HTC U11 Review

By | Sep 2, 2017

Deja nu mai e niciun secret că divizia de mobile a taiwanezilor de la HTC trece printr-o perioadă dificilă. Unii arată cu degetul spre lipsa de inovație a ultimelor generații de flagship-uri, în timp ce alții critică campaniile de marketing superficiale, ce nu au prea reușit să atragă atenția publicului amator de telefoane high-end. Chiar și așa, HTC rămâne un jucător important în industrie și, după mulți ani de dat cu stângul în dreptul, primim într-un final un smartphone foarte bine dotat, cu un software de excepție, cu o cameră foto aproape perfectă și cu o experiență audio impecabilă, care, cred eu, că va reuși să satisfacă urechea oricărui audiofil. Chiar dacă renunță la jack-ul audio, HTC U11 include în pachet un set de căști USonic cu noise cancellation, foarte bine echilibrate și cu un sistem de tip sonar, ce ajustează egalizatorul în funcție de structura urechii a fiecărui utilizator în parte.

Telefonul este echipat cu ultimul chipset de la Qualcomm, Snapdragon 835, și cu 4 sau 6 GB de memorie RAM, în funcție de regiunea din care este achiziționat. Ecranul este de tip Super LCD5, măsoară 5.5 inci în diagonală și rulează la rezoluție QHD (1440 x 2560 pixeli). Nu primim un modul dual camera, însă performanțele foto, date de senzorul de 12 MP, cu OIS și apertură f/1.7, sunt nemaipomenite, indiferent de condițiile de luminozitate. Dovada: locul 1 în topul realizat de DxOMark. HTC U11 este disponibil în 2 variante de stocare, de 64 și 128 GB, iar pentru suplimentarea capacității se poate opta pentru un card de memorie microSD de până la 256 GB. În caz că sunteți curioși, memoria internă este de tip UFS 2.0, așadar ne alegem viteze de transfer foarte rapide, aspect ce facilitează instalarea și deschiderea promptă a aplicațiilor, dar și transferul rapid de fișiere voluminoase.

Acumulatorul are o capacitate de 3.300 mAh și s-a comportat binișor în testele noastre de autonomie, însă timpii de standby s-au dovedit a fi sub așteptări. Am o oarecare convingere că această problemă va fi adresată printr-un update de software ulterior. Ca orice flagship din 2017 care se respectă, HTC U11 oferă conectivitate 4G LTE Cat.16, cu până la 1 Gbps în downstream, Wi-Fi, în standardele b, g, n și AC, NFC, precum și Bluetooth 4.2 cu A2DP. Și ca orice flagship din 2017 trebuie să vină și cu un gimmick. Știți voi, acea funcție (aproape) inutilă, pe care producătorul o ridică constant în slăvi, dar despre care e convins că nu o va folosi mai nimeni. Pe HTC U11 această funcție vine sub forma unui „squeezable frame”, adică mai pe românește o ramă cu senzori de presiune, care, în funcție de cât de tare o strângi în mână, execută anumite acțiuni. Acțiunile pot fi definite din setările telefonului și pot fie să deschidă aplicații, fie să realizeze fotografii sau screenshot-uri. HTC promite că va îmbunătăți constant această funcționalitate, prin intermediul unor actualizări ulterioare, însă, sincer să fiu, pe mine m-a lăsat cam rece. Nici după aproape o lună de utilizare nu i-am găsit o utilitate reală și am cam dat-o uitării.

La momentul redactării acestui articol, HTC U11 poate fi achiziționat pe variantele de culoare Brilliant Black, Sapphire Blue (varianta testată), Amazing Silver, Ice White și Solar Red, la un preț de aproximativ 3.199 Lei. Eu am primit spre testare o unitate de preproducție, într-un ambalaj generic, însă cu setul complet de accesorii. În pachet găsim un încărcător de priză cu tehnologie Qualcomm Quick Charge 3.0, un cablu USB Type-C, un set de căști HTC USonic, pe interfață USB Type-C, un dongle de conversie de la USB Type-C la jack audio de 3.5 mm, o husă subțirică, realizată dintr-un policarbonat transparent, precum și o cârpă din microfibră.

