Asus ZenBook UX305 [REVIEW]

By | iun. 28, 2015

Încă de când Intel a introdus pentru prima dată conceptul de ultrabook, pe lângă avantajele aduse de o astfel de platformă, am luat în calcul și un mare dezavantaj: prețul de achiziție ridicat. În momentul de față dacă îți dorești un ultrabook, șansele să găsești o soluție decentă sub pragul de 4000 lei sunt aproape nule.

Prin ZenBook UX305, Asus își propune să încalce această regulă, aducând un produs premium, cu o construcție subțire și arătoasă, la prețul unui laptop multimedia. Pe partea de procesare avem o soluție Core M de la Intel care cel puțin în teorie asigură un consum redus de energie și în mod implicit și o autonomie superioară.

Nu vă așteptați să rulați ultimele jocuri sau să editați conținut video pe un astfel dispozitiv, procesorul Intel Core M va fi cel mai probabil gâtuit în astfel de activități. Este ideal pentru web browsing, editare de documente, redare de conținut multimedia și… cam atât. Performanțele asigurate de un procesor Intel Core M sunt comparabile cu un procesor Intel Atom de ultimă generație, însă cu un consum de energie ceva mai mic, 4.5 W ca să fim exacți.

Eu am testat Asus ZenBook UX305 timp de aproximativ 2 săptămâni și am fost plăcut impresionat de calitatea construcției, experiența de utilizare și autonomie. Construcția este cel puțin la fel de buna ca cea a unui MacBook Air de ultimă generație, însă la capitolul autonomie se situează undeva mai jos.

Vine cu Windows 8.1, însă utilizatorii avansați pot opta pentru diferite distribuții de Linux care de obicei aduc un spor important de performanță și autonomie. Eu am rulat ArchLinux, personalizat cu interfața MATE, care de la cele 6-7 ore de utilizare înregistrate în Windows 8.1, a adus o autonomie de aproximativ 10 ore.

Cu Windows 8.1 instalat, veți întâmpina mici blocaje și întârzieri pe ici pe colo, mai ales dacă aveți obiceiul să deschideți zeci de taburi în browserul de internet, însă am constatat că performanțele sunt decente în majoritatea scenariilor de utilizare. Rulează perfect filme la rezoluție Full HD și se descurcă binișor la încărcarea paginilor web complexe.

Varianta testată a venit în următoarea configurație:

 • Display QHD+ (3200×1800 pixeli)
 • Procesor Intel Core M 5Y10: frecvență de bază 800 Mhz, turbo până la 2 Ghz
 • 4 GB RAM LPDDR3
 • Placa grafică integrată Intel HD Graphics 5300
 • SSD M.2 de 128 GB
 • Adaptor Wireless AC
 • Acumulator 45 Wh
 • Sistem de operare Windows 8.1

Încă de la primul contact putem constata asemănarea izbitoare cu MacBook Air, mai ales la interior. Construcția este metalică, inclusiv capacul exterior, excepție făcând doar rama ce înconjoară ecranul.

Ecranul măsoară 13.3 inci în diagonală si rulează la rezoluție QHD+. Raportând rezoluția de 3200×1800 pixeli la cei 13.3 inci ai ecranului, obținem un raport de pixeli per inci de aprox. 276 PPI. O densitate ridicată a pixelilor se traduce în imagini clare, lipsite de artefacte, cu culorii vii și performanțe multimedia ridicate.

Display-ul este de tip IPS, asigurând astfel unghiuri excelente de vizualizare. Are de asemenea și un contrast foarte bun și luminozitate ridicată, fiind ideal chiar și pentru utilizarea în lumina directă a Soarelui.

IMAG0063

Interior

ZenBook UX305 cântărește doar 1.2 kg și măsoară doar 13.2 mm grosime, cu 135 de grame mai ușor și 3.8 mm mai subțire decât un MacBook Air de ultimă generație.

IMAG0043

Tastatură

Tastatura este cu cursă scurtă, așa cum am văzut pe majoritatea ultrabook-urilor de pe piață și, spre surprinderea mea, oferă un feedback excelent și o experiență de tastare nemaipomenită, fiind și foarte silențioasă în același timp. Din păcate, niciuna din variantele de ZenBook UX305 disponibile pe piață nu vine cu tastatură iluminată.

M-aș lega puțin și de butonul de power, amplasat în imediată vecinătate a tastei delete. De multe ori m-am trezit că laptopul intră in sleep din cauza apăsării accidentale.

IMAG0042

Touchpad

Touchpad-ul are o suprafață relativ mică, însă s-a dovedit a fi foarte precis în toate activitățile desfășurate. Butoanele sunt un pic gălăgioase și uneori refuză să înregistreze apăsările. Nu este singurul laptop pe care întâmpin problema asta și cu siguranță nici ultimul.

