Oukitel K10000 Max Review

By | Oct 16, 2017

Mulțumită avansului tehnologic și competiției tot mai acerbe, popularitatea telefoanelor chinezești a crescut simțitor în ultimii ani de zile. Consumatorii sunt mai informați ca niciodată și, de cele mai multe ori, își îndreaptă atenția spre dispozitive cu un raport preț/performanță cât mai bun. Aici, producătorii din China sunt lideri incontestabili. Spre deosebire de jucătorii mari din industrie, care ajung să investească chiar și sute de milioane de dolari pentru un singur model de smartphone, chinezii au costuri de dezvoltare mult mai mici și aleg de obicei soluții de procesare de la MediaTek, ce nu implică un efort considerabil spre a pune pe picioare un firmware rapid și stabil – de aici și diferența considerabilă de preț. În general, smartphone-urile chinezești se laudă cu dotări extrem de bune în raport cu prețul de achiziție și vin la bord cu un Android în stadiu nativ, fără prea multe aplicații și funcții inutile. Totuși, oricât de eficiente ar fi SoC-urile și pachetele software de la bordul telefoanelor, autonomia va fi de cele mai multe ori nesatisfăcătoare. Într-un caz fericit, un smartphone modern, indiferent de gama de preț din care face parte, poate asigura un maxim de 2 zile de utilizare, iar asta fără prea multe sesiuni de gaming sau de fotografiere. Display-urile, din ce în ce mai mari și mai luminoase,  elementele de conectivitate tot mai complexe, dar și aplicațiile intensive, taxează, la rândul lor, autonomia dispozitivelor. Momentan, modalitatea principală de a combate această problemă este integrarea unor acumulatori cât mai generoși. Așa a apărut conceptul de battery phone, adică cel al unui smartphone cu dotări medii, dar cu autonomie ridicată, asigurată printr-un acumulator cu capacitate cuprinsă între 6.000 – 10.000 mAh.

Oukitel, un producător nu foarte cunoscut la nivel european, are de ceva timp un line-up de smartphone-uri cu acumulatori de 10.000 mAh. Ultimul produs din serie este Oukitel K10000 Max și, pe lângă acumulatorul cu capacitate de 10.000 mAh, acesta mai oferă și o construcție rugged cu certificare IP68, pentru protecție sporită la contactul cu lichide și praf. Pe lista dotărilor se mai numărăși un display IPS Full HD, cu diagonală de 5.5 inci, un SoC MediaTek MT6753, cu procesor Octa-Core, tactat la 1.3 Ghz, 3 GB de memorie RAM, 32 GB spațiu de stocare, o cameră foto cu rezoluție de 13 MP, precum și un scanner de amprentă, amplasat pe partea din spate. Rulează Android 7.0 Nougat, în stadiu nativ și, ca orice telefon chinezesc care se respectă,  oferă conectivitate dual SIM 4G și se poate conecta la rețele Wi-Fi în standardele b, g și n. Alte aspecte demne de menționat, pe care producătorul le promovează pe pagina de prezentare, sunt LED-ul „superpower” de pe spate, prezența giroscopului, pentru VR, și posibilitatea de a realiza fotografii sub apă, la adâncimi de până la 2 metri, timp de 30 de minute.

Telefonul poate fi achiziționat de pe site-ul Aliexpress la prețul de 259.99 dolari (fără TVA). În funcție de opțiunea de livrare aleasă, este posibil ca la intrarea coletului în țară să fiți nevoiți să achitați TVA-ul de 19% aferent comenzii. Fiind considerat un soi de vârf de gamă de către producător, Oukitel K10000 Max vine într-un ambalaj premium, foarte solid, fiecare accesoriu fiind introdus într-un compartiment separat, așa cum vedem la telefoanele premium. Având în vedere că dispune de o construcție rugged, nu prea există nevoia unei huse de protecție, așa că producătorul a ales să nu o includă. Primim, în schimb, o folie din sticlă pentru protecția ecranului, un încărcător european cu fast charging și un cablu USB Type C.

