stability Test timp de aproximativ 15 minute, bateria a atins temperatura de 43 °C, iar frecvența procesorului s-a stabilizat în jurul valorii de 1.6 Ghz. Astfel de teste nu reflectă performanțele înregistrate în situații reale de utilizare, ci mai degrabă testează stabilitatea și performanțele dispozitivului în situații limită. Dacă se comportă bine în astfel de situații, înseamnă că nici în condițiile unei utilizări normale nu ar trebui să existe probleme.

Acumulatorul Li-Po de 3000 mAh asigură o autonomie decentă de aproximativ 5 ore de utilizare continuă și 9-10 ore de standby. Pe parcursulor celor 5 ore am desfășrat activitățile uzuale unei zile obișnuite de lucru: navigat pe internet și social media 2 ore, o oră de convorbiri, 45 de minute de YouTube și în jur de 1.5 ore de trimis e-mail-uri, chat și SMS. Testele au fost efectuate cât timp în telefon erau inserate 2 cartele Vodafone România, una conectată la rețeaua 4G, iar cealaltă la 2G. Bineînțeles, pe parcursului testului de autonomie, telefonul a fost conectat și la rețele Wi-Fi, în funcție de necesitate.

Utilizatorii care nu se declară satisfăcuți de autonomia lui ZenFone 2 pot opta pentru unul dintre cele 3 moduri de economisire a energiei: echilibrat, economisire inteligentă și ultra-saving mode. Cel din urmă aplică o politică destul de agresivă care presupune deconectarea de la rețelele mobile de date și Wi-Fi, precum și limitarea frecvenței de funcționare a procesorului la un nivel minim.

Screenshot_2015-07-25-04-07-53

ZenFone 2 dispune de 32 GB memorie internă, dintre care doar aproximativ 25 GB sunt disponibili pentru stocare efectivă de date. Dacă cei 25 GB vi se par insuficienți, puteți opta pentru un card microSD de până la 64 GB. Nu am nimic de contestat la capitolul spațiu de stocare.

Screenshot_2015-07-25-04-07-23

 

În materie de conectivitate telefonul dispune de 4G LTE Cat4 de până la 150 Mbps, Wi-Fi b/g/n/AC, NFC și Bluetooth 4.1. Poate găzdui 2 cartele SIM în mod dual standby, însă doar cea din slotul 1 se poate conecta la rețele 3G și 4G. Este oarecum ciudată această implementare, mai ales că majoritatea telefoanelor dual SIM permit comutarea rețelei de date de pe una pe alta, direct din meniul telefonului, fără a fi necesară inversarea fizică a acestora.

Pe parcursul testelor, dispozitivul s-a comportat exemplar pe rețeaua de date Vodafone 4G. În convorbiri, sunetul a rămas la un volum constant foarte ridicat și foarte clar, chiar și în mediile aglomerate. Aplicația SpeedTest by Ookla a raportat viteze de transfer de până la 96 Mbps pe rețeaua Vodafone 4G.

Nu pot spune același lucru și despre conectivitatea Wi-Fi care nu a reușit să depășească pragul de 50 Mbps indiferent de router-ul utilizat. L-am conectat la routere Wireless AC și N, însă rezultatele au fost similare. Am tot jonglat cu canelele și lățimile de bandă, însă fără succes. Concomitent, am rulat testul și pe HTC One M9 și am obținut rate de transfer de până la 180 Mbps. Este foarte probabil ca problema să fie una izolată, mai ales că nu am auzit încă pe nimeni care să se plângă de acest aspect.

Screenshot_2015-07-25-04-17-36

Oricât de mult ar încerca să laude cei de la Asus camera foto de 13 MP de pe ZenFone 2, pe mine nu mă impresionează. Se descurcă decent, însă nu excelent. Focalizează cu dificultate în cam orice scenariu, iar imaginile capturate prezintă un zgomot pronunțat și au o ușoară tentă de supraexpunere. De asemenea, nu dispune nici de stabilizare optică de imagine, astfel că de multe ori vă veți alege cu imagini încețoșate și clipuri video tremurate.

