Oukitel C8 Review

By | Noi 17, 2017

Display-urile în format 18:9 au aterizat inițial pe smartphone-urile de top ale producătorilor consacrați și, încetul cu încetul, au început să-și găsească locul și pe unele modele mai accesibile. Avantajele unui ecran alungit, în comparație cu unul standard 16:9, sunt de necontestat: paginile web se scalează mai bine, încape mult mai mult conținut pe ecran, iar utilizarea telefonului cu o singură mână devine mai comodă. Totodată, producătorii pot obține astfel design-uri mai plăcute, cu margini extrem de înguste. Desigur, există și unele dezavantaje, mai în ales în ceea ce privește redarea de conținut video în plan landscape, însă, judecând după direcția spre care se îndreaptă industria, în următorii ani, toate telefoanele inteligente ar urma să treacă pe acest nou format.

Printre primii integratori ale unor astfel de display-uri se numără și Oukitel, un producător din China mai puțin cunoscut, care se laudă cu un line-up de produse extrem de atractiv prin prisma raportului preț/performanță. Astăzi discutăm despre Oukitel C8, un smartphone din zona entry-level, prevăzut cu un ecran de 5.5 inci, în format 18:9, și cu rezoluție de 1280 x 640 pixeli. Pe lista dotărilor se mai numără și un procesor MediaTek MT6580A, cu 4 nuclee, tactate la 1.3 Ghz, 2 GB de memorie RAM, 16 GB spațiu de stocare (+ slot pentru card microSD), o cameră foto de 8 MP și un acumulator de 3.000 mAh, suficient cât să permită 2 zile de utilizare medie spre intensivă. Telefonul poate opera în mod dual SIM, însă, dat fiind faptul că SoC-ul nu integrează un modem 4G LTE, beneficiem doar de conectivitate 2G și 3G. Rulează Android 7.0 Nougat, personalizat printr-o interfață proprietară foarte bine închegată și este disponibil în 5 variante de culoare: black, blue, golden, pink și purple. Prețul: doar 67.99 dolari (aprox. 260 Lei), de aici și lipsa conectivității 4G. Cu alte cuvinte, Oukitel C8 se dorește a fi un smartphone destinat persoanelor cu nevoi esențiale și nu își propune să epateze prin dotări de ultimă generație sau printr-o calitate excepțională a construcției, ci mai degrabă printr-un raport calitate/preț cât mai bun.

Pentru a menține costurile la un nivel minim, Oukitel C8 vine ambalat într-o cutie simplă de carton, pe care găsim inscripționate specificațiile cheie și elementele de identificare. În ceea ce privește accesoriile, primim un încărcător de priză european, cu ieșire de 1 A, un cablu microUSB, cu lungime de aproximativ un metru, o husă din silicon și o folie de protecție pentru ecran preaplicată. Nu avem parte de căști handsfree, adaptor OTG sau alte accesorii pe care le vedem pe produsele mai performante din line-up-ul producătorului.

Chiar dacă este un telefon low end, Oukitel C8 nu face prea mari concesii în ceea ce privește calitatea construcției. Da, telefonul este realizat în totalitate din plastic, însă finisajele sunt realizate cu simț de răspundere, iar îmbinările sunt perfecte. Spatele, în schimb, este acoperit de o suprafață glossy care, din ce am observat, este foarte susceptibilă zgârieturilor și urmelor de amprentă. Din această cauză, nici aderența nu va fi una prea grozavă. Referitor la raportul screen-to-body, după calculele mele acesta s-ar situa în jurul a 77%, un lucru admirabil pentru un telefon accesibil cum este acesta. Alte detalii pe care v-ar putea interesa: greutatea este de 165 grame, un pic cam mult având în vedere dimensiunile terminalului, iar grosimea este 1.02 cm.

Pe partea frontală avem display-ul cu diagonală de 5.5 inci, difuzorul destinat convorbirilor, senzorii de luminozitate și proximitate, precum și camera foto secundară cu rezoluție de 2 MP. Butoanele de navigare sunt de tip software, așadar pierdem un pic din spațiul utilizabil de pe ecran, însă câștigăm pe partea de screen-to-body.