IMAG0050

Latura stângă

Pe latura stângă avem  2 porturi USB 2.0 și un cititor pentru carduri SD.

IMAG0045

Latura dreaptă

Latura dreaptă găzduieşte LED-urile de power și încărcare, un combo jack de 3.5 mm pentru căști, un port USB 3.0 și portul de alimentare. Portul USB 3.0 aflat pe această latură poate fi utilizat pentru încărcarea diverselor dispozitive compatibile USB, chiar și atunci când laptopul este oprit.

ZenBoox UX305 (13.2 mm) vs Nexus 5 (8.6 mm)

ZenBoox UX305 (13.2 mm) vs Nexus 5 (8.6 mm)

 

Cele 2 difuzoare stereo optimizate cu tehnologia Bang & Olufsen ICEpower sunt amplasate unde nu se putea mai prost: pe partea posterioară. Nu știu exact de ce s-a optat pentru o astfel de amplasare, cert este că difuzoarele pot fi foarte ușor acoperite dacă țineți laptopul în brațe. Cât timp dispozitivul se află pe o suprafață plană, nu ar trebui să existe probleme: sunetul este foarte clar, cu înalte foarte bine pronunțate, bass mediu și volum ridicat.

ZenBook UX305 este după cum spuneam încă din primele rânduri un ultrabook subțire și ușor, arătos, solid și cu îmbinări perfecte. Nu scârțâie și nu se îndoaie, iar balamalele mențin ecranul stabil chiar și în condițiile unor vibrații puternice. Este cel mai ultrabook dintre ultrabook-uri, dacă îl pot numi așa. Încape cu ușurință într-o poșetă sau într-un rucsac de mici dimensiuni, iar greutatea de doar 1.2 kg contribuie la un grad ridicat de portabilitate.

La interior găsim un procesor Intel Core M 5Y10 pe arhitectură Broadwell-Y, tactat la o frecvență de bază de 800 Mhz și turbo de până la 2 Ghz. Placa grafică integrată este de tip Intel HD Graphics 5300 și se descurcă binișor în a randa conținutul pe ecranul QHD+.

cpu_z

Pentru varianta testată, cantitatea de memorie RAM este limitată la doar 4 GB. Din nefericire, la fel ca și pe MacBook Air, nu se poate face upgrade nici măcar în ceea ce privește cantitatea de memorie RAM. Modulele de memorie sunt lipite direct pe placa de bază, așadar dacă considerați că cei 4 GB de memorie RAM se vor dovedi insuficienți pentru cerințele voastre, ar fi cazul să vă orientați din start către o variantă de UX305 dotată cu 8 GB RAM.

Per total, laptopul se descurcă relativ decent în activități cotidiene. Principalele activități ce pot fi desfășurate pe un astfel de dispozitiv sunt, după cum probabil vă așteptați, navigarea pe internet, editarea de documente și redarea de conținut multimedia. La redare de fluxuri video Full HD și editare de documente nu am îmtâmpinat niciun fel de problemă, însă în web browsing situația a stat puțin diferit. În anumite cazuri, mai ales atunci când erau încărcate pagini web complexe, s-au manifestat ușoare întârzieri în scrolling, indiferent de browserul web utilizat.

Nici nu mai are rost să zic de Photoshop, Illustrator sau Premiere, care au nevoie de resurse serioase pentru a funcționa cum trebuie. Jocurile vor rula atâta timp cât au cel puțin 10 ani vechime sau nu au cerințe ridicate. Am reușit să rulez Counter-Strike: Global Offensive și Dota 2 la detalii minime, însă nici așa nu am obținut framerate-uri foarte jucabile.

Pe această cale vă reamintesc că performanțele unui procesor Intel Core M nu concurează sub nicio formă cu o soluție mobilă Intel Core i3/i5/i7, chiar dacă discutăm despre variantele ULV. Întregul line-up Core M are un TPD (thermal design power) de doar 4.5 W care prin consumul redus de energie reușește să mențină o autonomie ridicată și permite realizarea de dispozitive foarte subțiri, dotate cu soluții de răcire pasive. Performanțele sunt asemănătoare cu cele ale unui procesor Intel Atom de ultimă generație, integrat de obicei pe tabletele cu sistem de operare Windows.