Din nefericire pentru mulți, HTC U11 renunță la construcția complet metalică, ce a consacrat seria One, și merge în schimb pe un ansamblu din metal și sticlă, așa cum se poartă de ceva vreme pe la competiție Partea bună e că noua rețetă de design arată neașteptat de bine, în ciuda faptului că este un adevărat magnet pentru amprente. Totodată, construcția beneficiază și de certificare IP67. Asta înseamnă că este rezistentă la contactul cu lichide, putând fi scufundată în apă, la adâncimi de până la un metru, timp de 30 minute. Partea proastă e că telefonul devine astfel mult mai fragil. Pe rețelele de socializare am văzut deja o groază de unități crăpate în urma unor căzături minore. În plus de asta, m-aș fi așteptat ca o construcție cu sticlă pe spate să permită integrarea unei bobine de inducție, pentru încărcare wireless, așa cum vedem pe Samsung Galaxy S8, de exemplu.

Referitor la raportul dintre ecran și construcție, mulți dintre voi probabil că vor fi dezamăgiți. HTC U11 păstrează un aspect tradițional, cu margini destul de consistente în jurul ecranului. După calculele mele, raportul screen-to-body este de doar aproximativ 71%, cu mult sub LG G6 sau Samsung Galaxy S8, două telefoane considerate „bezel-less”. Aici voi face o remarcă subiectivă și mă aștept ca unele persoane să nu-mi dea dreptate: un telefon cu margini foarte înguste, ca modelele amintite mai sus, poate fi, în anumite circumstanțe, destul de greu de manevrat, mai ales în plan landscape. Așadar, nu e chiar capăt de lume să ai pe mână un smartphone cu margini ceva mai mari, chiar dacă impactul vizual nu este unul la fel de plăcut.

HTC U11, Google Pixel XL și LG G6

HTC U11 măsoară 7.9 mm grosime și cântărește 169 grame, fiind, așadar, cam pe aceeași linie cu toate phablet-urile din zona de top. Per total, terminalul impresionează printr-un aspect extrem de plăcut, obținând, în același timp, și un punctaj foarte bun la capitolul ergonomie. Se așează perfect în mână și nu deranjează prin îmbinări imperfecte sau elemente tăioase. Totuși, spatele din sticlă îl face un pic cam alunecos, așadar se recomandă utilizarea unei huse de protecție.

Pe partea din față găsim difuzorul pentru convorbiri, senzorii de luminozitate și proximitate, camera foto secundară, cu rezoluție de 16 MP și apertură f/2.0, precum și tastele capacitive de navigare. Tasta home are rol și de scanner de amprentă și permite o autentificare extrem de rapidă, cu o rată de succes de 99%. Din păcate, zona de contact a celorlalte taste, de back și de multitasking, este destul restrănsă și poate necesită o oarecare perioadă de adaptare, mai ales dacă veniți de pe un smartphone cu taste de navigare virtuale. Deranjant mi se pare și faptul că nu se poate opta pentru utilizarea unor elemente de navigare software, așa cum vedem pe OnePlus 5, de exemplu.

Pe partea din față, în zona superioară, avem și un microfon, menit să îmbunătățească calitatea înregistrării audio. Vom discuta despre rolul acestuia la capitolul cameră foto.