Oricăt de mult s-ar strădui, Oukitel K10000 Max nu va câștiga prea curând vreun concurs de frumusețe, iar asta e perfect normal pentru un telefon rugged. Măsoară 1.59 cm grosime și cântărește 337 grame, iar întreaga sa construcție este realizată dintr-un policarbonat soft, extrem de aderent și de rezistent la șocuri. Nu are sens să discutăm despre raportul corp/ecran sau despre alte aspecte ce țin de estetică, telefonul propunându-și să impresioneze mai mult prin fiabilitate și rezistență la șocuri și mai puțin prin detalii fine. Pe lângă rezistența sporită la șocuri, Oukitel K10000 Max mai vine și cu o certificare IP68. Asta înseamnă că poate rezista cu brio la contactul cu praf sau lichide (la o adâncime de până la 2 metri, timp de 30 minute). Legat de ușurința în utilizare, aflați că Oukitel K10000 Max are ergonomia unei cărămizi, fiind destul de incomod în utilizare datorită marginilor tăioase, a grosimii și a greutății substanțiale. Desigur, aceste aspecte pot fi considerate irelevante pentru un telefon rugged. La urma urmei, cumperi așa ceva pentru rezistență sporită și nu pentru design.

Pe partea frontală găsim ecranul IPS LCD cu diagonală de 5.5 inci, difuzorul destinat convorbirilor, senzorii de luminozitate și proximitate, camera foto secundară cu rezoluție de 5 MP, precum și tastele capacitive de navigare, amplasate la bază. La fel ca și în cazul lui Oukitel K10000 Pro, tastele capacitive de pe Oukitel K10000 Max nu beneficiază de iluminare, însă compensează acest lips printr-o suprafață de contact extinsă și prin timpi de răspuns foarte prompți. Din păcate, în versiunea actuală de firmware nu există posibilitatea activării unui set de taste de navigare software.

Ecranul IPS, ce măsoară 5.5 inci în diagonală, rulează la rezoluție Full HD și este protejat prin sticlă Corning Gorilla Glass. Densitatea de pixeli este de aproximativ 400 PPI, suficient cât pentru o imagine bogată în detalii, indiferent de conținutul afișat. Fiind un panel IPS, avem parte de unghiuri largi de vizualizare, de culorii vii și de un contrast mai mult decât decent. Unitatea testată nu a avut probleme de uniformitate la nivel de backlight, nici măcar spre extremități, așadar Oukitel pare că face treabă bună pe partea de quality control. Totuși, nu pot spune că sunt mulțumit de calibrarea făcută din fabrică, culorile având un ton rece, albăstrui, foarte deranjant pe fundaluri deschise. Nici luminozitatea nu e grozavă, backlight-ul reușind cu greu să facă față bătăii directe a razelor solare. Cu toate acestea, având în vedere gama de preț a telefonului, îndrăznesc să zic că avem de-a face cu un panel de bună calitate, cu mici lipsuri, pe ici, pe colo.

Pe partea din spate avem camera foto, cu rezoluție de 13 MP și o bandă LED, superpower cum o denumește producătorul, care se descurcă excepțional de bine atunci când este folosită ca lanternă. La fel ca restul construcției, suprafața este cauciucată, cu mici striații, pentru o aderență cât mai bună. La fel ca pe mai toate dispozitivele Oukitel pe care am avut ocazia să le testez în ultima perioadă, scanner-ul de amprentă, prezent în vecinătatea camerei foto, este foarte precis și rapid, rareori fiind întâmpinate erori la autentificare. După un test constituit dintr-o sută de deblocări succesive, rata de autentificare este de 98% – cam pe aceeași linie cu mai toate telefoanele de top din ultimele generații. Tot pe partea din spate avem și un difuzor de mici dimensiuni, cu calități acustice mediocre, mai ales la volum mediu spre ridicat. Joasele și mediile sunt aproape inexistente, iar sunetul manifestă distorsiuni indiferent de volum selectat. De vină pentru acest lucru ar putea fi certificarea IP68, însă, sincer să fiu, niciun telefon al producătorului nu a reușit să impresioneze la acest capitol.

La bază găsim portul USB Type C, acoperit printr-un căpăcel cauciucat și microfonul dedicat convorbirilor. Tot aici, avem și un punct de ancorare pentru șnur.