Ecranul de tip IPS cu diagonală de 5.5 inci vine într-un aspect 18:9 și se prezintă binișor din mai toate punctele de vedere. Nu există inconsistențe sesizabile la nivel de culori și nici urme de bleeding. Aduce unghiuri de vizualizare decente și un contrast bunicel, însă nu reușește să impresioneze printr-un nivel de luminozitate foarte ridicat. Drept urmare, în bătaia directă a razelor solare, conținutul afișat poate părea ilizibil. Densitatea de pixeli este, la rândul ei, destul de mică – cam 260 pixeli pe inci, așadar fonturile mărunte și alte elemente fine pot căpăta o tentă ușor neclară. Din nou, voi evidenția factorul prețului. La 67.99 dolari, cât costă Oukitel C8, este foarte greu să pui pe masă un ecran de foarte bună calitate.

Pe partea din spate avem camera foto cu rezoluție de 8 MP, acompaniată printr-un LED flash de mici dimensiuni. Alături de aceasta, mai este prezent și un scanner de amprentă capacitiv, ce impresionează printr-o autentificare precisă și relativ rapidă. După un test constituit din 100 de deblocări succesive, rata de autentificare este de 95% – cam pe aceeași linie cu mai toate telefoanele chinezești pe care am avut ocazia să le testez în ultima perioadă. Tot aici, este prezent și difuzoru. Așa cum era de așteptat, acesta nu impresionează prin performanțe acustice prea grozave, distorsiunile fiind prezente chiar și la volum mediu, cu înalte și medii dezechilibrate și joase aproape inexistente. Amplasarea, în schimb, este bună, mai ales dacă obișnuiți să utilizați telefonul în plan landscape.

Legat de capacul din spate, nu prea am ce să vă zic. Este susținut printr-un set de clipsuri și se detașează destul de ușor. Vine cu o suprafață glossy, foarte predispusă zgârieturilor și inaderentă. Sub acest capac, găsim acumulatorul de 3.000 mAh, cele două sloturi pentru SIM, unul nanoSIM și unul microSIM, respectiv slotul pentru card microSD.

În partea de jos avem portul microUSB, jack-ul de 3.5 mm pentru căști și microfonul dedicat convorbirilor.  Cât timp sunt utilizate căști cu impedanță mică, cum sunt de exemplu Apple EarPods, Oukitel C8 livrează un sunet curat, echilibrat și la volum relativ ridicat. Nu este un sunet demn de a satisface urechea fină a unui audiofil, însă sunt de părere că va reuși să mulțumească un utilizator cu pretenții medii.

Butoanele fizice, de volum și power, sunt amplasate pe latura dreaptă, într-o zonă ușor accesibilă, impresionează printr-un feedback tactil, plăcut la apăsare, și nu au tendința de a zgrăngăni.

Legat de fiabilitatea construcției, perioada de testare de 2 săptămâni nu a fost suficientă încât să-mi formez o părere completă cu privire la acest aspect, însă am remarcat prezența câtorva zgârieturi pe display și pe suprafața posterioară. Oukitel C8 nu beneficiază de nici un fel de certificare împotriva contactului cu lichide sau praf, așadar se impune o atenție sporită pe parcursul utilizării.

Sub capota lui Oukitel C8 găsim un chipset MediaTek MT6580A, compus dintr-un procesor cu 4 nuclee Cortex-A53, tactate la 1.3 Ghz, și un procesor grafic Mali-MP400. În comparație cu MT6737, pe care îl întâlnim pe câteva dintre telefoanele din această clasă de preț, MT6580A aduce performanțe ceva mai slabe, atât la nivel de CPU, cât și la nivel de GPU.

Performanțele în activități uzuale, precum navigarea pe internet sau redarea de conținut multimedia, sunt în general decente. Excepție face, desigur, multitasking-ul, care, din cauza cantității de doar 2 GB de memorie RAM, va fi destul de limitat, în sensul că pot fi menținute maxim 4-5 aplicații în memorie. Videoclipurile HD pe YouTube rulează fără cusur, paginile web se încarcă repejor, iar aplicațiile de socializare se comportă acceptabil. Totuși, există un oarecare input lag, care se manifestă în general la scrolling și la nivelul tastaturii.