Ecranul măsoară 5.5 inci în diagonală, cu 0,3 inci mai mult decât cel de pe HTC 10, și este acoperit de sticlă Corning Gorilla Glass 5, foarte ușor curbată spre margini (2.5D). Panel-ul este de tip Super LCD5 și rulează la rezoluție QHD (1440 x 2560 pixeli). La această rezoluție, densitatea de pixeli nu mai reprezintă o problemă, fiind situată peste pragul de 530 PPI, așa că ne vom concentra atenția asupra celorlalte caracteristici. Display-ul aduce o calibrare nemaipomenită a culorilor și un nivel de luminozitate superior, de peste 550 niți, care îl face perfect lizibil chiar și în bătaia directă a razelor solare. Unghiurile de vizualizare sunt extrem de largi și nu mai apar probleme atunci când sunt utilizați ochelari de soare polarizați, pesemne că filtrul de polarizare a fost reorientat. Contrastul se află, la rândul său, în parametri normali, însă, sincer să fiu, nu prea are șanse să concureze cu negrul pur al panourilor AMOLED. Inconvenientul major al ecranului: mici urme de bleeding în zona inferioară, însă e posibil ca această problemă să fie limitată doar la unitatea de preproducție pe care am primit-o spre testare. Ar mai fi de menționat și că există posibilitatea recalibrării ecranului prin câteva profile predefinite, dar și printr-un set de controale manuale pentru saturație, contrast, temperatură culori etc.

Pe partea din spate găsim camera foto de 12 MP, asistată de un dual LED flash și de un modul de focalizare prin laser. Lentila camerei foto este ușor ieșită în relief, însă nu vă faceți griji – este realizată din sticlă de safir și nu ar trebui să se zgârie prea ușor.

Tot pe partea mai spate, în zona inferioară, găsim încă un microfon, destinat înregistrării audio.

La bază, avem o fantă subțire, sub care se află difuzorul, portul USB Type-C, microfonul pentru convorbiri și, ați ghicit, încă un microfon pentru înregistrare. Având în vedere că discutăm despre un smartphone cu mare accent pe performanțele audio, bănuiesc că vă întrebați ce s-a întâmplat cu Boomsound. Ei bine, Boomsound e tot aici, doar că într-o formulă ușor diferită față de cum era pe HTC One M7, M8 și M9, unde ambele difuzoare erau montate pe partea frontală. În cazul lui HTC U11, difuzorul de la bază lucrează cu cel de pe partea frontală (earpiece-ul), spre a livra sunet stereo, optimizat prin tehnologia Dolby Audio. Cel de jos este calibrat pentru reproducerea joaselor, în timp ce cel de deasupra reproduce cu o foarte bună acuratețe mediile și înaltele. Pe această cale, îndrăznesc să zic că avem de-a face cu poate cea mai performantă implementare audio întâlnită până în prezent pe un smartphone, joasele, mediile și înaltele fiind aproape perfect echilibrate și fără distorsiuni sesizabile. La acest capitol, pot spune că șterge pe jos cu Samsung Galaxy S8, LG G6, Huawei P10, Google Pixel și chiar și cu iPhone 7, ce are în dotare o configurație audio similară. În plus, volumul este cu aproximativ 50% mai ridicat decât cel obținut de HTC 10.

Cuvinte de laudă am și pentru căștile HTC USonic incluse în pachet. Pe lângă Hi-Res Audio, Dolby Audio și active noise cancellation, HTC USonic utilizează un sistem sonar, ce mapează structura urechii utilizatorului, spre a ajusta egalizatorul pentru cea mai bună experiență posibilă. Anularea zgomotelor de fond lucrează exemplar, rareori putând fi percepute zgomotele de intensitate medie, iar dinamica sunetului este extrem de bine echilibrată, fără distorsiuni sau alte neplăceri. HTC a reușit să compenseze lipsa jack-ului pentru căști, prin exploatarea avantajului oferit de conectică USB Type-C și trebuie să recunosc că sunt impresionat. Dacă te consideri un audiofil și te-ai săturat să cari după tine DAC-uri externe, atunci HTC U11 este telefonul pe care trebuie să-l ai. Mai mult decât atât, dacă decizi să utilizezi dongle-ul de conversie la jack, te asigur că nu trebuie să-ți faci griji la alegerea căștilor. Amplificatorul intern poate alimenta fără probleme mai toate tipurile de căști, chiar și pe cele over-ear cu impedanță mare.