Totuși, nu e chiar atât de rău pentru un telefon din gama sa de preț.

Experiența software este susținută de Android 5.0 Lollipop peste care este aplicată interfața proprietară Asus ZenUI. Deși nu pot spune că îmi displace total, ZenUI este o interfață software puternic cosmetizată. Aproape nici un element nu a rămas neatins de taiwanezii de la Asus și, pe lângă asta, au mai adăugat și o groază de aplicații cărora nu le prea văd utilitatea și care nu pot fi dezinstalate fără rootarea telefonului.

Apreciez totuși posibilitatea personalizării prin intermediul pachetelor de teme, managerul de permisiuni, managerul de servicii rulate în fundal și prezența utilitarului Splendid Display. Aș fi apreciat și implementarea unui mod multi-window, mai ales că telefonul vine cu un ecran generos de 5.5 inci.

În ciuda acestor mici neplăceri, ZenUI este o interfață foarte bine optimizată, astfel că nu veți întâmpina blocaje, întârzieri sau framedrop-uri cât timp navigați prin meniurile telefonului.

Cele mai importante funcții și aplicații integrate în Asus ZenUI:

 • Pachete de teme, icon-uri și sunete de apel descărcabile prin intermediul unei aplicații dedicate;
 • Splendid display: diferite moduri de afișare a imaginii și raglaje ale diverșilor parametrii asociați imaginii;
 • Mod noapte: Blochează lumina albastră pentru a limita impactul negativ a acesteia înainte de culcare;
 • Manager persmisiuni: Limitează permisiunile pentru fiecare aplicație în parte în funcție de opțiunile utilizatorului;
 • Mod muzical: Diferite opțiuni de personalizare a experienței audio;
 • Asistență: Aplicație care vă ajută în eventualitatea în care întâmpinați diverse probleme de natură tehnică;
 • Manager servicii rulate în fundal: Limitează pornirea aplicațiilor în fundal în funcție de opțiunile utilizatorului;
 • Mod mănușă: Mărește sensibilitatea ecranului în vederea utilizării cu mănuși;
 • Moduri avansate și personalizabile de economisire a energiei;
 • Gesturi pe ecran: pornire, lansare de aplicații, etc. prin intermediul gesturilor, atunci când dispozitivul se află în standby.

Concluzie

În ciuda micilor dezavantaje, Asus ZenFone 2 este unul dintre cele mai interesante telefoane lansate anul acesta. Livrează performanțe similare cu cele ale unui telefon de top la un preț mai mult decât decent.

Pentru doar 1500 lei primiți un telefon de ultimă generație cu procesor rapid, ecran generos și autonomie superioară. Nu excelează la capitolele design și cameră foto, însă comparativ cu ofertele producătorilor consacrați oferă un raport calitate/preț foarte bun.

Îl găsiți la CEL.ro.

Pro:

 • Dotări hardware;
 • Dual SIM;
 • Autonomie;
 • Spațiu de stocare expandabil.

Contra:

 • Cameră foto;
 • Calitate ecran.

 • Construcție și design
 • Performanțe
 • Autonomie
 • Experiență software
 • Raport calitate/preț
4.6
User Rating 4.33 (3 votes)
Sending
Author: Razvan Balica

Pasionat de Android inca de cand am pus prima data mana pe un astfel de dispozitiv. Imi place sa experimentez diferite configuratii (a se citi ROM-uri custom) pentru a spori experienta de utilizare. Testez ultimele dispozitive mobile lansate si redactez recenzii de specialitate. Apreciez discutiile, comentariile si opiniile transmise intr-un mod civilizat si bazat pe argumente. In prezent utilizez un Huawei Nexus 6P cu CyanogenMod 13 si ElementalX custom kernel.