Pentru K10000 Max, Oukitel a ales o amplasare dubioasă pentru tastele fizice, de volum și de power. Mai precis, butonul de power este situat în zona inferioară a laturii drepte, în timp ce butoanele de volum sunt prezente în zona superioară. După cum probabil bănuiți, declanșarea butonului de power este destul de greoaie, mai ales dacă doriți să utilizați telefonul cu o singură mână. Referitor la feedback, și aici am nemulțumiri. Butoanele au un răspuns extrem de moale la apăsare, iar dacă apăsarea nu este concentrată pe centrul acestora, acestea au tendința de a nu se declanșa la prima încercare. Pe latura opusă, găsim și un buton pentru deschiderea și declanșarea camerei foto. O funcție utilă, pe care mi-aș dori să o văd pe toate smartphone-urile. Tot pe latura stângă găsim SIM tray-ul, ce vine într-un design hibrid, care poate acomoda fie 2 cartele nanoSIM, pentru conectivitate dual SIM, fie o cartelă nanoSIM și un card de memorie microSD. Bineînțeles, producătorul ne momește cu funcția dual SIM și cu posibilitatea de a utiliza un card microSD, fără a menționa, însă, acest inconvenient.

Jack-ul de 3.5 mm este montat în partea de sus și, la fel ca portul USB Type-C, dispune de un căpăcel de protecție. Prin intermediul acestuia se obține o audție decentă, relativ echilibrat și cu volum mediu spre ridicat, cât timp sunt utilizate căști cu impedanță mică (Apple EarPods, de exemplu). În mod evident, performanțele DAC-ului nu sunt demne de a satisface urechea fină a unui audiofil, însă sunt convins că utilizatorii cu pretenții medii se vor dovedi mulțumiți de calitatea audiției.

Sub capotă, Oukitel K10000 Max are un SoC MediaTek MT6753, cu procesor Octa-Core Cortex-A53, tactat la 1.3 Ghz, și un ansamblu grafic Mali-T720. Pentru o experiență de utilizare fluidă și un multitasking fără cusur, chipset-ul este susținut de 3 GB de memorie RAM. Telefonul este capabil să ruleze în condiții optime mai toate aplicațiile prezente în magazinul Google Play, fără să manifeste blocaje sau intârzieri la interpretarea comenzilor. Interfața este relativ fluidă, iar aplicațiile se deschid prompt, aici contribuind, desigur, și memoria internă eMMC 5.0 foarte rapidă. Aplicațiile de productivitate, de social media și navigatoarele web rulează extrem de bine și nu remarcat momente de lag foarte evidente. Gestionarea memoriei RAM este, la rândul ei, foarte bine pusă la punct, telefonul putând păstra în jur de 7 – 8 aplicații deschise simultan.

La capitolul gaming și procesare grafică 3D, însă, lucrurile nu sunt atât de roz. Fiind un chipset mid-range un pic cam îmbătrânit după standardele actuale, MediaTek MT6753, cu al său GPU Mali-T720, nu va reuși să ne dea pe spate prin framerate-uri foarte ridicate în jocuri. Sigur, jocurile simple, precum Clash Royale sau Piano Tiles, nu vor manifesta probleme de performanță foarte sesizabile, însă în cazul unor titluri mai complexe, ca Grand Theft Auto: San-Andreas, Asphalt 8, Dead Trigger 2 și Modern Combat 5, framerate-ul va coborî destul de des sub bariera de 30 FPS.

În schimb, în ceea ce privește eficiența energetică, aș zice că MediaTek MT6753 se situează ceva mai bine decât procesoarele flagship, din seria Qualcomm Snapdragon 8xx. Asta înseamnă că nu se va supraîncălzi și nici nu va intra prea ușor în thermal throttling, asigurând o performanță perfect stabilă, indiferent de workload-urile efectuate.

Rezultate benchmark-uri:

După cum ni se sugerează din numele modelului, Oukitel K10000 Max vine echipat cu un acumulator gigant de 10.000 mAh. Mai în glumă, mai în serios, avem de-a face cu un powerbank cu funcție de smartphone. Cei 10.000 mAh asigură, în medie, între 25 – 26 de utilizare continuă (screen on time), cu mult web browsing, YouTube, social media și convorbiri telefonice, respectiv 4 – 5 zile de standby, pe date mobile 4G și Wi-Fi, în regim mixt și cu luminozitatea ecranului setată undeva între 40 – 50%. Utilizarea telefonului timp de o oră, în task-uri simple, descarcă acumulatorul cu doar 3 – 4 procente și fără doar și poate, avem de-a face cu un campion absolut la capitolul autonomie.

Pentru aceia dintre voi preocupați de cifre exacte, mai jos găsiți o captură de ecran din PCMark 2.0 battery life benchmark, unde Oukitel K10000 Max, cu ecranul calibrat la 250 niți și Wi-Fi activat, a reușit să obțină fix 18 ore de runtime, de 2.5 ori mai mult decât Google Pixel 2 și Samsung Galaxy Note 8.