Revenind la construcție, latura superioară găzduiește SIM tray-ul, ce poate acomoda un nanoSIM și un card microSD, precum și un microfon pentru noise cancellation. HTC U11 este disponibil și în variantă dual SIM, însă, din ce știu eu, pe acesta SIM tray-ul vine într-o configurație hibridă, putând acomoda fie două cartele nanoSIM, fie o cartelă nanoSIM și un card de memorie microSD.

Butoanele de volum și power sunt prezente pe latura dreaptă, într-o zonă ușor accesibilă. Se declanșează ușor și au un feedback plăcut, foarte clicky. Pentru o identificare mai ușoară, butonul de power vine într-o textură zimțată.

Sub capota lui HTC U11 găsim un SoC Snapdragon 835, cel mai rapid chipset mobil al celor de la Qualcomm, acompaniat de 4 GB de memorie RAM (sau 6 GB pentru unitățile vândute în Asia). Pentru cei preocupați de date tehnice, Snapdragon 835 este construit în jurul unui proces de fabricație pe 10 nm și aduce un procesor cu arhitectură big.LITTLE, împărțit în 2 clustere: unul cu 4 nuclee Kryo 280 tactate la 2.45 Ghz (big) și unul cu 4 nuclee Kryo 280 tactate la 1.9 Ghz (little), ambele bazate, cel mai probabil, pe ARM Cortex-A73. Procesorul grafic este de tip Adreno 540 și, din câte se pare, se descurcă formidabil în mai toate aplicațiile cu grafică 3D intensivă.

Așa cum ne-au obișnuit, cei de la HTC au stors și ultimul strop de performanță din platforma celor de la Qualcomm, telefonul fiind extrem de fluid în utilizarea de zi cu zi, dar și într-un regim de multitasking ceva mai agresiv, cu 9 – 10 aplicații deschise. Aici contribuie, desigur, și implementarea software HTC Sense, foarte apropiată de Android-ul stock, atât în termeni de performanță, cât și de funcționalitate.

Indiferent de aplicațiile rulate, HTC U11 nu manifestă blocaje, întârzieri și nici măcar framedrop-uri ocazionale, navigarea prin meniuri și prin majoritatea aplicațiilor fiind incredibil de snappy. Aplicațiile se încarcă prompt, iar multitasking-ul se realizează în condiții optime, RAM management-ul nemaifiind atât de agresiv ca pe modelele anterioare. După părerea mea, este singurul smartphone de pe piață ce oferă un nivel de fluiditate comparabil cu cel al lui Google Pixel.

În ciuda rezoluției ridicate a ecranului, experiența în jocuri este nemaipomenită, inclusiv în titluri mai pretențioase, ca Asphalt 8, Need for Speed: No Limits, Grand Theft Auto: San-Andreas și Dead Trigger 2. GPU-ul Adreno 540 rulează majoritatea titlurilor la 60 FPS, rareori putând fi observate întârzieri sau momente de stutter. Procesorul nu se supraîncălzește și nu intră în thermal throttling (trad. protecție termică), așadar nivelul de performanță se va menține relativ constant, indiferent de aplicațiile sau jocurile rulate.

Mai jos găsiți atașate câteva benchmark-uri:

Acumulatorul de 3.300 mAh poate părea, la prima vedere, ușor subdimensionat pentru un smartphone cu ecran QHD la 5.5 inci, însă buna optimizare energetică a chipset-ului Snapdragon 835 compensează într-o oarecare măsură această limitare. Astfel, pe un ciclu de încărcare complet, obținem în jur de 5 – 6 ore de utilizare continuă (a.k.a. screen on time) și 8 – 9 ore de standby. Ca să vă faceți o idee asupra rezultatelor obținute, eu folosesc smartphone-ul pentru web browsing, convorbiri telefonice, chat și YouTube, prin date mobile 4G și Wi-Fi mixt.