Rezultate PCMark:

pcmark_11

pcmark_21pcmark_32SunSpider 1.0.2 JavaScript Benchmark (Internet Explorer 11):

sunspiderCinebench (CPU):

cinebench_1

Cinebench (GPU):

cinebench_2

3DMark 06:

3dmark06

Nuclearus:

nuclearus

HDTune benchmark:

hdtune_bench

HDTune Acces Time:

hdtune_acc_time

Crystal Disk Mark:

crystal_disk

Mulțumită SSD-ului cu viteze ridicate de transfer, sistemul bootează în sub 5 secunde în Windows 8.1, iar aplicațiile se deschid aproape instant. Utilizând o distribuție de Linux minimalistă (ArchLinux) am reușit să obțin un timp de boot de aproximativ 3 secunde. Singurul inconvenient ar fi capacitatea redusă de stocare care poate fi extinsă doar cu ajutorul unui mediu extern de stocare (HDD, SSD, USB flash drive). Cei 128 GB se pot dovedi insuficienți chiar și pentru activități simple, de filme în format HD nici nu mai zic. Recomandarea mea ar fi să vă orientați către o unitate dotată cu SSD de cel puțin 256 GB.

Suprinzător, pentru un dispozitiv cu răcire pasivă, procesorul s-a menținut la temperaturi normale de funcționare pe toată durata testelor. Indiferent că a fost vorba de 3DMark 06, PCMark, Cinebench, Nuclearus, ș.a.m.d., temperatura procesorului nu a sărit de 60 °C.

În idle, temperatura procesorului a variat între 40-45 °.

temp_idleAm dus procesorul în full load utilizând Prime95 timp de aprox. 10 minute, iar temperatura sa nu a depășit 62 °C. Frecvența a avut însă de suferit, stagnând în jurul valorii de 1.1 Ghz. Nu e rău deloc, mai ales că discutăm despre un sistem cu răcire pasivă.

temp_full_load

Deși procesorul nu a atins temperaturi alarmante, suprafața din zona superioară a tastaturii a înregistrat temperaturi ridicate care au creat un oarecare disconfort în utilizare. Încălzirea excesivă a suprafeței se manifestă după aproximativ 2-3 ore de web browsing. Setarea unei rezoluții inferioare (Full HD de exemplu) a ameliorat într-o oarecare măsură problemă.

Termenul de ultrabook ne duce cu gândul la dispozitive subțiri și ușoare, performante și cu autonomie ridicată. Acumulatorul de 45 Wh integrat în ZenBook UX305 asigură cam 6-7 de web browsing, editare de documente și redare de conținut multimedia pe modul balanced, Wi-Fi activat și luminozitate setată undeva la 50 %. Dacă reduceți rezoluția ecranului, puteți obține chiar și 7-8 ore de utilizare în Windows 8.1. Utilizând o distribuție de Linux minimalistă (de ex. ArchLinux) puteți împinge autonomia undeva la 10 ore, în aceleași condiții.

Desigur, statisticile prezentate mai sus sunt pur orientative și pot să difere în funcție de aplicațiile instalate și de modul de performanță selectat. Pot să apară diferențe notabile chiar și în funcție de versiunea de BIOS instalată sau de intensitatea semnalului Wi-Fi.

Că tot vorbim de Wi-Fi, ZenBook UX305 integrează un adaptor Wireless AC care a obținut o rată de transfer de aproximativ 180 Mbps prin intermediul unui router compatibil Wireless AC și a unei conexiuni UPC FiberPower 500.

Concluzie

Asus ZenBook UX305 este cel mai ultrabook dintre ultrabook-uri. Deși nu impresionează prin performanțe nemaipomenite, construcția subțire si design-ul metalic îl clasează în top. Autonomia este mai mult decât decentă, mai ales dacă optați pentru utilizarea unei distribuții de Linux minimaliste.

Spre deosebire de celelalte ultrabook-uri de dimensiuni similare, ZenBook UX305 este accesibil, putând fi găsit în România la prețuri ce pornesc de la 2800 lei.

Pro:

 • Autonomie
 • Display QHD+
 • Construcție și design
 • Portabilitate

Contra:

 • Performanțe
 • Tastatură fără backlight
 • Construcție și design
 • Performanțe
 • Autonomie
 • Raport calitate/preț
4.5
User Rating 5 (1 vote)
Sending
Author: Razvan Balica

Pasionat de Android inca de cand am pus prima data mana pe un astfel de dispozitiv. Imi place sa experimentez diferite configuratii (a se citi ROM-uri custom) pentru a spori experienta de utilizare. Testez ultimele dispozitive mobile lansate si redactez recenzii de specialitate. Apreciez discutiile, comentariile si opiniile transmise intr-un mod civilizat si bazat pe argumente. In prezent utilizez un Huawei Nexus 6P cu CyanogenMod 13 si ElementalX custom kernel.