În cazul jocurilor, stăm ceva mai prost. Procesorul grafic Mali-400MP este mult prea limitat spre a face față titlurilor moderne, precum Need for Speed: No Limits, Dead Trigger 2 sau Grand Theft Auto: San-Andreas, și chiar și în jocuri simpluțe, ca de exemplu Clash of Clans și Cut the Rope, există unele probleme de performanțe destul de supărătoare, framerate-ul scăzând deseori sub bariera de 30 de cadre pe secundă.

Acestea fiind spuse, recomand achiziționarea lui Oukitel C8 doar în cazul în care sunteți un utilizator cu pretenții minime, ce vede telefonul doar ca pe o modalitate de comunicare și de navigare pe internet.

Teste sintetice:

Acumulator Li-Ion cu capacitate de 3.000 mAh, ajutat prin buna optimizare energetică a chipset-ului MediaTek MT6580A și de software-ul curat, lipsit de aplicații și funcții consumatoare de resurse, reușește să asigure o autonomie decentă, peste media altor telefoane adresate aceluiași segment de piață. Într-un scenariu de utilizare uzual, cu web browsing, social media, YouTube, convorbiri telefonice câteva fotografii ocazionale, Oukitel C8 livrează în jur de 6-7 ore de utilizare continuă și 15-16 ore de standby, cu date mobile 3G și Wi-Fi în regim mixt.

Pentru cei interesați de cifre exacte și benchmark-uri am atașat mai jos rezultatul obținut în PCMark Work 2.0 Battery Life, după calibrarea ecranului la o luminozitate de aproximativ 250 niți și cu Wi-Fi activat. Oukitel C8 obține 11 ore și 4 minute.

Oukitel C8 dispune de un singur mod de economisire a energiei, denumit Intelligent Power Saver, care, după cum sugerează și numele, ajustează în mod inteligent frecvența de lucru a procesorului și diverse elemente de conectivitate spre a minimiza consumul de energie. Dat fiind faptul că nu avem un chipset compatibil cu tehnologia de fast charging MediaTek PumpExpress+, procesul de încărcare al terminalului este destul de îndelungat – în jur de 3 ore cu încărcătorul cu ieșire de 1A inclus în pachet.

Telefonul dispune de 16 GB de memorie internă, dintre care doar aproximativ 11 GB sunt disponibili pentru stocare efectivă de date, restul de 5 GB fiind rezervați sistemului de operare și aplicațiilor preinstalate. În vederea suplimentării capacității de stocare, utilizatorii pot opta pentru instalarea unui card microSD cu capacitate de până la 32 GB, însă trebuie să aveți în vedere că pe acesta pot fi stocate doar fișiere multimedia și unele fișiere adiționale, utilizate de aplicații și jocuri. În versiunea actuală de firmware, funcția adoptable storage, prin care se poate îmbina memoria internă cu cea a cardului de memorie, spre a forma o singură unitate de stocare, nu este disponibilă.

Memoria internă a terminalului este de tip eMMC 5.0 și, conform rezultatelor raportate de A1 SD Benchmark, asigură rate de transfer de 85 MB/s la citire și de doar 32 MB/s la scriere. În caz că nu știați, viteza memoriei internă are o influență semnificativă asupra performanțelor generale ale telefonului, dar și asupra rapidității cu care sunt efectuate diverse operațiuni cu fișiere. În cazul lui Oukitel C8, am observat întârzieri serioase la instalarea de noi aplicații.

La capitolul conectivitate, Oukitel C8 aduce Wi-Fi, în standardele b, g și n, doar pe 2.4 Ghz, dual SIM 3G, cu viteze de până la 21.6 Mbps în downstream și de până la 7.2 Mbps în upstream, Bluetooth 4.0 și A-GPS. Fără îndoială, elementele de conectivitate ale lui Oukitel C8 sunt dezamăgitoare, mai ales în ceea ce privește partea de date mobile, însă, sincer să fiu, nu putem emite prea mari pretenții de la un terminal ce costă doar 70 dolari.