Chiar dacă nu vine cu always-on display sau cu alte funcții care ar putea să genereze o descărcare accelerată în standby, timpii de standby sunt, în mod inexplicabil, destul de limitați în raport cu principalii competitori: LG G6, Samsung Galaxy S8 Plus și Google Pixel XL. Vinovat de acest lucru este, cel mai probabil, governor-ul sistemului, care tactează frecvența procesorului mult mai sus decât este necesar. Până la momentul redactării acestui articol, nu a fost emis un pachet de actualizare care să adreseze această problemă. Alături de statisticile de utilizare, mai jos găsiți și rezultatul obținut în PCMark Work 2.0 battery life – 9 ore și 29 minute, cu 59, respectiv 48 minute mai puțin decât Samsung Galaxy S8 Plus și Google Pixel XL.

HTC U11 vine la pachet cu câteva opțiuni de economisire a energiei. Există posibilitatea limitării diverselor elemente de conectivitate și a frecvenței procesorului, spre a minimiza consumul de energie, dar și o opțiune prin care putem restricționa activitatea anumitor aplicații și servicii ce rulează în fundal. Mai mult decât atât, atunci când bateria telefonului atinge un prag critic, se poate opta pentru utilizarea modului Extreme power saving, ce dezactivează elementele de conectivitate și aplicațiile non-esențiale, pentru un plus de autonomie în situațiile de urgență în care nu ai acces la priză.

Utilizând încărcătorul QC 3.0 inclus în pachet, HTC U11 are nevoie de cam o oră și 10 minute pentru o încărcare completă. Desigur, acest rezultat poate varia în funcție de temperatura ambientală, de puterea semnalului, dar și de aplicațiile instalate, însă, în principiu, nu ar trebui să depășească bariera de o oră și 30 minute. De asemenea, în comparație cu alte tehnologii proprietare de încărcare rapidă, QC 3.0 beneficiază de o varietate mult mai mare de accesorii. Veți găsi fără probleme încărcătoare de priză, power bank-uri și încărcătoare auto, la prețuri foarte accesibile.

Varianta testată dispune de 64 GB memorie internă, dintre care aprox. 10.4 GB sunt rezervați pentru sistemul de operare. Drept urmare, pentru stocare efectivă de date, avem la dispoziție 53.6 GB, iar pentru suplimentarea capacității putem utiliza un card microSD de până la 256 GB. Totuși, trebuie să aveți în vedere că HTC U11 este destul de pretențios atunci când vine vorba de carduri de memorie, fiind acceptate doar cardurile performante, cu rate de transfer ridicate. Este disponibilă și funcția adoptable storage, care îmbină memoria internă cu cea oferită de cardul de memorie, spre a forma o singură unitate de stocare, însă, în anumite circumstanțe, performanța generală a sistemului poate avea de suferit.

Memoria internă este de tip UFS 2.0 și, conform raportului generat de A1 SD Benchmark, asigură rate de transfer de până la 803,62 MB/s la citire și de până la 131,76 MB/s la scriere. În caz că nu știați, calitatea memoriei interne are o influență considerabilă asupra performanțelor generale ale terminalului, dar și asupra rapidității cu care sunt efectuate unele operațiuni cu fișiere (instalări de aplicații, transfer de fișiere multimedia etc.). HTC U11 se remarcă prin cele mai ridicate viteze de transfer pe care le-am întâlnit vreodată pe un smartphone Android, iar acest lucru se simte din plin la instalarea și la deschiderea aplicațiilor.

Opțiunile de conectivitate oferite de HTC U11 sunt după cum urmează: Wi-Fi, în standardele b, g, n și ac, 4G LTE Cat.16 (1 Gbps în downstream și 150 Mbps în upstream), Bluetooth 4.2, NFC și A-GPS. Telefonul suportă toate rețelele de telefonie mobilă din România, inclusiv Digi Mobil 4G.