Dacă nici aceste rezultate nu vă dau pe spate, puteți apela cu încredere la utilitarul de power saving, care impune unele limitări procesorului și diverselor elemente de conectivitate, cu scopul de a reduce consumul de energie. Din nefericire, funcția super saving mode, prezentă pe modelele anterioare din serie, care trecea ecranul într-o schemă de culori alb-negru și păstra active doar aplicațiile și elementele de conectivitate esențiale, nu a ajuns și pe Oukitel K10000 Max.

Mulțumită unei tehnologii proprietare de încărcare rapidă, Oukitel K10000 Max are nevoie de doar aproximativ 3 ore pentru încărcarea completă a acumulatorului. Pe parcursul încărcării, telefonul și încărcătorul nu se supraîncălzesc și, din ce am înțeles, există o serie de 20 de mecanisme de protecție, care monitorizează constant temperatura și voltajul acumulatorului, în vederea asigurării unei siguranțe sporite, dar și a unei încărcării foarte rapide. Din păcate, acumulatorul va beneficia de fast charging doar dacă este utilizat încărcătorul inclus în pachet, cu ieșire de 5V/9v/12v la 2A.

Oukitel K10000 Max este disponibil într-o singură variantă de stocare, de 32 GB, dintre care doar aproximativ 25 GB pot fi utilizați pentru stocare efectivă de date, restul capacității fiind rezervate sistemului de operare și aplicațiilor preinstalate. În vederea suplimentării capacității de stocare se poate instala un card de memorie microSD cu capacitate de până la 128 GB, însă țineți cont că pe acesta vor putea fi stocate doar fișiere multimedia și diverse fișiere adiționale necesare aplicațiilor sau jocurilor. Funcția adoptable storage, prin care se îmbină memoria internă cu cea oferită de cardul de memorie, spre a forma o singură unitate de stocare, nu este disponibiliă în versiunea de firmware curentă.

În caz că sunteți curioși, memoria internă este de tip eMMC 5.0 și, conform raportului generat de utilitarul A1 SD Benchmark, asigură viteze de transfer de 102 MB/s la citire și de 75 MB/s la scriere. Memoria internă are o influență semnificativă asupra performanțelor generale ale telefonului, dar și asupra rapidității cu care sunt efectuate operațiunile cu fișiere (instalări de aplicații, transfer de date etc.) Rezultatele obținute de Oukitel K10000 Max la acest capitol sunt relativ decente, peste media dispozitivelor din această clasă de preț.

În ceea ce privește conectivitatea, Oukitel K10000 Max oferă Wi-Fi, în standardele b, g și n (dual band), dual SIM 4G LTE Cat.4 (150 Mbps în downstream și 50 Mbps în upstream), Bluetooth 4.0 cu A2DP și A-GPS. Terminalul suportă toate rețelele de telefonie mobilă din România, mai puțin Digi Mobil 4G, care, în majoritatea zonelor, operează în standardul FDD-LTE, 2600 Mhz, band 38.

Pe parcursul celor câtorva săptămâni de testare, terminalul s-a comportat extrem de bine, atât pe rețeaua mobilă 4G a celor de la Telekom, cât și prin Wi-Fi. Nu am avut de-a face cu deconectări sau cu alte probleme de conectivitate, însă ratele de transfer prin Wi-Fi s-au dovedit a fi un pic cam limitate, indiferent de router-ul utilizat, de setările acestuia sau de provider-ul de internet. Din ce am observat, lățimea de bandă maximă ce poate fi obținută prin Wi-Fi este de doar 50 Mbps, chiar și printr-un acces point de 5 Ghz. Prin date mobile, în schimb, am ajuns foarte aproape de limita operatorului – aproximativ 120 Mbps.

Calitatea convorbirilor telefonice s-a menținut la un nivel mulțumitor, cu volum ridicat, interlocutorii raportând la rândul lor o recepție foarte bună. La rândul său, receptorul GPS m-a impresionat printr-o localizare rapidă și precisă, necesitând maxim 10 secunde pentru un lock 3D stabil cu precizie de 7 – 8 metri. Nu au existat probleme nici în oraș, în zone cu clădiri înalte, sau pe vreme înnorată, performanțele modulului GPS menținându-se constante de-a lungul utilizării.