Pe parcursul celor două săptămâni de testare, Oukitel C8 s-a comportat exemplar, atât pe rețeaua mobilă a celor de la Vodafone, cât și pe diverse rețele Wi-FI. Nu m-am lovit de deconectării la nivel de Wi-Fi sau de alte anomalii, însă, așa cum este specific telefoanelor dotate cu SoC-uri MediaTek entry-level, ratele de transfer prin Wi-Fi au fost destul de scăzute. Conform aplicației Speedtest, Oukitel C8 poate obține până la 20 Mbps prin Wi-Fi, în timp ce prin date mobile, vitezele pot varia în funcție de operatorul de telefonie mobilă și de acoperire. Pe Vodafone am observat că e limitat undeva la 5-6 Mbps.

În ceea ce privește calitatea convorbirilor telefonice, surprinzător, recepția s-a menținut la un nivel ridicat, interlocutorii raportând la rândul lor un sunet perfect inteligibil. La rândul său, receptorul GPS reușește să livreze o localizare precisă și rapidă, În medie, are nevoie de doar 5-10 secunde pentru un lock stabil, cu precizie de 5-6 metri.

Cum accentul este pus pe un preț cât mai accesibil, este evident că Oukitel C8 nu va impresiona niciun adept al fotografiei. Senzorul are o rezoluție nativă de 5 MP, însă prin diverși algoritmi de postprocesare este urcat până la 8 MP. Chiar și așa, fotografiile realizate, indiferent de condițiile de luminozitate, se realizează cu dificultate, focalizarea fiind extrem de lentă, iar nivelul detaliilor dezamăgitor. Aplicația camerei foto este cea standard de la MediaTek, așadar nu avem parte de foarte multe setări avansate, ci doar câteva moduri de fotografiere și filtre de bază.

Iată câteva mostre la rezoluție originală:

La momentul publicării acestui articol, Oukitel C8 rulează Android 7.0 Nougat, într-un stadiu aproape nativ, personalizat doar printr-un launcher proprietar și câteva funcții adiționale. Versiunea curentă de firmware s-a dovedit a fi destul de rapidă și stabilă, fără bug-uri care să afecteze buna funcționare a dispozitivului.

Cele mai importante aplicații și funcții pe care le regăsim la nivel de software:

 • Mod inteligent de economisire a energiei – ajustează scalarea frecvenței procesorului și elementele de conectivitate în vederea economisirii consumului de energie
 • MiraVision – opțiuni de calibrare pentru display: saturație, temperatură culori etc.
 • Profile audio personalizabile
 • Pornirea și oprirea automată a dispozitivului la ore predefinite
 • Posibilitatea personalizării butoanelor software de navigare
 • Smart wake – diverse moduri inteligente de a interacționa cu telefonul: double tap to wake, draw to unlock ș.a.m.d.
 • DuraSpeed – utilitar destinat eliberării resurselor sistemului prin limitarea activităților ce rulează în fundal

Concluzie

Chiar dacă nu dispune de un conectivitate 4G, Oukitel C8 este un dispozitiv extrem de atractiv prin prisma raportului preț/performanță. Îl găsesc potrivit pentru activități simple, precum navigarea pe internet și redarea de conținut multimedia, task-urile mai complexe punând la grea încercare procesorul MT6580A. La un preț de doar 67.99 dolari, chiar nu putem avea pretenții de o cameră foto performantă sau de un display de foarte bună calitate.

Pro:

 • Autonomie
 • Raport preț/performanță
 • Software
 • Design cu margini înguste

Contra:

 • Platformă hardware
 • Cameră foto
 • Lipsa conectivității 4G
 • Construcție și design
 • Display
 • Platformă hardware
 • Cameră foto
 • Autonomie
 • Conectivitate
 • Experiență software
 • Raport calitate/preț
4.3
Author: Razvan Balica

Pasionat de Android inca de cand am pus prima data mana pe un astfel de dispozitiv. Imi place sa experimentez diferite configuratii (a se citi ROM-uri custom) pentru a spori experienta de utilizare. Testez ultimele dispozitive mobile lansate si redactez recenzii de specialitate. Apreciez discutiile, comentariile si opiniile transmise intr-un mod civilizat si bazat pe argumente. In prezent utilizez un Huawei Nexus 6P cu CyanogenMod 13 si ElementalX custom kernel.