Pe parcursul perioadei de testare de o lună, telefonul s-a comportat exemplar, atât pe rețeaua mobilă a celor de la Vodafone, cât și pe Wi-Fi. Nu am avut de-a face cu probleme de conectivitate, totul decurgând conform așteptărilor. Prin date mobile 4G, am obținute rate de transfer situate în jurul valorii de 80 Mbps, în timp ce prin Wi-Fi, printr-o conexiune cu bandă de 500 Mbps, media vitezelor de transfer a fost situată în jurul pragului de 250 Mbps.

De asemenea, calitatea convorbirilor telefonice s-a menținut la un nivel foarte ridicat, chiar și în zonele aglomerate, interlocutorii raportând la rândul lor o recepție perfect inteligibilă. Nici performanțele receptorului GPS nu m-au dezamăgit, HTC U11 reușind să obțină un lock 3D stabil și precis într-un interval de maxim 10 secunde. Nu au existat probleme nici în oraș, în zonele cu clădiri înalte.

Principalul upgrade adus de HTC U11 este cel al camerei foto, dotată acum cu un senzor Sony IMX362 cu rezoluție de 12 MP. Camera este montată pe un modul de stabilizare optică, are o apertură de f/1.7 și utilizează laser AF și PDAF (detecție de fază) pentru focalizare. Au fost înregistrate progrese și în ceea ce privește algoritmii de postprocesare, aspect ce contribuie la obținerea unor fotografii extrem de reușite, indiferent de condițiile de luminozitate. Focalizarea se realizează prompt, iar captura durează doar o fracțiune de secundă, chiar și cu modul HDR activat. Fotografiile impresionează printr-un nivel bogat al detaliilor, iar zgomotul, aberațiile cromatice și artefactele de postprocesare sunt aproape inexistente. Nu degeaba ocupă locul I pe podiumul celor de la DxOMark. Stabilizarea optică ajută enorm pe timp de noapte, iar diversele moduri de fotografiere, captura RAW și controalele manuale, disponibile în noua aplicație a camerei foto, pot fi de un real ajutor dacă sunteți pasionat de fotografie și vă place să aveți control total asupra parametrilor.

Iată câteva sample-uri la rezoluție originală:

Camera principală poate înregistra 720p@30/60/120 fps, 1080p@30/60/120 fps și 4K@30 fps, cu sunet Hi-Res 24-bit/192 kHz și 3D Audio, o nouă tehnologie proprietară HTC, ce utilizează 4 microfone amplasate în direcții diferite și menite să îmbunătățească fidelitatea audio și să elimine distorsiunile. Calitatea video este excepțională, atâta timp cât se optează pentru înregistrarea la 30 de cadre pe secundă. Dat fiind faptul că fișierele rezultate, mai ales cele la rezoluție 4K, sunt la un bitrate relativ ridicat, artefactele de compresie, apărute în general în scenele de mișcare, sunt minime. Și aici focalizarea se realizează aproape instant, iar algoritmii 3D Audio sunt de un real ajutor dacă obișnuiți să filmați la concerte sau în zone aglomerate.

Din nefericire, camera frontală a suferit un mic downgrade. Într-adevăr, a fost montat un senzor mai performant, cu rezoluție de 16 MP, însă, din nu știu ce motiv, s-a renunțat la stabilizarea optică introdusă odată cu HTC 10. Deși selfie-uri sunt ceva mai bogate în detalii, lipsa stabilizării afectează performanțele senzorului la întuneric și nu de puține ore mi s-a întâmplat să mă aleg cu cadre încețoșate.

Iată un sample realizat cu camera secundară:

La momentul redactării acestui articol, HTC U11 rulează Android 7.1.1 Nougat, cosmetizat prin interfața Sense UI. Este practic un Android stock, cu foarte puține schimbări de ordin estetic și cu un număr minim de aplicații preinstalate. Există posibilitatea personalizării cu ajutorul pachetelor de teme, precum și un set de gesturi inteligente, incluse în categoria Motion Launch, prin care telefonul poate fi scos din standby prin dublă apăsare sau glisare pe ecran. Sense UI are un impact minim asupra resurselor sistemului, așadar, după cum am menționat și la capitolul hardware, performanța la nivel de UI se menține la cote înalte. Nu există întârzieri sau blocaje, iar animațiile accelerate contribuie la o experiență de utilizare extrem de plăcută.