Fiind un telefon de buget, cu dotări destul de bine echilibrate, este lesne de înțeles că au fost necesare anumite concesii spre a menține un preț de achiziție cât mai bun. Principalele reduceri de costuri s-au axat asupra experienței foto. Chiar dacă în teorie avem de-a face cu un senzor bunicel, cu rezoluție de 13 MP, lipsa stabilizării optice și a unor agloritmi de postprocesare performanți, duc la performanțe foto inferioare, cu focalizare și captură greoaie, lipsă de detalii și mult zgomot, mai ales în condiții low light. Camera se descurcă acceptabil la lumină zilei, unde obține imagini bogate, fără prea mult zgomot sau aberații cromatice, însă focalizarea rămâne greoaie.

Iată câteva mostre la rezoluție originală:

Aplicația de fotografiere este cea standard de la MediaTek, cu foarte puține opțiuni de postprocesare și reglaje. Postprocesarea, în versiunea actuală de firmware, are tendința de atenua detaliile și de a aplica un efect de granulație destul de neplăcut.

La momentul redactării acestui articol, Oukitel K10000 Max rulează Android 7.0 Nougat, în stadiu aproape nativ, cosmetizat doar printr-un launcher proprietar și câteva elemente vizuale. Software-ul vine și cu o serie de funcții inteligente, menite să îmbunătățească experiența de utilizare, precum și cu diverse opțiuni de securitate, prin care se poate limita accesul la datele personale. Numărul de aplicații preinstalate este menținut la un nivel minim, astfel că performanțele generale ale terminalului sunt extrem de stabile, rareori fiind prezente frmedrop-uri sau întârzieri în interpretarea comenzilor.

În ciuda optimizărilor foarte bine puse la punct, Oukitel K10000 Max are șanse minime să primească update la Android 8.0 Oreo. Ca orice alt producător nu foarte cunoscut din China, Oukitel nu are o reputație tocmai bună în ceea ce privește actualizările. Dacă considerați update-urile necesare, atunci poate că ar fi cazul să vă orientați către un dispozitiv venit din partea unui producător consacrat, dintr-o clasă de preț superioară.

Meniul setări ne pune la dispoziție un set extins de opțiuni inteligente, cum ar fi tap to wake, slide to unlock, flip to mute ș.a.m.d. Avem și un manager de permisiuni pentru aplicații, precum și un utilitar prin care poate fi restriciționat accesul la date și aplicații, prin cod PIN sau amprentă. Prin intermediul utilitarului MiraVision, diverși parametri de imagine, precum saturația și tonul culorilor, pot fi reglați după bunul plac, iar cu ajutorul utilitarului DuraSpeed, aplicațiile din fundal pot fi restricționate în vederea îmbunătățirii performanței și a autonomiei. Bineînțeles, experiența software nu este chiar perfectă, submeniurile pentru diverse opțiuni fiind foarte întortocheate și greu de înțeles, însă, per total, Oukitel K10000 oferă o experiență software decentă, peste medie.

Concluzie

Dacă sunteți în căutarea unui smartphone rugged, accesibil și cu o autonomie de invidiat, Oukitel K10000 Max este poate cea mai bună alegere. Pe lângă autonomia extrem de ridicată, care reușește să doboare orice record, telefonul mai oferă un display generos, de bună calitate, opțiuni de conectivitate complete, aliniate la tendințele actuale, o platformă hardware rapidă, precum și o cantitate arhisuficientă de memorie RAM, potrivită chiar și pentru un regim de multitasking intensiv. În mod evident, există și unele lipsuri, preponderent la nivelul camerei foto, însă, per total, Oukitel K10000 Max, la cei 260 dolari cât costă în prezent, este un smartphone atractiv, de care cu siguranță nu veți fi dezamăgiți.

Îl găsiți pe Aliexpress.

Pro:

 • Construcție solidă
 • Autonomie
 • Platformă hardware
 • Software
 • Certificare IP68

Contra:

 • Cameră foto
 • Difuzor
 • Construcție și design
 • Display
 • Platformă hardware
 • Autonomie
 • Cameră foto
 • Experiență software
 • Raport calitate/preț
4.4
Author: Razvan Balica

Pasionat de Android inca de cand am pus prima data mana pe un astfel de dispozitiv. Imi place sa experimentez diferite configuratii (a se citi ROM-uri custom) pentru a spori experienta de utilizare. Testez ultimele dispozitive mobile lansate si redactez recenzii de specialitate. Apreciez discutiile, comentariile si opiniile transmise intr-un mod civilizat si bazat pe argumente. In prezent utilizez un Huawei Nexus 6P cu CyanogenMod 13 si ElementalX custom kernel.