Blinkfeed e tot aici, mai complex și mai rapid ca niciodată, însă, dacă se dorește, poate fi dezactivat cu ușurință. HTC Boost+ e un soi de centru de control, cu ajutorul căruia puteți gestiona securitatea, autonomia și performanța dispozitivului prin câteva opțiuni intuitive. Tot de aici, se poate restricționa accesul la diverse aplicații și fișiere, prin PIN, parolă sau unlock pattern. Totodată, ni se permite comutarea jocurilor la o rezoluție inferioară, spre a reduce consumul de energie.

Din meniul setări mai putem să schimbăm fontul, să personalizăm culorile pentru LED-ul de notificări, să dezactivăm iluminarea pentru tastele capacitive, să activăm diverse gesturi inteligente și să aplicăm diverse ajustări pentru ansamblul audio. Edge Sense este modalitatea prin care cei de la HTC își propun să ne simplifice interacțiune cu smartphone-ul, prin strângerea zonei inferioare a ramei metalice, în vederea efectuării anumitor acțiuni. La prima vedere, această funcție poate părea interesantă, mai ales că pot fi definite acțiuni diferite în funcție de cât de tare este strânsă secțiunea metalică, însă declanșările accidentale sunt la ordinea zilei și, mai presus de asta, e mult mai simplu să generezi acțiunea prin câteva apăsări pe ecran decât să strângi ferm marginile dispozitivului. După cum spuneam și la începutul articolului, Edge Sense nu e nimic altceva decât un gimmick care va fi dat repede uitării.

În schimb, faptul că primim o experiență Android near-stock, extrem de bine optimizată și fără bloatware ne garantează livrarea rapidă a actualizărilor, dar și lipsa bug-urilor și a problemelor de performanță, deseori întâlnite pe majoritatea dispozitivelor venite din partea brand-urilor competitoare. Acesta este și principalul motiv pentru care am recomandat și încă recomand terminalele HTC în detrimentul unora Samsung, LG, Huawei, Xiaomi ș.a.m.d.

Concluzie

Cu toate că renunța la construcția complet metalică, atât de îndrăgită de fanii brand-ului, HTC U11 aduce îmbunătățiri consistente, preponderent la capitolele cameră foto și performanțe audio. Acestea, în combinație cu experiența software bine optimizată și cu platforma hardware Snapdragon 835, îl transformă într-unul dintre cele mai performante și echilibrate smartphone-uri disponibile pe piață. Într-adevăr, din cauza ramelor generoase din jurul ecranului, nu este chiar cel mai impunător terminal atunci când vine vorba de design, însă, per total, HTC U11 este un telefon bine închegat, pregătit să facă față oricărei activități.

Îl găsiți la eMAG la prețul de 3.199 Lei.

Pro:

 • Experiență audio
 • Cameră foto
 • Platformă hardware
 • Raport preț/performanță
 • Software
 • Căști HTC USonic

Contra:

 • Autonomie în standby
 • Construcție alunecoasă
 • Construcție și design
 • Platformă hardware
 • Software
 • Autonomie
 • Experiență foto
 • Conectivitate
 • Raport calitate/preț
4.6
Author: Razvan Balica

Pasionat de Android inca de cand am pus prima data mana pe un astfel de dispozitiv. Imi place sa experimentez diferite configuratii (a se citi ROM-uri custom) pentru a spori experienta de utilizare. Testez ultimele dispozitive mobile lansate si redactez recenzii de specialitate. Apreciez discutiile, comentariile si opiniile transmise intr-un mod civilizat si bazat pe argumente. In prezent utilizez un Huawei Nexus 6P cu CyanogenMod 13 si ElementalX custom kernel.